Policija u Vranju podnela je prekršajne prijave protiv predsednice sindikata ASNS Snežane Veličković i predsednika Samostalnog sindikata u Jumku Slađana Mitića zbog prekjučerašnje blokade auto-puta Niš – Skoplje kod Vranja.


Oni će biti saslušani kod sudije za prekršaje, ali će proces biti pokrenut i pred nadležnim tužilaštvom u Vranju. U prijavama se navodi da su one protiv Veličkovićeve i Mitića podnete zbog zloupotrebe Zakona o štrajku, jer oni kao organizatori blokade „nisu nadležnom organu prijavili skup, iako su bili dužni da to urade najmanje pet dana pre okupljanja na javnom mestu“, čime su načinili prekršaj.

Tužilaštvo bi moglo da tereti sindikalce i za krivično delo koje se odnosi na blokadu međunarodnog autoputa, što je Ustavom i zakonima Republike Srbije strogo zabranjeno. Oni će biti saslušani kod sudije za prekršaje, ali će proces biti pokrenut i pred nadležnim tužilaštvom u Vranju. S obzirom da je na snazi vanredno stanje u celoj Srbiji, policija je, kako je potvrđeno Danasu, dobila naređenje iz Beograda da privodi organizatore protesta ukoliko nastave sa blokadom aut-puta dok traje vanredno stanje. Štrajkači su potvrdili za Danas da oni ne planiraju blokadu Koridora 10 sve dok traje vanredno stanje zbog poplava u Srbiji. Tokom jučerašnjeg dana u Jumku je za mašinama bilo oko 600 radnika, a taj broj, kako tvrde iz menadžmenta preduzeća, „povećava se svakim danom pa su sada štrajkači u manjini“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari