Sati u redu za dve konzerve i hleb

Građani Obrenovca koji su uspeli da se posle poplava vrate u svoj grad se, pored svih ostalih problema, muče i da dobiju bar malo humanitarne pomoći.

Izvor: B92

Sreda, 04.06.2014.

17:01

Default images

Sledovanja se dele na jednom jedinom punktu Crvenog krsta u Obrenovcu, a Obrenovčani nisu zadovoljni ni zbog višesatnih čekanja, ali ni zbog onoga što dobiju.

Kako kažu, svaki dan se u gradu vidi ista slika, građani u dugačkom redu stoje satima, a pomoć koju dobijaju nije ni izbliza dovoljna za kako-tako normalan život. Dobiju po dve konzerve, hleb i još ponešto.

Iz opštine su već apelovali na Crveni krst da se uspostave dodatni punktovi i pošalje neophodna pomoć.

Predsednik opštine Miroslav Čučković kaže i da je komunikacija sa centralom CK u Beogradu slaba i da je nedopustivo da nema mleka za decu i da postoje permanentni problemi sa hranom.

"Ako Crveni krst nema hrane, neka nam javi do 16h pa da trebujemo. Ovde je problem što je sve uništeno, ljudi imaju novca, ali nema prodavnica, nema lokala. Potrebna je bolja komunikacija, da se ovako nešto više nikad ne desi", kaže Čučković.

Na ulicama Obrenovca je drugačija slika. Na čišćenju od jutros radi vojska, a stigli su i kamioni za čišćenje fekalne kanalizacije. Čisti se i u kasarni gde treba da se smesti oko 350 evakuisanih Obrenovčana.

"Dinamika je izuzetno velika, angažovan je veliki broj mašina i period koji je potreban da se sve prilagodi je tri do četiri dana", kaže Nikola Misailović, komandant kasarne "Bora Marković".

U Obrenovcu je formirana i prva laka poljska bolnica koja već prima i zbrinjava one kojima je medicinska pomoć potrebna.

Komisija za evidentiranje štete u malim preduzećima radiće sutra u ulicama Vojvode Mišića i Vuka Karadžića, saopšteno je večeras iz te Komisije.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Vesna Milenović i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković dogovorili su se danas da se u toj opštini otvore još dva dodatna punkta te humanitarne organizacije za pomoć ugroženim građanima.

Opširnije u video-prilogu reportera B92 iz Obrenovca:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: