Evropska komesarka za vanredne situacije Kristalina Georgijeva izjavila je juče da je ukupna vrednost Fonda solidarnosti EU milijardu evra, ali da će tek nakon što vlasti u Srbiji dostave precizne podatke o šteti od poplava biti odlučeno koliko će sredstava biti izdvojeno. Georgijeva je objasnila da je za konkurisanje za sredstva iz Fonda neophodno da zemlja pogođena prirodnom katastrofom dokaže da je pretrpela štetu od najmanje 0,64 odsto bruto domaćeg proizvoda, što u slučaju Srbije iznosi oko 175 miliona evra, a za Hrvatsku oko 250 miliona evra.

– Milijardu evra je ukupan maksimalni iznos sredstava Fonda, ali Srbija svakako ne može da računa na sav taj novac – rekla je zvaničnica EK novinarima nakon susreta sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić u Briselu, koja je najavila da će za sredstva iz Fonda konkurisati i njena država. Georgijeva je tom prilikom ukazala da Srbija, osim na pomoć iz IPA i fondova solidarnosti EU, može da računa i na bilateralnu pomoć zemalja članica.

APEL AUSTRIJE

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc zatražio je finansijsku pomoć EU za obnovu od poplava pogođenih zemalja Zapadnog Balkana. „I EU mora dati svoj veliki doprinos“, poručio je on pred jučerašnji sastanak šefova diplomatija EU u Briselu.

Ambasador Austrije Johanes Ajgner kaže za Danas da je ta država, sa svojim bolnim iskustvom iz katastrofalnih poplava koje su je pogodile 2002. i 2013, reagovala već nakon nekoliko sati na hitne pozive da se obezbedi pomoć koji su došli iz Srbije i EU i isporučila sledeću pomoć: pumpu za izbacivanje vode visokog kapaciteta, četiri čamca za spasavanje sa timom, 57 spasilaca, 17 vozila i osam prikolica.

– Taj tim je trenutno raspoređen na području Šapca. Ostaje da se proceni da li će danas biti preusmeren na druga područja. Pored finansijske pomoći koja se trenutno razmatra na nivou EU, mi takođe sakupljamo privatne finansijske donacije u Ambasadi među našim osobljem – navodi ambasador Ajgner.

SOLIDARNOST ITALIJE

Ministarka spoljnih poslova Italije Federika Mogerini izjavila je juče da „iskreno saoseća sa porodicama žrtava“. „Šaljemo našu konkretnu solidarnost ugroženom stanovništvu“, dodala je ona.

Đuzepe Manco, ambasador Italije u Srbiji rekao je za Danas da je italijanska vlada neposredno nakon poplava donirala Srbiji četiri čamca za spasilačke operacije, kao i 200 hiljada evra Crvenom krstu Srbije za nabavku neophodnih sredstava za prvu pomoć, poput lekova, ćebadi, konzervirane hrane, čamaca na naduvavanje…

„Takođe, organizacija Cooperazione Italiana juče je obezbedila srpske spasilačke timove sa još šest čamaca i 23 električna generatora posredstvom Logističkog centra UN u Brindiziju. Italijanska solidarnost takođe dolazi direktno od građana Italije i kompanija koji neposredno doprinose humanitarnim inicijativama za pomoć našim prijateljima u Srbiji. Znam da sve glavne italijanske firme koje rade u Srbiji daju konkretnu podršku. Takođe, ovde u Ambasadi pokušavamo da pomognemo. Pridružili smo se humanitarnoj akciji koju je pokrenula TV B92 i isporučujemo hranu i vodu kupljene dobrovoljnim prilozima našeg osoblja“, precizira ambasador Manco.

SPASIOCI IZ SOLUNA

Konstantinos Ikonomidis, ambasador Grčke u Beogradu, izjavio je za Danas da je ta država obezbedila Vladi Srbije posebnu jedinicu za pretrage od 25 ljudi, kao i plastične čamce, a trenutno ispituje mogućnost dalje bilateralne pomoći, prema potrebama Vlade Srbije.

„Osmočlani NVO spasilački tim stiže iz Soluna kako bi pružio potrebnu pomoć. Osim toga, osoblje Ambasade Grčke, u koordinaciji sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, obezbedilo je sopstvenu donaciju u hrani i flaširanoj vodi. Napominjemo da su se grčke kompanije koje posluju u Srbiji od prvog momenta odazvale i angažovale na slanju pomoći“, kaže ambasador Ikonomidis.

PODRŠKA SUSEDA

Na jučerašnjoj sednici Vlade Crne Gore zaključeno je da Vlada „u kontinuitetu pratiti situaciju u zemljama regiona pogođenim katastrofalnim poplavama i da će, kao i do sada, u bliskoj saradnji i direktnoj komunikaciji sa organima tih država, reagovati i nastaviti da pruža traženu podršku u sanaciji posljedica katastrofalnih poplava“.

Srđan Kusovac, šef Biroa za odnose s javnošću Vlade Crne Gore, rekao je za Danas da su brojni pojedinci, privredna društava, kao i većina lokalnih samouprava samoinicijativno pokrenuli akcije prikupljanja pomoći za Srbiju i BiH. „Državni organi Crne Gore, s druge strane, postupaju isključivo u dogovoru sa nadležnim organima Srbije i Bosne i Hercegovine“, istakao je on.

Makedonski premijer Nikola Gruevski preneo je u telefonskom razgovoru premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da je Makedonija u skladu sa mogućnostima spremna da Srbiji odmah pruži pomoć za saniranje posledica poplava. Kako Danas saznaje u Skoplju, u humanitarne akcije uključila se i Makedonska pravoslavna crkva, koja je najavila da će izdvojiti sredstva u vrednosti od tri miliona denara za Srbiju i BiH, a Crveni krst Makedonije poslao je juče 100 tona pomoći za te dve države.

AMERIČKI TIM

U Ambasadi SAD u Beogradu za Danas kažu da je, uvažavajući vanredno stanje koje je proglasila Vlada Republike Srbije i kao odgovor na apel za pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova, ambasador Majkl Kirbi u okviru svojih ovlašćenja za pomoć u katastrofi zatražio da se sto hiljada dolara izdvoji za obezbeđivanje opreme za borbu protiv poplava i predmeta koji su pored hrane hitno potrebni za pogođena područja u Srbiji.

„Kancelarija za pomoć SAD inostranstvu u katastrofama (OFDA) odobrila je 100.000 dolara za Crveni krst Srbije za kupovinu predmeta na lokalnom nivou za neposredno saniranje štete, čime je ne samo ubrzana nabavka i dostava, već je to koristilo i lokalnom biznisu. Crveni krst je sastavio listu stvari koje su urgentno potrebne, uključujući gumene čamce i drugu spasilačku opremu, generatore, džakove sa peskom, osnovna higijenska sredstva, poljske krevete, ćebad i kišne kabanice, a sredstva OFDA biće upotrebljena za kupovinu i distribuciju opreme“, objašnjavaju u Ambasadi SAD.

Kako navode naši sagovornici, OFDA je uputila tim u Beograd koji je juče stigao. „Tim OFDA će raditi zajedno sa Vladom Srbije na proceni potreba i koordiniranju moguće isporuke dodatne američke pomoći u narednim danima. To će omogućiti američkoj pomoći da odgovori na najkritičnije potrebe dok se menja situacija na terenu. Ambasada je takođe pomogla Vladi Srbije da uspostavi donatorski kanal koji će omogućiti američkim građanima ili bilo kome iz inostranstva da lakše i efikasnije doniraju novčana sredstva u inostranim valutama za sanaciju štete. Korisnici Pejpala mogu da usmere sredstva na FloodReliefŸgov.rs, koja će automatski biti upućena u specijalni fond srpske vlade posvećen otklanjanju posledica poplava“, ukazuju u Ambasadi SAD.

POŠILJKA IZ AZERBEJDŽANA

Ambasada Azerbejdžana u Beogradu saopštila je da je po nalogu predsednika države Ilhama Alijeva u prestonicu Srbije specijalnim letom iz Bakua juče dopremljena humanitarna pomoć u vrednosti od preko 400.000 evra. „Humanitarna podrška sastoji se od motornih i plastičnih čamaca, dizel generatora, pumpi i filtera za ispumpavanje vode, kaca i kanistera za vodu, raznovrsne opreme za spasilačke ekipe, gasnih rezervoara, šatora, toplih ćebadi i druge opreme“, navodi se u saopštenju.

Dačić i diplomate u Obrenovcu

Obrenovac – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je juče u Obrenovcu da Srbija očekuje značajnu pomoć iz inostranstva za saniranje posledica poplava i zahvalio zemljama koje su to do sada učinile.

Dačić je novinarima u tom gradu, koji je obišao sa oko 70 ambasadora i predstavnika stranih delegacija, rekao da Srbija očekuje dve vrste pomoći – u spašavanju građana i u obnovi uništenog, ali da će u narednom periodu najvažnije biti da se dostave sredstva za sanaciju. On je naveo da je slika koju su ambasadori videli u Obrenovcu daleko blaža od one od pre nekoliko dana, ali da se moglo videti koliko je bilo opasno u tom mestu, u kojem je bilo i ljudskih žrtava, velike materijalne štete i nastradale stoke.

Donacija Bilija Ajdola

Rok muzičar Bili Ajdol, koji će održati koncert u Beogradu 25. juna, objavio je na svom Tviter nalogu da će deo prihoda od koncerta donirati za ugrožene u poplavama. Podršku i poziv za pomoć Srbiji uputili su ranije putem društvenih mreža britanski pevač Džejms Blant i pisac Toni Parsons, a učesnici „Iks faktora“ iz Makedonije saopštili su da će deo prihoda sa koncerta u Skoplju donirati za pomoć Srbiji i BiH.

Uspostavljanje kontakata

Gordana Milenković iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Beogradu izjavila je za Danas da je MKCK u stalnom kontaktu sa Crvenim krstom Srbije i do sada je, u okvirima svog mandata, pomagao CKS u uspostavljanju kontakta među razdvojenim porodicama i traženju nestalih.

Rusi šalju još jedan avion

Rusko ministarstvo za vanredne situacije poslaće dodatnu humanitarnu pomoć Srbiji, rekao je juče resorni ministar Vladimir Puškov. „Zatražiću dodatnu humanitarnu pomoć. Još jedan avion sa hranom i lekovima biće poslat“, rekao je on. Puškov je zatražio od srpskih vlasti da ga obaveste šta im je potrebno.

Druga tranša pomoći UN

Ministar privrede Dušan Vujović sa predstavnicom tima UN u Srbiji Irenom Vojackovom Solorano dočekao je na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ drugu pošiljku humanitarne pomoći UN. Tom prilikom dopremljen je drugi deo opreme namenjene spasavanju ljudi.

Bambi i Knjaz Miloš donirali 100.000 evra

Kompanije Bambi i Knjaz Miloš donirale su 100.000 evra za otklanjanje posledica poplava koje su zadesile našu zemlju. Ove dve kompanije su odlučile da objedine svoja novčana sredstva i uplate ih za sanaciju od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari