Poslednju nedelju pred Izbornu skupštinu Demokratske stranke kandidati za predsednika Dragan Đilas i Bojan Pajtić provešće sa svojim timovima obilazeći odbore širom Srbije kako bi im izložili svoj program i razgovarali s delegatima.


U Izbornom štabu Dragana Đilasa za Danas kažu da će Đilas sa svojim predloženim timom potpredsednika i članova Glavnog odbora ove nedelje obići odbore u Čačku, Bačkoj Palanci, Subotici, Vrbasu i Beogradu. U Beogradu će, kako nam je rečeno, Đilas imati više sastanaka sa svim beogradskim odborima bez obzira na to da li su ga podržali ili ne.

U Izbornom štabu Bojana Pajtića za naš list navode da će Pajtić poslednje nedelje obići odbore u Subotici, Somboru, zatim Loznici, Sremskoj Mitrovici, a u Beogradu razgovaraće u sredu sa svim delegatima iz Beograda.

Zoran Alimpić zamenio je Dušana Elezovića na mestu predsednika Organizacionog odbora izborne skupštine DS, saznaje Danas. Elezović je u petak uveče podneo ostavku na to mesto. Prema saznanjima Danasa, Elezović je to učinio jer Organizacioni odbor nije prihvatio delegate Foruma žena, s obrazloženjem da nisu određeni prema utvrđenim procedurama jer Savet Foruma žena, koji treba da odredi delegate, ne postoji. Izvori Danasa kažu da ukoliko Savet FŽ ne postoji, onda OO nije ni trebalo da mu određuje kvotu za delegate.

Kako nam je reklo više izvora u DS, mnogi odbori, bilo da podržavaju Đilasa ili Pajtića, nezadovoljni su brojem delegata i nekim kriterijumima za njihovo utvrđivanje. Prema rečima naših sagovornika, najviše oštećenim se osećaju odbori u Beogradu koji su podržali Pajtića. Izvori Danasa navode da je jedan od nelogičnih kriterijuma za utvrđivanje broja delegata broj plaćenih članarina u odnosu na gustinu naseljenosti po kvadratnom kilometru, dok je jedan od kriterijuma i broj plaćenih članarina u odnosu na broj zaposlenih u opštini.

Ovi kriterijumi su, prema njihovom mišljenju, besmisleni i izmišljeni da bi diskriminisali jednog od kandidata za predsednika DS i omalovažili beogradsku organizaciju stranke koja je podržala Bojana Pajtića. Prema ovim kriterijumima, opštinski odbor Trgovište, koji je na izborima osvojio 267 glasova, a podržao je Đilasa za predsednika, dobio je devet delegata, dok beogradske opštine koje su podržale Pajtića (Vračar, Zvezdara, Novi Beograd, Rakovica, Savski Venac i Stari grad), na kojima je DS osvojila više od 44.000 glasova ukupno, imaju jednog delegata.

Naši izvori u DS koji podržavaju Đilasa kažu da su kriterijumi utvrđeni još 8. maja i da sada nema mesta za njihovo opovrgavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari