Ponedeljak, 26.05.2014.

16:43

BG:Kontrola voća i povrća na pijaci

Zdravstvenu bezbednost voća i povrća na pet pijaca u Beogradu kontrolisaće JKP Gradske pijace u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije.

Izvor: Beta

Default images

Provera zdravstvene bezbednosti voća i povrća podrazumeva ispitivanje mikrobiološke ispravnosti, kontaminacije teškim metalima, kao i organoleptičke ispravnosti tih namirnica (izgled, miris, ukus).

"U cilju zaštite zdravlja stanovništva, Institut za javno zdravlje Srbije i JKP Gradske pijace će u narednom periodu svakodnevno kontrolisati zdravstvenu bezbednost voća i povrća na pet pijaca na području Beograda. Stručna mišljenja i rezultati analiza biće dostavljani JKP Gradske pijace", piše u saopštenju tog preduzeća.

Institut za javno zdravlje je ranije saopštio da se ne smeju koristiti za ishranu namirnice koje su došle u kontakt s vodom iz poplave.

Institut je preporučio da se za ishranu u područjima koja su bila poplavljena ne koriste lako kvarljive namirnice - meso, mleko i jaja, sveže voće i povrće, već konzervirane namirnice, kao i suvo voće i konditorski proizvodi.

Savetuje se i da se u području koje bilo poplavljeno sve životne namirnice koje bi mogle da dođu u kontakt s vlagom, drže u dobro zatvorenim staklenim i metalnim posudama.

Građani kod kojih se pojave mučnina, povraćanje, proliv, povišena temperatura, moraju se obavezno javiti lekaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: