Desničari prekidali i performanse

B92 je došao u posed snimaka nastalih 2007. i 2008. na kojima se vidi kako pripadnici Obraza prekidaju i umetničke performanse, zato što “nisu dovoljno sprski”.

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2009.

17:10

Default images

Neobičan performans Gabrijela Savića u Domu kulture Studentski grad pre nešto više od godinu dana bio je dovoljan da razbesni članove desničarske organizacije Obraz. Ne shvatajući modernu umetnost, a pod izgovorom da je “nenormalan” i “nesrpski”, obrazovci su brutalno prekinuli performans održan 3. jula 2008.

Veći incident sprečila je policija koja je učesnike incidenta izvela iz sale, legitimisala i pustila. Organizatori nikada nisu dobili povratnu informaciju o tome.

“Ovaj i slični incidenti nastaviće da se dešavaju sve dok država ne reši da se obračuna s ekstremizmom i nasilnicima”, kaže asistent na pravnom fakultetu Union Saša Gajin.

On napominje da Tužilaštvo ima osnova da reaguje na dosadašnje napade.

“Kada se radi o formalnim udruženjima, organizacijama koje su registrovane, moguće je podneti zahtev Ustavnom sudu za brisanje tih organizacija iz registra, odnosno zabranu delovanja tih organizacija, bar ako se nađe da je njihovo delovanje usmereno na povredu zajamčenih ljudskih prava, na kršenje osnovnih pravila Ustava, na ustavno uređenje itd.”, kaže Gajin.

Do skoro problem je predstavljala činjenica da nisu sve ekstremno desničarske organizacije registrovane.

Na primer, Nacionalni stroj ili Sprski narodni pokret 1389 postoje samo na internetu.

Međutim, izmene krivičnog zakona koje su stupile na snagu poslednjeg dana avgusta bave se i njima. Gajin navodi da najmanje šest odredaba može da se primeni na takve organizacije.

To su širenje govora mržnje, javna pretnja aktivnostima koja spadaju u krivična dela, javno izlaganje poruzi, sprečavanje javnog skupa, odmazda prema onome ko se zalaže za ravnopravnost.

“Čitav taj dijapazon krivičnih dela može se upariti s novim oblikom krivične odgovornosti, koji se odnosi na udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dakle izmene krivičnog zakonika su išle u ovom pravcu, dakle u pravcu onemogućavanja neformalnih grupa čiji je cilj upravo vršenje krivičnih dela, vršenje nasilja i tako dalje”, kaže Gajin.

I dok je opozicija jednoglasna da je protiv zabrana bilo koje organizacije, lider Nove Srbije kaže da ništa nije video.

"Ja još nisam čuo da je neko zvanično pozvao na nasilje, u medijima, ili ovako. To se priča ovako ispod žita, da neko poziva i piše grafite po ulici, ali nije utvrđeno ko", kaže Ilić.

On dodaje da se zabrana ekstremista ne sme iskoristiti za politički obračun s neistomišljenicima.

“Desničarske organizacije postoje svuda i logično je da postoje u svakoj državi, da imamo umereno ekstremnu i desnicu centra i ne možemo zabraniti konkurenciju i reći mi smo pravi, svi ostali pozivate na nasilje”, kaže Ilić.

Sem desničarskim organizacijama, tužilac bi mogao da se pozabavi i saopštenjem Srpske pravoslavne crkve, kaže Saša Gajin.

On navodi da ocena da je Povorka ponosa “Sodoma i Gomora” može da se podvede pod odredbu “javno izlaganje poruzi”, dok se formulacija “drvo koje ploda ne rađa siječe se i u oganj baca" može podvesti pod krivično delo “javna pretnja aktrivnostima koja spadaju u krivična dela”.

Za oba dela zaprećena kazna je do tri godine zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: