Ostalo

Sme�no

Noć muzeja večeras, u Beogradu na 63 lokacije

U oko 40 gradova Srbije večeras će biti organizovana manifestacija Noć muzeja, jedanaesta po redu, a samo u Beogradu posetioci će na 63 lokacije moći da posete izložbe, izjavio je Nemanja Kostić iz organizacije Noći muzeja.

Noć muzeja večeras, u Beogradu na 63 lokacije



Kostić je rekao da će u nekim gradovima ova kulturna manifestacija biti održana drugom prilikom zbog poplava, koje su i prvi put pomerile Noć muzeja. Izjavio je za RTS da će građani moći da pomognu ugroženima od poplava, tako što će se skupljati knjige za biblioteku u Obrenovcu, a na Kalemegdanu, u Rimskom bunaru, biće kutija za novčane donacije.

Noć muzeja se održava 11. put i posetioci će od 18.00 do 02.00 sata moći da vide i ekskluzivne postavke. Kostić kaže da će biti postavki koje mogu da se vide samo tih osam sati. U Belom dvoru biće ekskluzivno predstavljena maketa Vidovdanskog hrama Ivana Meštrovića.

Radi što bolje organizacije i lakšeg snalaženja, Beograd će biti podeljen u sedam zona: Dorćol, Kalemegdan, Knez Mihailova, Trg Nikole Pašića, Bulevar - Slavija - Kneza Miloša, Topčider - Senjak - Dedinje i Novi Beograd -Zemun.

Ove godine u "Noći muzeja", Istorijski arhiv u saradnji sa komandom garnizona Požarevac organizuje izložbu "Dva veka vojske u Braničevu", u prostoru kasarne "General Pavle Jurišić Šturm". Izložbom su obuhvaćeni najvažniji datumi, ličnosti i društvene okolnosti, od 1804. godine do današnjih dana. Arhivski dokumenti i fotografije istovremeno svedoče o ukupnoj vojnoj istoriji države Srbije. Specifičnost postavke je "Zid heroja", koji obuhvata popis preko 14.000 heroja iz požarevačkog kraja, koji su u svim ratovima za oslobađanje naše zemlje položili živote.

Medija centar "Odbrana" u "Noći muzeja", koja se ove godine održava sutra od 18.00 do 02.00 predstaviće se beogradskoj publici impresivnom kolekcijom umetničkih dela Ilije Bašičevića Bosilja, čiji su talenat i kolorit prepoznali britanski kritičari. Priznanje za svoje delo dobio je u Londonu, gde je bio proglašen za jednog od 50 najznačajnijih umetnika "autsajder arta" u svetu. U Atrijumu Doma Vojske, Milivoje Lija Obrenović objašnjavaće proces nastajanja karikature i zasmejati posetioce 3D karikaturama poznatih ličnosti.

I muzeji i kulturne ustanove opština Pomoravskog okruga, osim Svilajnca, organizovće kulturnu manifestaciju "Noć muzeja", jer to, zbog poplava, nisu mogle 17. maja.

U Muzeju naivne i marginalne umetnosti, ustanovi kulture od nacionalnog značaja, u Jagodini će biti upriličena izložba izabranih dela iz fundusa ove ustanove pod nazivom "Umetnost i psihoterapija", izjavila je direktor Nina Krstić.

U Zavičajnom muzeju u Jagodini, uz stalnu postavku biće otvorena izložba "Manastir Manasija - šest decenija istraživanja" koja se realizuje zajedno sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, saopšteno je iz Muzeja.

U Kulturnom centru biće upriličena izložba postera, flajera i reklamnog materijala pod nazivom "Filmovi koje smo voleli 1947-1980".

Vrata za posetice u Noći muzeja otvorice i jedini Muzej voštanih figura u Srbiji, u Jagodini, u kojem su izložene značajne ličnosti srpske istorije, kulture, nauke i sporta.

Paraćin će imati samo izložbu fotografija, saopšteno je Tanjugu u Kulturnom centru u Paraćinu.

Autor: B.B.
Izvor: Tanjug.rs
Foto: Facebook/Noć muzeja

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>