PUTIN: Hitno okončati nasilje u Ukrajini!

Ruski predsednik pozvao je na zaustavljanje kaznene ukrajinske vojne operacije protiv proruskih aktivista na istoku zemlje i pozvao na pregovore između Kijeva i promoskovskih snaga

  • 11

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas na hitno zaustavljanje kaznene ukrajinske vojne operacije protiv proruskih aktivista na istoku zemlje i na pregovore između Kijeva i promoskovskih aktivista.

U svom prvom komentaru o Ukrajini posle predsedničkih izbora koji su u nedelju održani u toj zemlji, Putin je, u telefonskom razgovoru sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem, rekao da bi miran dijalog između Kijeva i regionalnih predstavnika pomogao u naporima da se reši kriza, saopštio je Kremlj, a prenosi Rojters.

Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas Kijev da hitno okonča nasilje u Ukrajini, nakon što je 40 ljudi ubijeno u sukobima u istočnom gradu Donjecku.

- Zadatak broj jedan za vlasti u Kijevu i test za njihovu postojanost, s obzirom na rezultate predsedničkih izbora, jeste da odmah okončaju korišćenje vojske protiv naroda i svako nasilje sa svih strana - rekao je Lavrov na televizijskoj konferenciji za novinare u Moskvi, preneo je AFP.

Rusija je i juče apelovala na vladu u Kijevu da zaustavi vojnu operaciju nad svojim narodom i pozvala Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da pokrene istragu o sukobima sa proruskim aktivistima u gradu Donjeck na istoku Ukrajine.

- Očekujemo objektivne i sveobuhvatne informacije o tome od predstavnika OEBS, a od vlasti u Kijevu da zaustave vojnu operaciju nad svojim sopstvenim narodom - saopštilo je sinoć rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a preneo Rojters.

- U vezi sa navodima o oružanim sukobima u blizini Donjecka koji su doveli do žrtava, hitno pozivamo rukovodstvo OEBS i specijalnu posmatračku misiju te organizacije u Ukrajini da pruže detaljne informacije o tamošnjim događajima - navodi se u saopštenju.

Jedinice samoodbrane Donjecka i ukrajinske Nacionalne garde sukobile su se juče u blizini železničke stanice u Donjecku, pošto su tri borbena helikoptera ukrajinske vojske izvela žestok napad na međunarodni aerodrom u Donjecku koji je juče ujutru preuzela narodna milicija.

Borba za aerodrom trajala je oko tri sata i bila je žestoka i dramatična samo dan posle održavanja predsedničnih izbora, na kojima je za novog šefa države izabran oligarh Petro Porošenko.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA