Ugroženima u Bosni najpotrebniji alat, lijekovi, pitka voda, deterdženti i maske

0
31

BIH – Posljednjih nekoliko dana mnogi gradovi u Bosni i Hercegovini su pogođeni poplavama koje su odnijele više od 20 života dok su iza sebe ostavile pravu havariju, a hiljade građana je ostalo bez krova nad glavom. U tim gradovima i selima trenutno traje raščišćavanje, a stanovnicima su trenutno najpotrebniji hrana, hrana za bebe, lijekovi, higijenska sredstva, lopate, čizme…

Ivo Juričević, predsjednik Crvenog križa Federacije BiH, za Anadolu Agency (AA) je izjavio da su ugroženim stanovnicima u poplavama trenutno najpotrebniji hrana, lijekovi, pitka voda, hrana za djecu i kreveti.

“U tim mjestima pogođenim poplavama ljudima su trenutno najpotrebniji hrana, pitka voda, sredstva za dezinfekciju i deratizaciju, spužve za spavanje i kreveti, jer mnogi nemaju gdje spavati. Potrebna im je i hrana, a posebno konzervirana hrana koja se neće brzo kvariti”, istakao je Juričević.

Napominje da je u mnogim gradovima koji su pogođeni poplavama prethodnih dana već počela obnova i čišćenje zbog čega je, kako kaže, u tim gradovima potrebno osigurati materijal za čišćenje i raščišćavanje ulica.

“Mnoga mjesta su praktično ostala u mulju i sada je potrebno sve to očistiti. Zato su nam hitno potrebna sredstva i alat za čišćenje, izosan, deterdženti za pranje, dezinfekciona sredstva, deke, čizme, maske, jupol, kreč, šatori, donji veš, radni mantili, rukavice, sredstva za zaštitu voća, bilja i usjeva, metle, lopate, plastične vreće, kante, kolica, sredstva za deratizaciju, sredstva za zaštitu od komaraca i insekata”, kazao je predsjednik federalnog Crvenog križa.

Juričević napominje kako se u mnogim poplavljenim mjestima nalazi veliki broj beba, ali i bolesnih kojima su potrebni posebna hrana i pelene.

“Zato je u mnogim mjestima potrebno osigurati pelene za bebe i odrasle i bolesne jer to im nedostaje nakon velikih poplava. Potrebna je i hrana za bebe, ali i paketi sa higijenskim sredstvima, sa sapunima i šamponima”, rekao je Juričević dodajući kako je odjeće i previše i da se to ne treba toliko slati.

Ističe kako je vrlo zadovoljan velikim odzivom građana na pozive za pomoć ugroženima napominjući da posljednjih dana pomoć u BiH stiže ne samo iz BiH nego i iz mnogih zemalja svijeta uključujući Njemačku, Austriju, Sloveniju, Švedsku, Norvešku, Tursku, Australiju, Finsku i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Iz humanitarne organizacije Merhamet za Anadolu Agency su kazali kako su ugroženim građanima u BiH najpotrebniji hrana i higijenska sredstva.

“U ovom momentu ljudima su najpotrebniji hrana, higijenska sredstva, deterdženti, sredstva za dezinfekciju i deratizaciju, spužve za spavanje, mlijeko za djecu, pelene, ali i lijekovi, posebno Linex i Enterofuryl, pitka voda, deke, vitamini, donji veš”, navode iz ove humanitarne organizacije.

(bosnaci.net)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.