Iako su u Srbiji poslednjih godina sprovedene reforme radi unapređenja efikasnosti krivičnopravnog sistema, upotreba pritvora kao mere za obezbeđenje prisustva okrivljenog i dalje je prekomerna i ne odgovara težini krivičnog dela i posebnim okolnostima okrivljenog, zaključak je “Analize primene mere pritvora u Srbiji”, koju su juče predstavili Američko udruženje pravnika i Partneri za demokratske promene Srbija.


– Alternative pritvoru se još uvek ne primenjuju u dovoljnoj meri, iako bi to moglo da dovede do adekvatnijeg korišćenja ograničenih resursa, te veće efikasnosti i pravičnosti sprovođenja krivičnog postupka, bez ugrožavanja bezbednosti zajednice, jedan je od zaključaka sprovedenog istraživanja.

Kako je navedeno, u okruženju u kome se pritvor prekomerno koristi, bez obzira na prirodu i težinu krivičnog dela ili profil optuženog, većina odluka o određivanju pritvora zasniva se na nedostatku specifičnih, artikulisanih i odgovarajućih pravnih osnova koji bi to opravdali.

– Policija snosi primarnu odgovornost u tom pogledu, jer često donosi prvobitnu odluku o pritvoru. Tužioci moraju navesti zakonski osnov koji opravdava pritvor, ali obično to čine bez navođenja konkretnih činjenica. Sudije obično ne samo što produžavaju pritvor, već se često ta odluka i potvrđuje u žalbenom postupku”, navedeno je u analizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari