U čitavom konglomeratu loših dešavanja u srpskom košarkaškom svetu, jedan događaj basketaške prirode zaslužio je sve pohvale.

Poslednji, ukupno peti, a četvrti po redu organizovan u Srbiji, Red Bull „King of the Rock“ turnir jedan na jedan po ocenama učesnika i organizatora, najbolji je u njegovoj kratkoj istoriji. Više stotina ljubitelja zanimljivog basketa propratilo je finalne okršaje 64 učesnika, ispunivši ne samo glavnu tribinu već i okolne zidove Zvezdinih terena na Malom Kalemegdanu, čime je po posećenosti nadmašen svaki od turnira istog tipa u 25 zemalja širom sveta. Kao i 2012. godine šampion je bio Nebojša Bošković iz Beograda, basketaš neverovatne izdržljivosti, snage i upornosti. On će imati prilike da se bori za titulu najboljeg igrača na svetu u zatvoru Samasana na Tajvanu. To će biti prvi put da se završni turnir neće organizovati u čuvenom Alkatrazu u blizini San Franciska.

Najbolji pokazatelj popularnosti, ali i osećaja samoprestiža među kandidatima, predstavljao je nikad veći broj prijavljenih igrača. Njih 518 izrazilo je želju da se nadmeće, ali je samo prvih 256 imalo tu vrstu zadovoljstva da se kroz četiri kvalifikaciona turnira na Malom Kalemegdanu domogne finalnog dana.

– Poslednji turnir ujedno je i najuspešniji, što se može zaključiti na osnovu broja prijavljenih kandidata, kvaliteta učesnika, po brojnosti publike koja je ispunila tribine, ali i okolne zidove. Igrači su bili izuzetno spremni, pokazali su neverovatnu želju za pobedom. Uprkos tome što smo finalne okršaje morali da pomerimo za par dana, zbog kiše, to nije omelo ljubitelje basketa da ispune mesta, po čemu je turnir u Srbiji najpopularniji, u odnosu na ostale zemlje. Novina u vidu šuta sa centra navijača koji je uhvatio loptu nasumično bačenu na tribine, bila je pun pogodak, s obzirom da je Vojkan Krstić uspeo da pogodi i da samim tim sa pobednikom otputuje na Tajvan – naveo je Nikola Nedeljković, član organizacije turnira.

Nebojša Bošković uspeo je da ponovi rezultat iz 2012. i da postane prvi basketaš koji je u dva navrata osvojio ovaj prestižan turnir.

– Svima nama je drago što je Bošković osvojio turnir zbog toga što je 2012. na svetskom turniru doživeo tešku povredu kolena u duelu sa poznatim Bejbi Šekom, koji je kasnije, kao i 2011, došao do titule. Verujem da će Nebojša sada biti veoma motivisan da pokaže na Tajvanu sav svoj kvalitet i da ostvari dobar rezultat. U odnosu na prethodne godine, na Tajvanu će od 32 igrača samo četvorica biti iz SAD, što je neuporedivo manje, ako se uzme u obzir da su u Alkatrazu bila 64 takmičara, od kojih je više od 20 dolazilo iz Amerike – zaključio je Nedeljković.

Oprobana šema

– Prve godine smo kvalifikacione turnire organizovali širom Srbije, međutim, poslednjih sezona odlučili smo da u dva dana nadmetanja na Malom Kalemegdanu dobijemo konačnog pobednika. Beograd je, ako pogledamo kandidate koji dolaze iz Novog Sada, Kragujevca, Čačka, sasvim blizu i samim tim udaljenost ne predstavlja neki naročit problem. Mislim da ćemo i narednih godina zadržati isti sistem – ne ostavlja dilemu jedan od organizatora prestižnog turnira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari