U toku saslušanja zbog "Galenike"

U Tužilaštvu za organizovani kriminal počela su saslušanja lica koja su jutros lišena sloboda zbog sumnje da su oštetili Galeniku za 75 miliona evra.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 25.05.2014.

07:43

Default images

Doneta su i rešenja o njihovom zadržavanju, rekao je danas tužilac za orghanizovani kriminal Miljko Radisavljević.

On je u izjavi novinarima u Tužilaštvu izrazio očekivanje da će saslušanja biti završena ako ne danas onda sutra pre podne.

Radisavljević je dodao da je za sva lica koja su danas privedena doneto rešenje o zadržavanju, a da će Tužilaštvo odluku o daljem vođenju postupka doneti nakon saslušanja i analize same krivične prijave i dokaza koji budu podneti uz krivične prijave.

"Nakon toga ćemo odlučiti da li ima osnova za donošenjem naredbe o sprovođenju istrage", rekao je Radisavljević.

Pripadnici policije priveli su osam osoba zbog malverzacija u kompaniji "Galenika", među njima je i Dejan Backović, bivši predsednik UO "Galenike" i funkcioner SPS.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije priveli su lica zbog sumnje da su malverzacijama sa prodajom lekovima oštetili "Galeniku" za 75 miliona evra.

Protiv svih osam lica policija je podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su od 2008. do kraja 2012. godine oštetili Galeniku i pribavili protivpravnu imovinsku korist za Velefarm, Velefarm holdin a.d. i druga povezana pravna lica.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na konferenciji za štampu potvrdio je da je osam osoba i dodao da će istraga biti dovedena do kraja i pokazaće tačnu krivičnu odgovornost, ali i tokove novca.

Stefanović je poručio građanima da mogu očekivati dalji rad na slučaju "Galenika" i da mogu očekivati utvrđivanje tačnog činjeničnog stanja, pojedinačnu odgovornost i tokove novca, odnosno gde je taj novac završio.

Ministar policije je dodao da je ovo još jedna od istraga u okviru 24 sporne privatizacije i podvukao da je u tim slučajevima do sada privedeno 135 osoba i da su za sve portvrđene optužnice, što pokazuje i potvrđuje dobar i kvalitetan rad policije.

"Istraga će ići do kraja i videćemo gde je otišao novac jer počinioci krivičnog dela ne treba samo da odgovaraju nego i da se nađe gde je novac koji je ukraden", rekao je Stefanović.

On je objasnio da se privedena lica terete da su omogućili "Velefarmu" da dobije kredit u visini od 2,246 miliona evra, koji "Velefarm" nije mogao da vrati već je to "Galenika" u celosti preuzela na sebe.

Ministar je dodao i da je "Galenika" uputila "Velefarmu" veću količinu lekova za koju je "Velefarm" kao sredstvo plaćanja dao menice iako se znalo u trenutku izvršenja posla da će ta veledrogerija ići u likvidaciju i stečaj i da menice neće niti naplaćene nikada.

Svi ugovori sklapani su, kako se navodi u izveštaju, iako je Velefarm imao milionske dugove prema Galenici za prethodno isporučenu robu. Opširnije u posebnoj vesti. U februaru ove godine za B92 je rečeno da je završen predistražni postupak u slučaju "Galenika", a istraživalo se poslovanje državne fabrike lekova sa privatnom veledrogerijom "Velefarm".

Kako je tada objašnjeno, u pitanju je bio nastavak istrage o malverzacijama zbog kojih su prošle godine uhapšeni direktor Velefarama Dragoljub Vučićević i bivši direktor Galenike Nenad Ognjenović.

Nakon optužnice koja nekadašnje čelne ljude Galenike i Velefarma tereti da su državnu fabriku lekova oštetili za 900 miliona dinara, nastavak istrage ukazivao je na to da je Galenika izgubila dodatnih 7,7 milijardi dinara.

Tom novom istragom, obuhvaćen je i bivši predsednik UO i direktor SPS Backović, koji je, sudeći prema tadašnjem izveštaju UKP, u koji je B92 imao uvid, dao nalog direktoru Galenike da potpiše ugovore sa Velefarmom o prodaji lekova, bez dovoljno garancija da će Velefarm preuzetu robu i platiti.

Direktor SPS Dejan Backović, zbog slučaja "Galenika" do sada je saslušan tri puta. Dva puta u svojstvu građanina u policiji, i kao svedok u Specijalnom tužilaštvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: