Društvo

PROTEST UČENIKA U BEOGRADU: Ukinite malu maturu!

Objavljeno: 26.05.2014 | 18:52Izvor: Kurir

Neka se i naš gals čuje, SMS 1003, su neke od parola koje su nosili osmaci koji smatraju da zbog poplava neki od njih nisu u stanju da rade prijemni

BEOGRAD - Oko 500 učenika pojedinih beogradskih osnovnih škola protestovalo je danas ispred zgrade Skupštine Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, tražeći ukidanje male mature. Učenici su, nakon kraćeg razgovora s predstavnicima Ministarstva na stepeništu vladine zgrade u Nemanjinoj ulici, rekli novinarima da je njihova delegacija pozvana da dođe sutra na razgovore u Ministarstvu prosvete.

Na protest je izašlo više stotina osmaka, od kojih su neki kazali da su "pobegli" iz škole. Neki od prisutnih su nosili parole "Neka se i naš glas čuje" i "SMS 1003". Oni su tražili ukidanje mature, jer smatraju da učenici koji su bili pogođeni poplavama "neće biti u stanju da rade prijemni", ali i zbog loših rezultata na probnom kombinovanom testu i zbog kašnjenja zbirki zadataka.

Njihov predlog je da se boduje samo uspeh iz škole. Oni svoj zahtev obrazlažu time što je prošle godine matura poništena zbog greške ministarstva, kada su u javnost pre ispita dospela pitanja sa mature. Učenici su zatražili da ove godine mala matura ne bude održana zbog prirodne katastrofe i loše organizacije nadležnih.

Policajci su povremeno gurali učenika sklanjajući ih sa platoa ispred Narodne skupštine u kojoj traje sednica parlamenta. Učenici su naveli da su povodom male mature Ministarstvu prosvete poslali veliki broj pisama, ali da im niko nije odgovorio. Oni tvrde da ih podržavaju i profesori i roditelji, ali da se profesori boje gubitka posla.

Dodali su i da ih podržavaju iz Foruma osnovnih škola, Foruma beogradskih gimnazija i Foruma stručnih škola. Učenicima se danas pridružio i profesor jedne škole iz Obrenovca, koji je pozvao decu da budu mirna dok čekaju da se njihovi predstavnici dogovore o sastanku.

Resorni ministar Srđan Verbić, kazao je prošle nedelje da bez završnog ispita učenici ne mogu da dobiju svedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju. On je dodao da bi bilo moguće pomeriti prijemni za one učenike koji su bili teško pogođeni poplavama za avgust.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u