Bosut: Moćna starica čuva sela

N. Subotić

21. 05. 2014. u 16:45

Crpna stanica u selu Bosut, ključna tačka za odbranu donjeg Srema od poplave. Radi od 1962, svakog sekunda iz Bosuta u Savu prebaci 30 kubika vode

CRPNA stanica u selu Bosut, koja iz reke Bosut, u Savu, svakog sekunda izbaci 30 kubnih metara vode, ne sme da stane. Ako stane, sva voda, koja se iz Hrvatske, posle probijanja nasipa na Savi sliva prema sremskim selima, završiće u Moroviću, Višnjićevu, Sremskoj Rači i Bosutu, a, kako kažu upućeni, i u Sremskoj Mitrovici.

Posle probijanja nasipa na Savi u Hrvatskoj, naime, voda iz ove reke se počela preko polja i šuma slivati u Srem, u Srbiju, i kako procenjuju hidrolozi, sva će završiti u reci Bosut, koja se u istoimenom mestu, posredstvom crpne stanice, uliva u Savu. - Ukoliko bi ova naša sredovečna dama stala, voda, jednostavno, ne bi mogla da se vrati u Savu i sela, koja se sada utvrđuju novim nasipima, bila bi veoma ugrožena - objašnjava Dragan Đorđević, iskusni stručnjak za pumpe, sa 30 godina radnog iskustva, iz vodoprivrednog preduzeća „Hidrosrem“, koji, smenjujući se sa kolegama, Ferencom Jankovićem i Dušanom Ševićem, vodi računa da šest moćnih agregata, koji, snabdevani strujom iz posebnog dalekovoda pokreću pumpe, ne zastanu u kritičnim momentima. - Vrlo je teško kada je voda ovako visoka, tim pre što je iz šuma i polja donela mnogo granja, balvana i otpada, koji prete da zaustave dotok vode. Zbog toga su nam u pomoć priskočili meštani Bosuta, njih pedesetak, koji vade nagomilano smeće...
Sama pumpa, kako se priseća čika Dušan Šević, koji, iako je premašio šest decenija, još uvek radi kao čuvar ovog važnog postrojenja, počela je da radi 1962. godine.
- Do tada, vodu iz Bosuta je u Savu izbacivala stara, parna pumpa - priča čika Dušan. - Od tada radi ova pumpa, a mi, iz sela, gledamo da ne stane i da se ne zaguši, jer bismo, tako, mi prvi bili ugroženi.

O značaju pumpe najbolje govori i to što su meštani Bosuta, bez problema lopate, kojima su punili džakove za utvrđivanje nasipa oko sela, zamenili vilama za uklanjanje nagomilanog granja i smeća oko pumpe.


- Tu smo svi - kaže Jole Jovanović. - Voda koje stiže iz Hrvatske nanela je svakakav otpad, a mi gledamo da ga što pre sklonimo, kako bi pumpa mogla da radi.
Njegov suseljan Zoran Micić kaže kako je selo od prvog dana, otkad je Sava počela da raste, krenulo da se brani.

- Sklonili smo stare i nemoćne i žene sa malom decom, a mi, koji možemo, tu smo da branimo - kaže Micić. - Pomogli smo i u Sremskoj Mitrovici, bili smo i u okolnim selima, a sada se nadamo da ćemo i naše selo odbraniti od napada s leđa.

POMOĆ NOVOG SADA
Grad Novi Sad dostavio je 20 šlepera džakova sa peskom u Morović. Na čelu konvoja bio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je naveo da je u JKP „Gradsko zelenilo“ pripremljeno 20.000 džakova sa peskom.
VODOSTAJ
VODOSTAJ na reci Savi kod Sremske Mitrovice, prema podacima „Voda Vojvodine“, juče je beležio dalje opadanje, tako da je nivo ove reke iznosio 791 centimetar. Voda iz zaleđa, sa hrvatske teritorije, međutim, i dalje ugrožava nekoliko manjih naselja uz granicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije