Nedavno objavljeni širi spisak kandidata selektora Aleksandra Đorđevića za Svetsko prvenstvo u Španiji (30. avgust – 14. septembar) objedinio je sve najbolje srpske košarkaše na jednom mestu.

Stefan Peno, košarkaš Barselone B, kao i Dejan Kravić, centar koji je odrastao u Kanadi, a ovoga leta diplomirao na univerzitetu Teksas Tek, svakako su prijatna iznenađenja. Pitanje je ko će od njih ostati na užem spisku, koji bi selektor Đorđević trebalo da objavi za dve nedelje, međutim, ne treba sumnjati da će pojedinci poput Dangubića, Micića, Mitrovića imati prilike da se tokom više od mesec i po dana dobrano dokažu. U okolnostima kada kuburimo sa kvalitetom na mestu krilnog centra možda je na širem spisku bilo mesta i za Nemanju Aleksandrova, koji ove sezone dosta dobro igra za nemački Oldenburg. Javnost je bila iznenađena zašto među pozvanima nema Nikole Jokića iz Mega Vizure, međutim, utisak je da mladi krilni centar još uvek nije fizički dorastao najvećim seniorskim naporima.

Eventualni otkazi sigurno brinu selektora Đorđevića, kao što su od 2010. mučili njegovog prethodnika čuvenog Dušana Ivkovića. Zbog obaveza u Golden Stejtu, odnosno Milvokiju, koje su posebno izražene pred drugu godinu ugovora, veliko je pitanje hoće li Nedović, Kuzmić i Raduljica moći da usklade zahteve svojih klubova tokom letnjih kampova sa treninzima u reprezentaciji. Micov je zbog povrede prerano završio sezonu u CSKA, baš kao i prošle sezone, i veliko je pitanje da li će biti potpuno spreman za početak priprema. Kada je reč o voljnom momentu, pojedinci ga i nisu imali prethodnih sezona. Zoran Erceg spada u grupu nepredvidivih, kojima je igranje za reprezentaciju čast, ali i popriličan napor. Ako se uzme u obzir da je prošle sezone imao hroničnih problema sa tetivom, njegovo pojavljivanje na prvom okupljanju zaista bi bilo prijatno iznenađenje.

Selektor je sa mnogima, odnosno većinom kandidata lično razgovarao pre nego što je odlučio da ih pozove. Kravić je centar koji bi u budućnosti mogao puno da pomogne reprezentaciji Srbije. Ima dobru koordinaciju pokreta, odličan pivot, poluhorog levom i desnom rukom, solidan šut sa poludistance i izuzetan raspon ruku. Jedini je problem što ga želi i reprezentacija Kanade, međutim, ostaje nada da bi vođen srcem mogao da se opredeli za „orlove“.

Pod rovite se mogu podvesti: Jović, Lučić, Veličković, Milutinov, nezadovoljni klupskim sezonama svakako su: Bjelica, Krstić, Teodosić, Marković, Savanović, ali je u svemu tome dobro što svi navedeni žele da igraju za reprezentaciju, kao i Mačvan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari