Sveti arhijerejski sabor SPC za novog episkopa žičkog izabrao je dosadašnjeg episkopa timočkog Justina (Stefanovića). Odlukom Sabora njega će na katedri timočkoj naslediti iguman manastira Bukovo arhimandrit Ilarion (Golubović). Sabor je završio rad u petak kasno noću, sednicom na kojoj su rešavana kadrovska pitanja.

Dosadašnji patrijarhovi vikari episkopi lipljanski Jovan (Ćulibrk) i remezijanski Andrej (Čilerđić) dobili su eparhije – vladika Jovan slavonsku, a vladika Andrej austrijsko-švajcarsku, što se i očekivalo. Za episkopa srednjoevropske eparhije izabran je arhimandrit Sergije (Karanovića), sabrat manastira Rmnja, dok je dosadašnji vikar episkopa bačkog vladika jegarski Porfirije novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Vladiku Porfirija na mestu vikara bačkog i episkopa jegerskog zameniće arhimandrit Jeronim (Močević), sabrat manastira Kovilj. Za novog vikara patrijarhovog Sabor je imenovao arhimandrita Arsenija (Glavčića), sabrata manastira Studenica. U saborskom saopštenju navodi se da će Sveti arhijerejski sinod narednih godinu dana raditi u sastavu: patrijarh Irinej predsedavajući, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović), episkopi šabački Lavrentije (Trifunović), zvorničko-tuzlanski Hrizostom (Jević) i raško-prizrenski Teodosije (Šibalić).

Jedno od najvećih saborskih iznenađenja je izbor vladike Porfirija, duhovnog čeda vladike bačkog Irineja (Bulovića) za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog. Uoči i tokom saborskog zasedanja u crkvenim izvorima tvrdilo se da je najozbiljniji kandidat za ovu katedru episkop dalmatinski Fotije (Sladojević), takođe, duhovno čedo vladike bačkog.

Vladika Porfirije izjavio je za Danas da je i sam iznenađen saborskom odlukom i da se još ne zna da li će posle odlaska u Zagreb biti i dalje zadužen za saradnju s vojskom ispred SPC. O tome će, prema njegovim rečima, narednih dana odlučiti Sinod, a do tada će se znati i da li ostaje na čelu Republičke radiodifuzne agencije (RRA).

Ni vladika Justin se nije pominjao u kombinacijama za novog episkopa žičkog. Za ovo mesto u SPC se dugo vodila „teška borba“ – eparhija je bila upražnjena godinu i po, iako je crkvenim ustavom predviđeno da mora da se popuni u roku od tri meseca. Do poslednjeg trenutka u SPC se nezvanično tvrdilo da su najjači kandidati episkopi šumadijski Jovan (Mladenović), i administrator žički i raško-prizrenski Teodosije (Šibalić), kome je, navodno, patrijarh Irinej, pre Sabora nudio ovo mesto.

Vladika Justin, kao i vladika Teodosije, duhovno je čedo raščinjenog episkopa raško prizrenskog Artemija (Radosavljevića). Pripada srpskim episkopima koji se drže starog načina služenja liturgije, zbog čega se u crkvenim krugovima očekuje da će smiriti situaciju u Žičkoj eparhiji, opterećenoj ozbiljnim neslaganjem dela vernika i monaštva sa dosadašnjim uvođenjem novina u bogosluženja, a u ovoj eparhiji je i najveći broj katakombalnih manastira „Eparhije raško-prizrenske u egzilu“, na čijem je čelu raščinjeni vladika Artemije.

Od KiM do bele kuge

U saborskom saopštenju objavljenom na sajtu SPC navodi se da je Sabor, između ostalog, razmatrao i „pitanje učešća Srpske crkve u pripremama za svepravoslavni sabor, teško stanje srpskog naroda na KiM, unapređivanje crkvene prosvete i verske nastave; odnose Crkve i državnih organa u Srbiji, RS i regionu; delovanje pravoslavnih vojnih sveštenika u Vojsci Srbije i Oružanim snagama BiH; ugroženost braka i porodice belom kugom i agresivnom propagandom nemorala, abortusa, protivprirodnog bluda i hedonističko-potrošačkog duha uopšte“. Na dnevnom redu bili su i „ugroženost ćirilice – u Srbiji i RS zbog neoprostivog nemara i neodgovornosti, a u Hrvatskoj i Crnoj Gori zbog brutalnog progona srpskog pisma“; „teško stanje SPC u Makedoniji, rad crkvenih dobrotvornih, kulturnih i prosvetnih institucija“.

Peglanje odnosa sa državom

Ovogodišnji majski Sabor obeležile su velike poplave u Srbiji i okolnim državama. U crkvenim krugovima spekuliše se da su poplave bile i „iskušenje“ za odnose Crkve i vlasti u Srbiji, iako su obe radile na spašavanju ugroženog stanovništva. Državni vrh, kako nezvanično tvrde izvori Danasa, nije bio preterano srećan najpre zbog patrijarhovih stavova o Kosovu i Metohiji iznetim na početku Sabora u jednom beogradskom nedeljniku, a na patrijarhovu besedu na molebanu za prestanak kiše u Sabornoj crkvi, u kojoj je za poplavu okrivio razna bezakonja, uključujući i najavljenu „Paradu ponosa“, morao je da se osvrne i predsednik Vlade Srbije pozivom „sveštenim licima da ne dolivaju ulje na vatru“. Crkveni izvori tvrde da su odnosi „ispeglani“ zajedničkim obraćanjem novinarima patrijarha Irineja i ministra pravde Nikole Selakovića, u čijoj su nadležnosti i verska pitanja, tokom prošle nedelje ispred Patrijaršijskog dvora u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari