Ponovo akcija prikupljanja krvi

Danas je ponovo počela tradicionalna letnja akcija Instituta za transfuziju krvi i B92, kojom se građani pozivaju da dobrovoljno daju krv, jer je leti nema dovoljno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.06.2008.

16:39

Default images

Ovoga puta građani će moći da se registruju i za davanje kostne srži. Prošlogodišnja akcija "Daj krv, ulepšaj život drugima" omogućila je da tokom letnjih meseci, kada je nestašica bila najveća, budu obezbeđene potrebne količine krvi. I ove godine akcija ima isti cilj.

"Prošlogodišnja akcija postigla je dobre rezultate, broj redovnih davalaca krvi jeste podignut. Ali, očigledno, biće potrebno nekoliko godina da bismo došli do standarda koji zadovoljava potrebe u ovim danima kada je mnogo manje davalaca. Znači, i ove godine ćemo morati da radimo na isti način kao i prošle, s tim što ćemo pokušati da dodamo još jednu dimenziju - da obogatimo registar dobrovoljnih davalaca kostne srži novim članovima", najavio je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora B92.

Solidarnost i humanost već prvog dana akcije pokazalo je više od 40 davalaca krvi, a petnaestak građana upisalo se i u registar za davanje kostne srži.

Gužva ispred autobusa u centru Beograda danas je bila ohrabrujuća jer su građani čekali u redu kako bi dali krv.

Postupak registracije za potencijalnog davaoca kostne srži je jednostavan. Popunjavanjem upitnika i davanjem malog uzorka krvi postajete upisani u bazu. Kada se javi potreba i kada se ustanovi da je nečija kostna srž podudarna sa bolesnikom kome je transplatacija neophodna, može postati i davalac kostne srži.

"Nakon prijavljivanja radimo određene analize, pravimo bazu podataka. Može da se dogodi da prođe određeno vreme, ponekad i nekoliko godina, dok davaoce ne pozovemo na dalju saradnju. To znači da je i uzorak potpuno podudaran sa bolesnikovim i da može da mu spasi život davanjem kostne srži", kaže doktorka Zorana Andić iz Registra davalaca kostne srži Srbije.

Ljudima u Srbiji svakog dana treba oko hiljadu jedinica krvi, dok bi zemlja ove veličine trebalo da ima nekoliko desetina hiljada registrovanih dobrovoljnih davalaca kostne srži.

Pored Instituta za transfuziju krvi, Crvenog krsta, Fonda B92, ove godine akciji su se priključile i nevladine organizacije: Građanska inicijativa, Evropa nema alternativu, Evropski pokret u Srbiji, Beogradski centar za ljudska prava, Balkanski fond za demokratiju, Balkanski fond za lokalne inicijative, Jukom, Sivik, Fondacija Hajnrih Bel i druge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: