Utorak, 03.06.2014.

18:22

"Za nastavak proširenja EU"

Učesnici Konferencije o Zapadnom Balkanu danas su snažno podržali nastavak proširenja EU na zemlje regiona.

Izvor: Tanjug

Default images

Oni su pozdravili veliku solidarnost država Zapadnog Balkana povodom poplava i izrazili spremnost za dalju podršku i saradnju u otklanjanju posledica katastrofe.

Na konferenciji održanoj povodom godišnjeg ministarskog sastanka Centralno evropske inicijative učestvovali su evropski komesar za proširenje Štefan File, ministri spoljnih poslova Grčke, Italije i Austrije, Sebastijan Kurc, Evangelos Venizelos i Federika Mogerini, kao i prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić.

Učesnici skupa su istakli da pregovori EU sa Srbijom predstavljaju prioritet i izrazili spremnost za tesnu saradnju u sprovođenju neophodnih reformi, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

File je nazvao "snažnim signalom" to što se posle 100 godina od početka Prvog svetskog rata u Beču održava konferencija o Zapadnom Balkanu.

On je naglasio da je za EU posebno važno ostvarenje političkog dijaloga, navodeći kao uspešan primer dijalog Beograda i Prištine, ali je istakao da je bitno i sačuvati verodostojnost i ispuniti obećanja.

Kurc, Venizelos i Mogerini su, na konferenciji za novinare posle konferencije, ocenili da je proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana u interesu članica Unije i poručili da evropska integracija zemalja zapadnog Balkana mora ostati na dnevnom redu Unije.

Šef austrijske diplomatije ocenio je da je snažan signal to što su aktuelni i budući predsedavajući EU, Grčka i Italija, učestvovale na konferenciji u Beču i najavio je da će Austrija nastaviti da podržava dalji proces proširenja.

Kurc je rekao da je razmotrena i dugoročna pomoć Austrije i EU poplavljenim regionima na Zapadnom Balkanu.

Venizelos je rekao da se raduje da Grčka nije sama u promovisanju potrebe nastavka procesa proširenja, a Mogerini je poručila da će približavanje Zapadnog Balkana EU biti prioritet Italije, koja 1. jula preuzima predsedavanje EU.

Dačić je naglasio da je interes Srbije da sve zemlje Zapadnog Balkana i svi narodi regiona imaju prosperitet i da se približavaju evropskim standardima.

"Očigledno je da imamo zajedničke interese i ne treba čekati da nam se dese poplave da nas to spoji", poručio je Dačić, pozvavši sve zemlje regiona na neposredniju saradnju.

On je zahvalio svima koji su pružili pomoć u spašavanju ljudskih života i otklanjanju posledica poplava, naglasivši da je šteta ogromna i da je nerealno očekivati da saniranje štete bude u potpunosti finansirano od strane EU, navedeno je u saopštenju MSP.

Dačić je ponovio i da su najvažniji strateški spoljnopolitički prioriteti Srbije članstvo u Evropskoj uniji, jačanje saradnje u regionu i nastavak dijaloga sa Prištinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: