Svet

Sreda, 04.06.2014.

17:33

Ukrajina: Ali 9. nam je neradni dan

Na zahtev ukrajinske strane, rok za rešavanje problema plaćanja gasa odložen je za 10. jun, jer je 9. jun neradni dan u Ukrajini, saopšteno je iz Gasproma.

Izvor: Tanjug

Default images

Generalni direktori ruskog Gasproma i ukrajinskog Naftogasa Aleksej Miler i Andrej Kobolev razgovarali su danas u Berlinu o bilateralnoj saradnji u sektoru gasa.

U Gaspromu podsećaju da je ukupan dug Ukrajine za isporučeni ruski gas 4,455 milijardi dolara, uključujući 1,454 milijarde dolara za period novembar-decembar 2013. godine i tri milijarde dolara za period april-maj 2014.godine.

U skladu sa ugovorom, zbog kontinuiranog neplaćanja Ukrajine za gas, odlučeno je da se od juna 2014. godine Naftogas Ukraine prebaci na avansno plaćanje.

Naftogas je 2. juna platio dug za prvi kvartal 2014. godine, uplatom od 786 miliona dolara na račun Gasproma, pa je u skladu sa tim rok za avansnu uplatu pomeren na 9. jun.

Pregovori o ceni gasa između Ukrajine i Rusije prevedeni su na dvostrani format i sprovode se na nivou privrednih subjekata, rekao je danas novinarima ukrajinski ministar energetike i rudarstva Jurij Prodan.

"Pregovori su prevedeni na dvostrani format i vode se između preduzeća Naftogas i Gasprom. To je predlog ruske strane. Pregovori se vode u Berlinu", citirao je Itar tas Prodana.

On je dodao da je Ukrajina ruskoj strani predložila da obračuna visinu duga kompanije Naftogas Ukrajine za uvoz u 2013. godini ruskog prirodnog gasa po ceni od 268,5 dolara za hiljadu kubnih metara, koja je važila u prvom tromesečju 2014. godine. Ukrajina je u pregovorima jasno izjavila da cena gasa treba da bude 268,5 dolara i da pitanje otplate duga treba da se rešava na osnovu obračuna po toj ceni, rekao je ministar i dodao da se pregovori nastavljaju danas.

Na pitanje o ceni od 370 dolara za hiljadu kubika gasa, Prodan je odgovorio da nije čuo za takav predlog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: