Evakuisano više od 3.000 ljudi, naselja blokirana, kiša ne prestaje

Novosti online/ Agencije

15. 05. 2014. u 09:39

Bujice su odnele tri života, do sada je evakuisano 3.367 ljudi, bez struje je više od 300.000 domaćinstava, a akcije spasavanja izvode se i čamcima i helikopterima

Vanredna situacija proglašena je u celoj Srbiji zbog poplava i obilnih padavina kojih će, prema prognozi, biti i narednih dana, mada će slabiti.

Bujice su odnele tri života, do sada je evakuisano gotovo tri hiljade ljudi iz najugroženijih naselja, a akcije spasavanja izvode se i čamcima i helikopterima, pri čemu su angažovane policija, vojska i vatrogasno spasilačke ekipe.

I dalje, međutim, ima naselja koja su u potpunoj blokadi, do kojih se teško ili nikako ne stiže, najteža je situacija na zapadu Srbije, gde su blokirani mnogi putevi, a Valjevo i Gornji Milanovac odsečeni su od ostatka sveta.



Pročitajte još:

Proglašena vanredna situacija



OBUSTAVLjEN SAOBRAĆAJ NA DELU IBARSKE

Saobraćaj je potpuno obustavljen zbog klizišta na Ibarskoj magistrali iz pravca Ljiga, na usponu uz Rudnik, do Čačka, a na deonici Novi Sad - Ruma u oba smera došlo je do obustave saobraćaja kod Iriškog venca, izjavila je jutros Tanjugu koordinator Operativnog centra Auto moto saveza Srbije (AMS S) Marija Tasić.
Alternativni put iz Čačka prema Beogradu vodi preko Kragujevca i autoputa E 75, rekla je Tasić.
Zbog izlivanja reke došlo je do obustave saobraćaja na mnogim deonicama u Kolubarskom, Mačvanskom i Moravskom okrugu, navela je Tasić.
Svi prilazi ka Valjevu, Šapcu, Ljigu i Loznici su blokirani, a takođe, su neprohodni putevi koji povezuju Čačak, Lučane, Guču, Ljig, Belanovicu, Ivanjicu, Ušće, kao i mnogi drugi, dodala je Tasić.
"Zbog vanredne situacije u zemlji apelujemo na vozače da bez preke potrebe ne kreću na put, a ukoliko je to neophodno da koriste glavne državne puteve prvog i drugog reda", poručila je Tasić.
Saobraćaj je obustavljen preko planine Rudnik zbog odrona zemlje i pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu, navedeno je u saopštenju Biroa za saradnju s medijima MUP.


EVAKUACIJA U VALjEVU

Štab za vanredne situacije u Valjevu doneo je odluku da se zbog izlivanja Kolubare evakuiše stanovništvo na levoj obali reke, pri čemu će prvi biti evakuisani građani koji žive na Ilidži, a zatim žitelji naselja Kolubara ispod železničke stanice, javljaju lokalni mediji.
Foto: Twitter / valjevo / @borrsky

"U ta dva naselja upućeni su autobusi za prevoz ugroženih građana do kasarne 'Živojin Mišić', gde je obezbeđen smeštaj. Za njih će biti obezbeđena hrana i voda", kaže načelnik Odeljenja za vanredne situacije Milan Mihajlović.
Evakuacija se odnosi na majke sa decom do 15 godina, trudnice, bolesna lica, osobe sa posebnim potrebama i lica starija od 65 godina.
Ugroženi građani biće smešteni u kasarni, a ako bude bilo potrebe određeni broj njih će biti smešten u školama "Sestre Ilić" i "Milovan Glišić".
Svi radno sposobni žitelji moraju sami da se evakuišu. Štab za vanredne situacije apeluje na sve građane koji mogu da se sami evakuišu kod rođaka i prijatelja u bezbedne delove Valjeva, kojima ne preti poplava.

SAOBRAĆAJ U PREKIDU

Na putu Preljina - Čačak (I B, broj 23) kod mesta Konjevići obustavljen je saobraćaj zbog izlivanja reke Čemernice, saopštili su danas Putevi Srbije.

Obustavljen je saobraćaj i na deonici Kratovska stena-Lučani-Guča (II A, broj 181) zbog izlivanja reke Bjelice, Kaona-Mirajići kod mesta Mirajići zbog odrona i Stepojevac-Veliki Crljeni zbog izlivanja reke.

Saobraćaj je obustavljen i na deonici Avala-Ralja u blizini mesta Ralje, zbog pojave klizišta.

Putevi Srbije pozivaju učesnike u saobraćaju da poštuju privremenu saobraćajnu signalizaciju i ograničenje brzine i da vožnju prilagode uslovima na putu.


MORAVA PLAVI PRIOBALjE KRALjEVA

Vodostaj Zapadne Morave je ponovo dostigao nivo kao u vreme poplava od pre dvadesetak dana, i reka je ponovo počela da plavi priobalje u Kraljevu.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović rekao je Tanjugu da se Morava izlila na nekoliko lokacija od Kraljeva do Vrnjačke Banje.

Ibar je zasad u svom koritu i ne preti njegovo izlivanje, rekao je Kočović.

"Zapadna Morava je dostigla nivo kao kod poslednjih poplava. Izlila se u Grdici i Adranima u Kraljevu i u Novom Selu kod Vrnjačke Banje, a preti da ugrozi još mesta. Domaćinstva u priobalju Morave za sada nisu ugrožena, ali se za danas najavljuju obilne padavine na području Kraljeva, i svi smo u pripravnosti", rekao je Kočović.

U samom Kraljevu atmosferska voda je počela da se izliva iz svojih kanala, jer su uglavnom bili neočišćeni i zapušeni.

RHMZ: RASTE NIVO REKA

Zbog obilnih padavina vodostaj na više reka u Srbiji je danas iznad grance redovne odbrane od poplava, sa tendencijom daljeg porasta, a posebno je teška situacija kod Valjeva.
Na Kolubari kod Valjeva, Slovca i Belog Broda vodostaj je iznad granica vanredne odbrane od poplava sa tendencijom daljeg porasta, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.
Navodi se i da je na Ljigu kod Bogovade vodostaj iznad upozoravajuivoa sa tendencijom daljeg porasta.
Na na gornjem toku Tamnave kod Koceljeva vodostaj je u stagnaciji sa izlivanja iz recnog korita, upozorava RHMZ.
Na Tamnavi, nizvodno kod ovog mosta vodostaj ti u veorastu i tokom dana će prevazi granicu vanredne odbrane od poplava.
Na Ubu vodostaj je u veorastu, "nalazi se iznad granice vanredne odbrane od poplava sa tendencijom porasta tokom dana".
Na gornjem toku Jadra kod Osecine i Zavlake vodostaj je u stagnaciji sa izlivanja iz recnog korita,
Na Belom Timoku kod Zaječara i na Crnom Timoku kod Gamzigrada vodostaji su prevazisli upozoravajuvoe tokom noa tendencijom porasta.
Na Neri, Brzavi i Moravici vodostaji kom dana prevaziozoravajuvoe dok se na Savi kod Sapca vodostaj nalazi iznad granice redovne odbrane od poplava sa tendencijom veorasta.


PETLjA BUBANj POTOK U BLOKADI

Petlja Bubanj Potok - prolaz ispod autoputa, odnosno isključenje na obilaznicu u blokadi je zbog poplave, a zbog izlivanja reke na državnom putu Koceljevo - Osečina kod mesta Šabačka Kamenica saobraćaj je u potpunom prekidu.

Kako je saopštio Auto moto savez Srbije (AMS S), izlivanje reke u mestu Jazovnik u opštini Koceljeva uslovila je potpuni prekid saobraćaja.

Na deonici Lipnički Šor - Tekeriš u mestu Joševa usled izlivanja reke Lešnice došlo je do potpunog prekida u saobraćaju, a saobraćaj je zbog pojave odrona obustavljen na deonici Krupanj - Loznica.

Saobraćaj je obustavljen zbog izlivanja reke Jadar na deonici Osečina - Pecka, a zbog pojave odrona i na deonici Pecka - Ljubovija.

VATROGASCA ODNELA BUJICA

Vatrogasca spasioca D. L. (42) iz Topole odnela je jutros bujica u akciji spasavanja na reci Jasenici.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je Tanjugu da se za spasiocem još traga.

"Spasavao je čoveka koji je spas od bujice potražio na drvetu. Naši su spasli tog čoveka, a spasilac se otrgao od konopca. Potraga je u toku", rekao je Marić.

Vatrogasac je izgubio život na potezu između sela Zzabare i Gorovič u toj opštini, izjavio je Tanjugu predsednik te opštine Dragan Jovanović.

"D.L. je pokušao da spasi jednog čoveka, koji je krenuo na posao, a koji se zbog velike bujice na putu od Zzabara do Goroviča, popeo na drvo", rekao je Jovanović.

Prema rečima Jovanovića, u tom pokušaju spasavanja, jutros oko šest sati, vatrogascu D.L. se otkačila sajla i upao je u bujicu. Drugi vatrogasac koji je bio sa njim, uspeo je da prepliva bujicu i spasio se.

Jovanović je rekao da je zbog kišnih padavina "situacija u Topoli katastrofalna", da je reka Jasenica koja se izlila oštetila most u Belosavcima, da je u potpunom prekidu regionalni put Topola-Rudnik, zbog klizišta i odrona u selu Guriševci.


VANREDNO U UŽICU, POŽEGI I KOSJERIĆU

Gradski štab za vanredne situacije doneo je odluku da se od jutros proglasi vanredna situacija u Užicu zbog poplava I evakuišu ugrožena domaćinstva na gradskoj plaži,naselju Turica i u prigradskim naseljima Zlakusa I Krvavci,izjavio je Tanjugu zamenik načelnika Gradskog štaba Vidoje Drndarević.

Drndarević ističe da će situacija u naselju Turica biti još teža ,jer su iz Srbija voda naložili, iz preventivnih razloga, ispuštanje vode iz akumulacije Vrutci od 30 do 60 kubika u sekundi.

Voda je odnela put u Buaru,a zbog klizišta kod Zlakuse u funkciji je na toj deonici puta Užice-Požega samo jedna kolovozna traka.

"Voda u Užicu je za dobra piće .Izvorište Sušička Vrela su zaštićena i vodovod nije ugrožen", kaže Drndarević.

Škole u Užicu danas rade, jedino će nastava biti obustavljena u drugoj smeni u osnovnoj školi Kralj Petar II koja se nalazi u blizini Đetinje.

U Požegi ,kako je Tanjugu rekao predsednik opštine Milovan Mićović, došlo je do nezapamćene poplave.Zbog izuzetno kritične situacije proglašena je vanredna situacije,a škole i vrtići u Požegi od danas ne rade.

"Pola grada je pod vodom.Voda je probila nasipe koji su još 1965.godine pravljeni.Preporučili smo i privrednim objektima da redukuju radno vreme", rekao je Mićović.
Nabujala Kolubara

LjIG BEZ STRUJE I VODE

Obilne padavine i poplave izazvale su kolaps u nekoliko opština zapadne Srbije, prekinuvši snabdevanje vodom i električnom energijom, oštetivši stambene objekte i puteve.

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kiša će prestati tek tokom sutrašnjeg dana, pa se očekuje dodatno pogoršanje situacije.

Posebno teško je u opštini Ljig, gde su svi potrošači ostali bez struje i vode, poplavljene su i kuće, pa su pojedini žitelji spas morali da potraže na krovovima.

"Stanje je katastrofalno. Trafo stanica je isključena jer je poplavljena, a poplava je oštetila cevi za vodosnabdevanje", rekao je Tanjugu predsednik opštine Ljig Miodrag Starčević.

On je kazao da Dom zdravlja ne radi jer je pod vodom, ne rade ni škole ni vrtići, potopljeno je oko 800 hektara oranica, a u pet mesnih zajednica uništeni su putevi, pa do tih sela ne može da se dođe.

Imamo problema da odvezemo pet korisnika dijalize u Valjevo jer ne znamo da li je put prohodan, rekao je Starčević.

"Srušen je deo jedne kuće, a četiri su poplavljene, ljudi su na krovovima i tavanima, pokušavamo da stignemo do njih i pomognemo im, ali to je moguće jedino čamcima", izjavio je Starčević.

Prema rečima prvog čoveka opštine Lučani, Mladomira Sretenovića, reka Bjelica je tokom noći naglo narasla, poplavila saobraćajnice u gradu i selima, a put u Đeraću je neprohodan.

"Voda je dospela i u krug fabrike Milan Blagojević, a poplava je veća nego pre 15 dana, kao i štete. Zabrinuti smo jer kiša i dalje pada, i nismo optimisti da će vodostaj uskoro opasti", objasnio je on za Tanjug.

OŠTEĆEN DEO PRUGE BEOGRAD -BAR

Poplave i bujice koje su pogodile Srbiju oštetile su prugu Beograd Bar, zbog čega putnički voz, koji je sinoć oko 20 sati krenuo iz Beograda, kasni više od sedam sati.

Kako su saopštile Železnice Srbije, večernji putnički voz između Beograda i Bara saobraćao je pomoćnim prevoznim putem preko Lapova i Kraljeva, nakon što su bujice oštetile dionicu Slovac - Divci.

Iz tog preduzeća su naveli da su na čitavoj teritoriji Srbije organizovali pojačan nadzor i ophodnju pruge, posebno na kritičnim dionicama zbog bujica i poplava.

Po potrebi, srpske željeznice će smanjivati brzine vozova ili u krajnjoj mjeri obustavljati saobraćaj, kako bi se u uslovima velikih kišnih padavina i bujica očuvala bezbednost.
Poplavljeno naselje Lajkovac


VLADA ĆE PROGLASITI VANREDNU SITUACIJU

Premijer i šef Štaba za vanredne situacije Aleksandar Vučić najavio je da će Vlada Srbije danas u 13,00 sati doneti odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji cele Republike.

To će značiti, objasnio je Vučičić, angažovanje svih raspoloživih kapaciteta koji će biti angažovani na ublažavanje posledica ove elementarne nepogode.
Poplavljen centar grada Valjevo


U DUNAVU PRONAĐENO TELO MUŠKARCA

U Dunavu kod Novog Sada pronađeno je telo V.U. (1953) koji se juče uveče utopio.

KRUPANj ODSEČEN OD SVETA

Krupanj-U Krupnju i čitavoj Rađevini je kataklizma! Ovako stanje opisuje Rade Grujić, predsednik opštine Krupanj. On nam je potvrdio da je u reci Likodri koja protiče kroz centar grada, u četvrtak ujutru oko pet sati voda odnela i jedan ljudski život. Još se ne zna ko je stradao, ali je izvesno da je matica Likodre, pošto se korito proširilo tamo gde mu mesto nije, odnela i čoveka i automobil u kom je bio.

Kraj jepotpuno odsečen od sveta.Pomoć ne može ni da stigne. Skoro sva sela su bez struje. Voda je odnela, po Grujićevim rečima, mnoge mostove i puteve i u gradu i po selima. (V. M.)


LOZNICA: JADAR „PODIVLjAO

Loznica-Jadar je, u poslednja 24 časa, bukvalno podivljao kroz u lozničkom kraju.

- Veliki dotok vode rekom Jadar izlio se u Straži, Donjem Dobriću, Kozjaku, Jelavu, Lešnici, Bradiću, Velikom Selu, Dragincu, Cikotama, Banji Koviljači-priča gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović. - Situacija je komplikovana i u priobalju reka Lešnica, Korenita, Cernica..

U prekidu je magistralni put Loznica – Šabac u Jelavu, zatim u Cikotama, između Loznice i Valjeva, Joševi, na putu Lipnički Šor – Tekeriš. U saradnji sa predstavnicima Sektora za vanredne situacije Srbije i Mačvanskog okruga, „Srbija – voda“ i Vojske odvijaju se aktivnosti na zbrinjavanju i evakuaciji stanovništva i životinja sa ugroženog područja. (V. M.)


POPLAVLjEN DOM ZDRAVLjA U POŽEGI

Dom zdravlja u Požegi poplavljen je jer je reka Skrapež probila bedem neposredno u blizini ustanove, pa je hitna medicinska pomoć privremeno izmeštena u salu osnovne škole Emilija Ostojić, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

U školi će biti organizovan 24-časovni rad zdravstvene ustanove.

U saopštenju se navodi da su za neodložna stanja pacijenata koji se probijaju do Doma zdravlja, organizovana 24-časovna dežurstva u Hitnoj medicinskoj pomoći Doma zdravlja i rad Dečje službe u dve smene.

VALjEVO PREPLAVLjENO VODOM

Oko 100 Valjevaca već je evakuisano iz svojih domova, grad na Kolubari odsečen je od sveta zbog poplavljenih puteva a i samo Valjevo je podivljala reka podelila na južni i severni deo između kojih iz minuta i minut ima sve manje šanse da postoji komunikacija – većina mostova, naime, zatvorena je za saobraćaj.

HELIKOPTERI EVAKUIŠU STANOVNIŠTVO IZ ČAČKA

U Čačak su iz Niša stigli helikopteri koji će spasavati građane čije su kuće okružene dubokom vodom i do kojih se ni na koji drugi način ne može stići sem iz vazduha. Najviše takvih domaćinstava je u Preljinskoj Baluzi, gde je od jutros, nakon noćašnjeg izlivanja Čemernice, evakuisano oko 400 ljudi.

MOLEBAN ZA PRESTANAK KIŠE

Srpska pravoslavna crkva služiće večeras moleban za prestanak kiše, saopštio je danas episkop bački Irinej, prenoseći novinarima odluku Sabora SPC, koji je danas počeo radni deo zasedanja u Srpskoj patrijaršiji u Beogradu.

Moleban će se služiti u Sabornoj crkvi u nastavku večernjeg bogosluženja, koje počinje u 17 sati.

"Molitveno ćemo se obratiti Bogu za prestanak kiše", rekao je episkop Irinej, navodeći da će članovi Sabora prisustvovati molebanu.

Irinej je rekao da Sabor poziva sve vernike i ljude dobre volje na solidarnost.

On je takođe rekao da nije isključena mogućnost da SPC zatraži i pomoć drugih crkava, zbog elementarne nepogode koja ugrožava celu zemlju i sve građane.

KRITIČNO U TRSTENIKU

Načelnik odeljenja za vanredne situacije Aleksandar Lazarević rekao je danas da je najkritičnija situacija na teritoriji Rasinskog okruga u opštini Trstenik gde je proglašena vanredna situacija.

"U Trsteniku je ugroženo 50 domaćinstava, i do sada je evakuisano osam osoba, od toga četvoro dece", rekao je Lazarević novinarima prilikom obilaska poplavljenog sela Grabovac.

Lazarević je naglasio da je kompletan vatrogasno-spasilački bataljon angažovan na teritoriji Rasinskog okruga, a da je samo u Trsteniku angažovano 12 vatrogasaca sa pet vozila i čamcem.

Prema njegovim rečima, stanje je kritično i u opštini Varvarin gde su ugrožena četiri domaćinstva, a izlila se i Ribarska reka kod Kaonika i Velikog Šiljegovca.

"U Brusu prema Kopaoniku imali smo dva vozila koja su bila zavejana usled snega, ljudi su evakuisani u bazi Kruševacputa", napomenuo je Lazarević istakavši da su sve raspoložive snage na terenu i pomažu građanima.

VUČIĆ NA PUTU U KOCELjEVU

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić helikopterom se uputio u Koceljevu i Ub, kako bi sa nadležnim ekipama dostavio hranu i vodu građanima vodom opkoljenih naselja.

Vučić je otkazao sve današnje obaveze i otišao u Koceljevu i Ub, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Reka Tamnava poplavila je centar Koceljeve, a bujica je odnela most na regionalnom putnom ka Valjevu.

Na području te opštine evakuiše se stanovništvo, a do sada je iseljeno oko 50 porodica.


EVAKUISANA RODILA SINA

Jutros oko 09,00 časova, na području Lajkovca, pripadnici Helikopterske jedinice, koji su uz ostale pripadnike MUP angažovani na evakuaciji i pomoći stanovništvu ugroženih područja, evakuisali su i trudnicu iz sela Jabučje, koja je očekivala svoj četvrti porođaj.

Helikopterom je transportovana do bolnice u Valjevu, gde je u međuvremenu rodila sina.


PRELIVA SE VODA IZ HE

Vanredne količine kiše povećale su dotoke na Drini i Dunavu i situacija na tim rekama menja se iz časa u čas, a na svim hidroelektranama u sistemu Elektroprivrede Srbije (EPS) uvedene su vanredne mere i danonoćna dežurstva, saopštila je danas EPS.

Hidroelektrana „Đerdap 1“ je danas popodne otvorila dva prelivna polja, a na rumunskoj strani otvoreno je još jedno prelivno polje tako da se trenutno ispušta 1.620 kubnih metara u sekundi.

U toku dana istu količinu počeće da preliva i HE „Đerdap 2“.

Prelivi znače naglo povećanje vodostaja do bugarske granice na teritoriji Srbije, ali i istovremeno sprečavanje poplava uzvodno od HE „Đerdap 1“.

Na području Drinsko- Limskih hidroelektrana beleži se istorijski međudotok na HE „Zvornik“ od čak 1.500 kubika u sekundi i čini polovinu ukupnog dotoka na ovoj HE.

Preliva se voda iz Drine i na HE „Bajina Bašta“, a svi agregati ove HE rade maksimalnim kapacitetom.

Zbog visokog vodostaja zasutavljene su sve elektrane u okviru HE „Eletktromorava“, a preliva se voda i na „Limskim HE“.


U LjUBOVIJI POPLAVLjENO 350 KUĆA, VODA ODNELA TRI MOSTA

Situacija u Ljuboviji je izuzetno teška, 350 domaćinstava je pod vodom, bujica je odnela tri mosta u okolnim selima, dok su još četiri ugrožena, rekao je zamenik predsednika opštine Ljubovija Vidoje Jovanović.

Tokom noći popustili su nasipi koji su u toku jučerašnjeg dana postavljeni na obalama reka Ljuboviđa i Trešnjica koje su se izlile.

"Najvažnije je da nema ljudskih žrtava", rekao je Jovanović koji je član Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Štab, zajedno sa pripadnicima žandarmerije, vatrogascima i dobrovoljcima stalno je na terenu gde se situacija konstantno pogoršava.

"Trenutno je 350 domaćinstava pod vodom, ali se taj broj vrlo brzo može povećati zbog padavina koje ne prestaju", rekao je Jovanović.

Voda je, prema njegovim rečima, odnela tri mosta u opštini, dok su još četiri veoma ugrožena, jer je voda na Ljuboviđi stigla do samog nivoa mostova.

Velika šteta je na stambenim i poslovnim objektima, infrastrukturi, poljoprivredna zemljišta su pod vodom, a zbog kvara na centralnom cevovodu jedan deo opštine nema vodu.

Što se tiče snabdevanja električnom energijom, Jovanović kaže da je određen broj trafostanica isključen zbog poplave tako da neki žitelji nemaju struju.

On je upozorio da opštini preti najveća opasnost od reke Drine koja je u stalnom porastu i najugroženiji su objekti i zemljište duž ove reke.

Prekinut je saobraćaj na magistralnom putu Loznica - Bajina Bašta, a struju nema ni opština Mali Zvornik.


DELTA HOLDING: VODA I KONZERVISANA HRANU KAO POMOĆ

Kompanija Delta Holding pripremila je pošiljku pomoći ugroženima u Srbiji, koju će, u dogovoru sa Kriznim štabom MUP-a Srbije, uputiti bolnici u Lazarevcu.

U saopštenju kompanije navodi se da je u fabrici "Mioni" pripremljeno 24.000 litara vode Gala, a u "Juhoru" - 6.000 konzervi hrane.


KOSJERIĆ: PET SELA BEZ STRUJE

Poplavni talas odneo je dalekovod u selu Tubići pa je bez struje pet sela u kosjerićkoj opštini, dok se struja iz preventivnih razloga isključuje i u Kosjeriću, izjavio je za Tanjug predsednik ove opštine Milijan Stojanić.

"Zbog isključenja struje Kosjerić ima problema i sa vodosnabdevanjem, jer pumpe rade na struju. Noćas od 22.00 časa do ujutru primenjivaćemo, takođe, delimične restrikcije struje i vode", kaže Stojanić.

U Kosjeriću je, po njegovim rečima, 500 kuća poplavljeno. Najkritičnija je situacija trenutno u Sečoj reci, a do sada je evakuisano iz ugroženog područja 50 osoba.

U toku dana stigla je i pomoć u Kosjerić.

"Od Vlade smo dobili osam tona nafte za rad mehanizacije na terenu, 12 hiljada džakova sa peskom i dve cisterne sa pijaćom vodom. U postavljanju odbrambenih bedema pored Skrapeža pomažu policija i vatrogasci iz Užica", kaže Stojanić.



REKA "PROGUTALA" DEO ASFALTA KA BLAZNAVI

Kiša koja neprestano pada u Topoli i izlivanje reka Jasenica, Kamenica i Kubršnica nanele su ogromnu štetu infrastrukturi, a u popodnevnim satima bujica je progutala deo asfalta ka selu Blaznava, izjavio je Tanjugu predsednik te opštine Dragan Jovanović.

On je naveo da je putni pravac Topola-Rudnik delimično prohodan, kao i da je zbog klizišta i odrona sobraćaj dozvoljen samo putničim vozilima.

Putni pravac Šatornja-Stragari je obustavljen za saobraćaj zbog oštećenja mosta preko Jasenice u selu Blaznava, a situacija je slična i na putu ka Rači u selu Sepci, gde se reka izlila preko kolovoza i mosta. Saobraćaj je obustavljen i za selo Maskar i Zagoricu.


EU: JOŠ NISMO PRIMILI ZAHTEV ZA POMOĆ SRBIJI

Nadležne službe u Evropskoj komisiji još nisu primile zahtev vlade Srbije za pomoć u otklanjanju posledica od poplava, ali pažljivo prate razvoj situacije, rečeno je danas Tanjugu u sedištu EU.

"Naš Centar za koordinaciju u vanrednim situacijama (ERČ) još nije primio zahtev Srbije za pomoć", izjavio je Dejvid Šerok, portparol evropske komesarke za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristaline Georgijeve.

On je, međutim, istakao da ERČ pažljivo prati situaciju u Srbiji i da je u stalnom kontaktu sa nadležnim vlastima.


STEFANOVIĆ STIGAO U OSEČINU

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je danas najpre boravio u Valjevu, uspeo je da se sa pripadnicima Žandarmerije probije do Osečine.

On je u Valjevo najugroženijim pripadnicima stanovništva doneo hranu i vodu, a na putu ka Osečini su na gotovo svakih 500 metara nailazili na velika stabla koja je na put nanela bujica, a koja su im otežavala kretanje.

Ministar je u Osečini tamošnjim stanovincima dostavio hranu, vodu i ostale najneophodnije namirnice.


JAGODINA: LUGOMIR PROBIO NASIP, POPLAVLjENA FABRIKA KABLOVA

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković - Palma, izjavio je danas da je reka Lugomir probila 150 metara od autoputa Beograd - Niš i da voda sada ide prema Končarevu.

"Jedan deo Končareva i sela Raktova na levoj obali Velike Morave je poplavljen", rekao je Marković na sednici Štaba za vanredne sitauacije grada.

Lugomir je probio branu na istom mestu gde i 1999. godine, kada je poplavljeno 300 domaćinstava u Končarevu i preko 300 hektara zemljišta, dodao je on i istakao da Belica i dalje nadolazi i preti opasnost od izlivanja u grad.

"Teško je braniti korita dveju reka i levo i desno u dužini od 20 kilometara", rekao je Marković i napomenuo da je voda narasla za tri sata, "sto niko nije očekivao".

Poduzeli smo, maksimalno sve, i na sreću nemamo žrtava a ni ugroženih građana, dodao je on.

Marković je istako da su sela Bresje, Glavinci i Kolare odsečena, jer je voda presekla regionalni put Jagodina - Rekovac u tom delu a voda u seoskim kućama je visine i do 1,50 metara.

Stara Fabrika kablova je pod vodom, nije mogla da se odbrani, naveo je on.

Grad Jagodina, posle probijanja brane Lugomira više nije u opasnosti od te reke ali je velika opasnost od Belice i grad se od ove reke brani na deset mesta, naveo je Marković.




ODLAŽU SE EKSKURZIJE I TAKMIČENjA, NASTAVA - GDE JE BEZBEDNO

Ministarstvo prosvete naložilo je da se odlože sve vannastavne aktivnosti u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, poput takmičnja, ekskurzija i saopštilo da se redovna nastava može odvijati u područjima koja nisu ugrožena usled obilnih padavina.

Iz bezbednosnih razloga, odlažu se takmičenja, smotre učenika, nastave u prirodi, izleti, posete i ekskurzije i svi drugi vannastavni oblici vaspitno-obrazovnog rada koji predviđaju okupljanje dece i učenika, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ministarstvo apeluje na sve visokoškolske ustanove da prilagode organizaciju rada novonastalim okolnostima, ističe se u saopštenju i navodi da će nalozi i upozorenja važiti dok Vlada Srbije ne donese odluku o prestanku vanredne situacije.

"Odluku o prekidu redovne nastave donosi jedinica lokalne samouprave, a u područjima zemlje koja nisu ugrožena, redovna nastava može da se odvija nesmetano", ističe se u saopštenju i navodi da je ovo rešenje u najboljem interesu dece, učenika i zaposlenih u školskim ustanovama, kao i njihovih roditelja.


CENTRI DA OBEZBEDE SMEŠTAJ ZA UGROŽENE

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja naložilo je svim Centrima za socijalni rad i Ustanovama socijalne zaštite da, zbog vanredne situacije, pruže svu raspoloživu pomoć i obezbede neophodan smeštaj za ugroženo stanovništvo.

Centri su u obavezi i da angažuju sve radno sposobne korisnike novčane socijalne pomoći koji će pružiti podršku Štabovima za vanredne situacije u zbrinjavanju ugroženih, navodi se u saopštenju Ministarstva.


NA PEŠTERU 20 CENTIMETARA SNEGA

Na teritoriji opštine Sjenica, na obroncima planine Golija i sjeničko pešterskoj visoravni pao je sneg veličine 20 centimetara.

Saobraćaj se odvija nesmetano, a duva jak vetar.


ŠAPCU PRETI NAJVEĆI POPLAVNI TALAS

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić obišao je Šabac kome preti najveći poplavni talas i najavio da će krizni štab tokom noći napraviti plan odbrane tog grada od poplava.

Antić je izjavio je Tanjugu da u narednih dva do tri dana Šapcu preti poplavni talas, koji će biti najveći u istoriji tog grada i najavio da će u odbranu od poplava biti uključeno oko 10.000 građana i brojna mehanizacija.

On je objasnio da će u narednih dva do tri dana u Šabac stići vrh poplavnog talasa na Savi visine oko 650 centimetara, što je najveći vodostaj ikada. Do sada najveći zabeležen vodostaj Save u Šapcu bio je 590 centimetara, tako da je i odbrana od poplava dimenzionisana prema tom nivou vodostaja.

Ministar energetike i rudarstva je skrenuo pažnju da će u akciju odbrane od poplava u Šapcu u naredna dva dana morati da se uključi od 8.000 do 10.000 građana, da se vrećama sa peskom podigne nivo bedema na svim kritičnim tačkama.


EVAKUISANO OKO 700 LjUDI, TROJE STRADALO

Bujice su odnele tri života, do sada je evakuisano gotovo 700 ljudi iz najugroženijih naselja, a akcije spasavanja izvode se i čamcima i helikopterima, pri čemu su angažovane policija, vojska i vatrogasno spasilacke ekipe.

I dalje, međutim, ima naselja koja su u potpunoj blokadi, do kojih se teško ili nikako ne stiže, najteža je situacija na zapadu Srbije, gde su blokirani mnogi putevi, a Valjevo i Gornji Milanovac odsečeni su od ostatka sveta.


NA KOPAONIKU 30, NA STAROJ PLANINI 10 CM SNEGA

Na Staroj planini od jutros provejava sneg pa je u višim delovima planine, kako je objavilo JP "Skijališta Srbije" formiran snežni pokrivač od 10 centimetara snega.

Ipak, najviše snega trenutno ima na Kopaoniku, gde po podacima "Skijališta Srbije" palo čak 30 centimetara snega, temperatura je jedan stepen ispod nule i sneg i dalje pada.

Na Staroj planini temperatura je oko nule tako da umesto snega koji je provejavao celog dana, trenutno na Staroj planini pada kisa. Na Zlatiboru nema snežnog pokrivača.


U PREKIDU SAOBRAĆAJ KOD KOSJERIĆA I SMEDEREVSKE PALANKE

JP "Putevi Srbije" saopštilo je danas da je zbog velikih poplava obustavljen saobraćaj na deonicama Kosjerić - Seča Reka, Makovište - Povlenska Kosa.

Današnjem spisku obaveštenja o prekidu saobraćaja zbog poplava, dodate su i deonice Orljevo - Rašanac i Ralja - Smederevska Palanka.

"Putevi Srbije" apeluju da se na put ne kreće bez preke potrebe, a na sve učesnike u saobraćaju da poštuju privremenu saobraćajnu signalizaciju i ograničenje brzine i da vožnju prilagode uslovima na putu.


ĐUKANOVIĆ NUDI POMOĆ

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović uputio je danas premijeru Srbije Aleksandru Vučiću telegram saučešća povodom žrtava izazvanih katastrofalnim poplavama koje su pogodile Srbiju.

U telegramu je navedeno da će Vlada Crne Gore uputiti hitnu pomoć Srbiji za sanaciju posledica katastrofalnih poplava.


U RAČI EVAKUACIJA I KAJACIMA

Od sedam opština Šumadije najveća šteta, zbog obilnih padavina, je na području Topole, Rače i Aranđelovca, izjavio je načelnik uprave za vanredne situacije za Šumadijski okrug Branko Jovanović.

"Imali smo nekoliko dosta dramatičnih situacija spasavanja, posebno u Rači, gde smo uz pomoć kajakaškog kluba evakuisali vozače putničkih automobila koji su se u vozilima zatekli na poplavljenom mostu", rekao je Jovanović.


JAGODINA: POPLAVLjENO 1150 KUĆA, BELICA OPADA

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković - Palma, izjavio je večeras da reka Belica, koja preti gradu, opada. U selu Končarevu, od reke Lugomir koja je danas probila nasip, polavljeno je oko 50 odsto kuća, a u Rakitivu, preko mosta, gotovo 90 odsto kuća, dodao je Marković. On je istakao da je poplavljeno selo Dragocvet, Trnava gde je voda u nekim kućama do plafona, jer je selu u rupi, a da postoji problem u Trnavi da se dođe do svih ljudi koji treba da se evakuišu. Marković je napomenuo da je "pukala i brana na Belici i polavljeno je selo Lanište".


DO SADA EVAKUISANO GOTOVO TRI HILjADE LjUDI, KIŠA I SUTRA

Vanredna situacija proglašena je u celoj Srbiji zbog poplava i obilnih padavina kojih će, prema prognozi, biti i narednih dana, mada će slabiti. Bujice su odnele tri života, do sada je evakuisano gotovo tri hiljade ljudi iz najugroženijih naselja, bez struje je više od 300.000 domaćinstava, a akcije spasavanja izvode se i čamcima i helikopterima, pri čemu su angažovane policija, vojska i vatrogasno spasilacke ekipe. I dalje, međutim, ima naselja koja su u potpunoj blokadi, do kojih se teško ili nikako ne stiže, najteža je situacija na zapadu Srbije, gde su blokirani mnogi putevi, a Valjevo i Gornji Milanovac odsečeni su od ostatka sveta.

Stotinu Valjevaca evakuisano je večeras iz dva naselja u tom gradu, zbog poplava koje je izazvala Kolubara jer je dostigla istorijski maksimum, a evakuisan je i veći broj osuđenika iz kazneno-popravne ustanove. Jednako loša situacija je i u Osečini, a inače, u Valjevu, ali i u Lazarevcu bilo je danas najviše posla za Crveni krst, čiji su predstavnici, osim u dopremanju hrane i ćebadi, pomagali i u spasavanju građana koje je trebalo evakuisati iz ugroženih domova.

Danas popodne najkritičnije je bilo u Koceljevi, ali je tokom večeri situacija počela da se smiruje, Tamnava se polako povlači, deo naselja dobio je struju, stigla je cisterna s vodom, doprtemljene su i namirnice, a saobraćaj je gotovo normalizovan.


U CRNOJ TRAVI NEVREME ČUPALO STABLA

U selu Bajinci, u opštini Crna Trava, jako nevreme rušilo je krovove kuća i čupalo borove, a zbog velikog nevremena selo je od juče bez struje i vode. Jedina meštanka ovog sela Jelica Ilić kaže da je nevreme došlo sa tutnjavom i rušilo je sve pred sobom, a bez krova je ostalo dvadesetak kuća, među kojima i njena. Načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Crna Trava Mile Mladenović kaže da je nabavljena folija za urgentno prekrivanje krovova, ali to danas nije moglo da se uradi jer pada sneg.

Bajinci se nalaze na 1.300 metara nadmorske visine na planini Čemernik.




BEZ STRUJE 87.000 LjUDI, ISKLjUČENO 1.260 TRAFOSTANICA U SRBIJI

Broj potrošača koji su zbog velike poplave i kiše ostali bez električne energije tokom večeri smanjen je za oko 15 odsto i trenutno električnu energiju nema nešto manje od 87.000 korisnika u celoj Srbiji, ali je i dalje najkritičnije na području Lazarevca, Loznice, Valjeva, Šapca..., saopštila je vececras Elektroprivreda Srbije. Zbog opasnosti i ugrožavanja bezbednosti tokom dana isključeno je oko 1.260 trafostanica u Srbiji, a među njima velike trafostanice od 110 kilovolti (kV) " "Lazarevac", "Lešnica" i "Šabac 2". Trafostanica "Neresnica" isključena je zbog prodiranja vode.


MUP:EVAKUISANO 3.367 OSOBA, POPLAVLjENO 500 OBJEKATA

Na teritoriji Srbije do sada je evakuisano ukupno 3.367 osoba, poplavljeno oko 500 objekata, dok je preko 700 ugroženo, saopštilo je večeras Ministarstvo unutrašnjih poslova. Vatrogasci spasioci su izvršili evakuaciju 766 osoba uz stalni porast broja evakuisanih, navodi se u saopštenju i dodaje da je najkritičnija situacija na teritoriji Kolubarskog, Mačvanskog i Moravičkog okruga, kao i gradova Jagodine, Valjeva, Paraćina, Svilajnac, Koceljeve, Uba, Osečine, Loznice i Obrenovca.


U PARAĆINU 20 OSOBA ČEKA EVAKUACIJU

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP-a za Pomoravski okrug Goran Kušić, izjavio je večeras, da je situacija u Paraćinu zbog visokog vodostaja reke Crnice, veoma kritična i da 20 osoba čaka ne evakuaciju.

"Očekujem ubrzo da iz Niša stigne 18 vojnika sa tri čamca za Jagodinu, a da se jedan od njih (čamac) sa delom vojske uputi u Paraćin", rekao je Kušić na sednici Štaba za vanredne situacije grada Jagodine, kojoj je prisustvovao i general kopnene vojske niške armijskle oblasti Aleksandar Živković.

Kušić je dodao da na područje Jagodine stiže i 40 vojnika iz Kruševca, a deo će biti raspoređen u Ćupriju i Paraćin, i 60 spasilaca Srpsko-ruskog centra iz Niša.


RASTE VODOSTAJ ZAPADNE MORAVE

Najveći poplavni talas Zapadne Morave stigao je pre nekoliko sati do Kraljeva i preti da poplavi sela u priobalju, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović.

On je Tanjugu rekao da su najugroženija sela Miločaji, Adrani, Oplanići, Grdica, Sirča, Šumarice i dalje prema Vrnjačkoj Banji.

Kočović je rekao da u ovom delu Morave, ali i u drugim delovima gde se reka izlila, štab za vanredne situacije sa svojim ljudstvom i uz pomoć vojske, postavlja džakove sa peskom, kako bi se odbranili od poplavnog talasa u noći koja je pred nama, a koja je najkritičnija do sada na području Kraljeva.


NIVO KOLUBARE OPAO ZA 30 CM

Nivo reke Kolubara opao je za 30 centimetara i ona sada stagnira, a u Valjevu je do sada palo 164 litara kiše po kvadratnom metru, prenose lokalni mediji, navodeći da je to nezapamćena količina padavina od kad se obavljaju merenja, kao i da je ta reka dostigla istorijski maksimum.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Milan Mihajlović kaže da će sutra u svim delovima Valjeva u kojima nema vode biti dopremljene cisterne sa pijaćom vodom.

Mihajlović je rekao i da je najvažnije da nije došlo do većeg izlivanja reke Kolubare i da su sačuvani mostovi na Jadru i kod hotela Grand.

On ističe i da je odluka o zabrani saobraćaja preko mostova u gradu doneta zbog toga da bi tim trasama što efikasnije prolazila spasilačka vozila, a ne zbog toga što su mostovi oštećeni. Za razliku od Valjeva, gde se situacija smiruje, problema ima u Ubu, Lajkovcu i Osečini.

On je rekao i da su sada sve snage angažovane na saniranju sistema odbrane od poplava, oštećenih prilikom naleta ogromne količine vode.

Bez vode su trenutno, prenose lokalni mediji, građani u Brdanima, Poparama, deo Petog puka, ali i potrošači u Novom Naselju.

Na području Valjeva ima veliki broj pojedinačnih kvarova na elektromreži, a kvarovi su zabeleženi i na pojedinim dalekovodima, gde su mnogi žitelji, poput onih koji žive u Krčmaru, duže od 24 sata bez struje.


LOZNICA: NEDOSTUPNO ŠEST NASELjA SA 15.000 STANOVNIKA

Situacija u lozničkom kraju je dramatična jer ješest naseljenih mesta sa oko 15.000 stanovnika izolovano i do njih je u ovomtrenutku nemoguĆe doĆi, izjavio je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

"Potrebna je podrška vojske i policije kako bismo čamcima i helikopterima moglida dopremo do tih mesta i da ljudima pružimo pomoć u hrani i u pogledu lekarskogzbrinjavanja", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, lokalni štab za vanredne situacije nema punu informaciju ostanju ljudi u tim mestima, jer su telefonske veze i putne komunikacije u prekidu.Ukupno je u lozničkom kraju, kako je precizirao, poplavom pogođeno oko 20.000ljudi.

Petrović je poručio da su spasilačkim timovima, pre svega, potrebni čamci saobučenim posadama i terenska vozila kako bi se neprohodnim putevima došlo doizolovanih mesta.

Situaciju, kako je objasnio, dodatno usložnjava poveĆanje vodostaja Drine kojapreti da poplavi deo gradskog područja.


BAJINA BAŠTA: POLAVE IZAZVALE KLIZIŠTA

Poplave u Bajinoj Bašti izazvale su klizišta koja su u okolnim selima odnela 11 kuća, a još 20 kuća je ugroženo, izjavio je za Tanjug predsednik ove opštine Radomir Filipović.

- Najteža situacija je u Kostojevićima. Do nekih ljudi ne može da se dođe, jer je od 1.500 kilometara lokalnih puteva na području opštine u prekidu saobraćaj na 1.200 kilometara zbog klizišta i vode koja je odnela mostove - naglasio je Filipović.

Na području opštine Bajina Bašta jedino je prohodan put Užice-Kadinjača-Bajina Bašta, mada se u toku noći pojavilo klizište i u Zlodolu.

Danas je u mestu Kostojevići evakuisan autobus sa putnicima koji su putovali za Bosnu, kaže Filipović.

Prema njegovim rečima, javni prevoz na teritoriji opštine Bajina Bašta ne funkcioniše, škole ne rade, a sva sela su bez struje. Problem je i sa fiksnom i mobilnom telefonijom.

- U Bajinoj Bašti ima struje, a voda je ispravna za piće. U samom gradu nema ugroženih objekata - rekao je Filipović za Tanjug.


KRALjEVO: U NASELjU GRDICA EVAKUISANO 100 LjUDI

Poplavni talas Zapadne Morave na području Kraljeva osim što je potpuno poplavio priobalje reke, proširio se i na naseljena mesta.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Radioca Kočović rekao je Tanjugu da je iz prigradskog naselja Grdica koje se nalazi pored Zapadne Morave, do sada evakuisano oko stotinak stanovnika.

“Vodostaj reke i dalje raste, a njeno izlivanje se sve više približava gusto naseljenim područjima. U ovom trenutku najugroženija je Grdica, gde se uz pomoć čamaca evakiušu ljudi.

Voda je u ulicama, a to su uglavnom stanovnici koji danas nisu hteli da poslušaju savet Štaba za vanredne situacije i napuste svoje domove, jer se najavljivao ovaj popolavni talas. Evakuacija je u toku i u nekim selima pored Morave. Biće teška noć - rekao je Kočović.


BROJ 112 SA SVIH MREŽA ZA POMOĆ UGROŽENIMA

Ugroženi u poplavljenim područjima kojima je potrebna pomoć spasilačkih ekipa, mogu pozvati besplatno broj 112 sa svih mreža mobilnih operatera, saopšteno je večeras iz MUP-a Srbije.

Ova mogućnost biće na snazi dok traje vanredna situacija, saopštio je Biro MUP-a za saradnju s medijima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (81)

Gojko

15.05.2014. 11:30

@Kum_Zorzo - Nemash drugi posao nego da se budalashish dok ljudi gube zivote .Upravo sam gledao situaciju u BiH,u Maglaju metar i po vode u centru grada,zapomazu da ih spase helikopter.Saucesce porodici nastradalog vatrogasca.

Dusan

15.05.2014. 16:57

@Kum_Zorzo - Kod mene u Kosovskoj Mitrovici sve normalno.Srbija je ove poplave i zasluzila samo zalim poginule a ostale ne.

M.M.

15.05.2014. 11:07

Da li su ljudi svesni koliko je herojstvo dati svoj zivot, da bi spasio tudj?? Ovog vatrogasca ne sme drzava da zaboravi. Ako mu je zena nezaposlena, zaposliti je. Ako nemaju stan, dati im stan. Ako mu se deca skoluju, stipendirati ih. Tako drzava postupi kada su oficiri u pitanju, uvek zbrine njihove porodice. Tako treba da postupi i sada.

Bozo

15.05.2014. 12:46

Gospod gleda i upozorava....ovo je kap onoga sto ce nam se desiti....Izdali smo sebe, izdali smo majku Rusiju, cemu da se da nadamo?

string

15.05.2014. 15:53

@Bozo - Bez brige, evo SPC ima da odradi jedan moleban i Bog će nam sve oprostiti, kiša će stati,a Srbija će se ponovo vratiti u Carstvo Božije.

Kalimero

15.05.2014. 12:56

Ovo su dva od ukupno tri komentara sa Vjesnikovog portala u HR. Ne vidim zašto bi Hrvatsku trebale brinuti poplave u srbiji.Odgovori3 75% 115.05.2014 u 11:39hZao mi osobe, al pitam se koga to briga sto se jedna baba utopila u Srbiji?

Vladimir

15.05.2014. 16:22

@Demokrata, EU! - Sve je to zbog Euro-Gej-Parade. Čim se njima približimo, odmah neka pošast počne da se spušta.

ss

15.05.2014. 16:43

@Demokrata, EU! - "demokrata EU"- Smijao bih se tvom komentaru, ali neću. Možda si bolestan?

Aleksandar69

15.05.2014. 16:56

@Demokrata, EU! - E baš nećemo.Nama je lepo i kad kiša pada.Bolje kiša, nego Trumanova jaja.

Kriks

15.05.2014. 15:51

Sad ce ove demokrate da se opet zezaju na Vucicev racun, a da nije otisao oni bi rekli: Kakav je ovo premijer, nije uz narod. Nekim ljudima nikako ne mozes ugoditi.

Ratko,Banjaluka

15.05.2014. 17:01

@Lepotica - Lepotice kakve pohvale za Vucica?Staje on to uradio da mu dajes pohvale?Daj Boze da se vreme smiri i da nestanu te poplave.

Mikser

15.05.2014. 17:44

@Lepotica - KAo i obicno, ne mari dal je kisa ili sneg, onn izadje da pomogne narodu!

Ratko,Banjaluka-SRS

15.05.2014. 19:48

@Lepotica - Miksere slaba je njegova pomoc,videcete kad to nevreme prodje sta ce osteceni narod dobiti.Ako posle toga Vucic finaciski pomogne onima sto su sve izgubili u tim poplavama,a mislim i na kuce,e onda i ja skidam mu kapu.Ali videcete sta ce bit,lako je njemu doci helikopterom na desetak minuta,i opet za Beograd.Tako da ga nebi trebalo toliko uzdizati.

Strelac

15.05.2014. 15:51

Ovo je nezapamceno stanje sa poplavama u Srbiji. Moramo svi da se ukljucimo i pomognemo. Svaki negativan komentar u ovom trenutku nije na mestu. Svaki odgovoran premijer bi izasao na teren i pomagao gradjanima, to je najmanje sto u ovom trenutku moze da ucini, zato pohvaljujem cin Vucica.

GELIFIK

15.05.2014. 17:46

@Blagoje - Koliko vidim , ni titula nije od secera, mozda treba reci ovima koji nisu izasli, a mogli bi da pomognu!

Srdj

15.05.2014. 16:02

Nisam bio svestan neznanja koje vlada medju novinarima dok se nisam zaposlio u informativnom portalu. Izmedju ostalog, geografiju pojma nemaju, ponajvise svoje zemlje. Ako ti je sumnjivo nesto, proguglaj pa vidi. Ne postoji Bogovada kod Ljiga, vec Bogovadja. Selo sa manastirom, gde su se ustanici u Prvom ustanku skupljali. I nije zeljeznica, vec zeleznica jer je u Srbiji ekavica zvanicna.

Kerozin

15.05.2014. 17:39

@ss - Mozda je ova kisa koja je izazvala poplave i nepogodu , kao nikada do sad, opomena da se dozovemo pameti, da radimo na sebi i ponovo budemo pariote i ljudi koji ce ceniti i svoju zemlju i svoj narod

neša012

15.05.2014. 17:26

Država i vlada moraju da reaguju kada su građani ugroženi , kada su životi u opasnosti i kada je imovina građana Srbije ugrožena.I normalno je da premijer bude tamo gde su problemi i da najpre sagleda situaciju a kasnije preko državnih organa preduzme odgovarajuće mere.I sada će krenuti bujica teških reči, drugačije priče i teranja srpskog inata sa ovim što premijer Vučić pokušava da uradi kao odgovoran prvi čovek vlade ove države.

fifi

15.05.2014. 17:55

Izgleda da auta trebamo zameniti čamcima. Ne deluje situacija ni malo jednostavna i lako rešiva. Borba sa vodom je komplikovana stvar posebno kada je u pitanju ovoliko voda a meni deluje da poplavni talas tek stiže. Premijer je sa narodom. Možda prvi put imamo prilike da je na terenu tamo gde je najgore.

MilanCHE

15.05.2014. 17:58

Nema mesta cinizmu, covek je pokazao kako bi svako od nas trebalo da se ponasa u ovako teskoj situaciji.

veronika

15.05.2014. 18:13

Bravo za sve službe koje ucestvuju u spasavanju gradjana i imovine ,pokazali smo jos jednom da smo spremni da pomognemo jedni drugima kada je najteće,pohvale za vladu Srbije.

rista

15.05.2014. 18:15

Drago mi je da su svi tu da pomognu. Od Vučića se i očekuje da pomogne koliko god je u njegovoj moći. Koliko čujem sve ekipe rade punom parom. Nadam se da će ovo proći što pre

Aca

15.05.2014. 18:25

Velika pohvala za premijera Vučića. Uskočio je u pomoć građanima Srbije kako bi im pružio pomoć.

kg11

15.05.2014. 18:29

Velika katastrofa za Srbiju, prvi cilj je spašavanje života, svaka čast spasiocima, svako dobro u tom humanom poslu.

Danny`s

15.05.2014. 18:51

Ovo je prvi politicar u istoriji nase zemlje koji je izasao da licno pomogne ljudima i to ne prvi put.Drago mi je i ponosna sam sto takva osoba vodi nasu zemlju, jer do sada su svi `pomagali` iz fotelja a prvi bili zasticeni i eventualno evakuisani. Imamo coveka koji treba da sluzi za primer ne samo naslednicima, vec i vodjama drugih drzava.A kada se sve zavrsi neka ispita gde su bili oni kojima je to bio posao i koji su dobili novac da obezbede da do ovoga ne dodje a nista nisu uradili

MR

15.05.2014. 21:21

@Danny`s - Ne lupetaj, izasao je on da pomogne sebi i da takvi kao Vi poveruju bas u to u sta si poverovao. Kakvo ograniceno vidjenje stvari strasno...

milicica

15.05.2014. 18:55

Strasne slike iz cele Srbije, srecno svima koji su na terenu i nadam se ce zivoti biti spaseni, a mesta za ismevanje vlasti zaista u ovom trenutku nema i nije primereno

Noje

15.05.2014. 18:59

Strašna nepogoda,velika šteta je pričinjena... Jedino što je dobro je da je štab za vanredene situacije pravovremeno delovao, koliko god je to bilo moguće u ovim uslovima.

MARTA

15.05.2014. 19:25

Nezapamcena katastrofa je zadesila Srbiju.Sada treba da budemo jedinstveni i pomognemo svim kojima je pomoc potrebna.Primer nam je dao premijer Vucic i ministri koji su izasli na teren i najugrozenija mesta i pokazali da su sa svojim narodom u teskim trenutcima za sve.

Dambldor

15.05.2014. 19:26

Premijer pokusava svojim ponasanjem da pruzi primer ostatku naroda kako se treba ponasati u ovakvim situacijama I da nije tesko biti human I pomoci nekome ko je u nevolji.

bela vila

15.05.2014. 23:14

@Dambldor - Zastitne nasipe od poplava uz vojsku ranije je podizala civilna zastita. Zasto je ovaj segment organizovanja gradjanstva u vanrednim situacijama ukinut trebalo bi da pitamo one koji su se potrudili da u poslednjih dvanaest godina nista u ovoj drzavi ne funkcionise, a da gradjani uljuljkani bleje u realitije. Ponosna sam sto nam je Vucic premijer i sto, kad zatreba, pohrli u pomoc.

verka zverka

15.05.2014. 19:33

Vučić je pokazao da Vlada Srbije brine o svojim građanima, i da oni nisu centar njenog interesovanja samo u vreme predizborne kampanje.

Janko Katic

15.05.2014. 21:49

@verka zverka - Samo nesposoban vodja daje licni primer,sposoban naredjuje i organizuje.Kada bi generali vodili rat kao obicni redovi,i kada bi za sve davali licni primer,nikada nijedan rat ne bi dobili.

Zio

16.05.2014. 01:07

@verka zverka - Vučić je premijer. Nema on šta da traži u Koceljevi i da nosi pakete sa vodom. Zna se čiji je to posao.

BOZANA -63

15.05.2014. 19:52

Vidim ima onih koji jos nisu svesni da je Srbiju zadesila nezapamcena katastrofa. Sada u ovom teskom trenutku treba da proradi kod gradjana solidarnost, treba da budemo jedinstveni i pomognemo svim kojima je pomoc potrebna. Primer nam je dao Aleksandar Vucic i ministri koji su izasli na teren i najugrozenija mesta i pokazali da su sa svojim narodom u teskim trenutcima za gradjane Srbije.

dakili

15.05.2014. 20:07

Nije Vucic jedini koji treba da pomaze.Gde su ostali, gde je opozicija, niko se ne oglasava.Ovim ljudima pored hrane i vode potrebna je i moralna podrska da znaju da je cela zemlja uz njih, a ne samo pojedinci koji ce na kraju zbog svojepozrtvovanosti sluziti za podsmevanje zaludnoj gospodi koja u svojim toplim domovima vec smislja zlurade komentare.

janjic mihajlo

15.05.2014. 20:14

за целокупно стање у Србији је крив Београд који није зрео да води Србију јер све је прече свакакве глупости по београду плаћање певачица за дочеке празника нове године итд, а сама Србија за београд је затуцана провинција. улажу се милијарде у београд мора се ухватити корак са напредним западним градовима. у београду живи елита што би каскали за европом. сваки поток ,речица,канал, језеро, бара, а о рекама да непричам у сређеним државама је утврђено обезбеђено,обележено. у србији се гине на пру

kg11

15.05.2014. 21:38

@janjic mihajlo - Gde si ti zalutao, nisi rekao da su prvi trgovi bili zauzeti muzikom od 2ooo.g. i da su na njima redovno bili svi dosovci, sada kada treba spašavati narod nema ni jednog, oni se uvalili u svoje krimi tajkunske vile i šuškaju lovom, ašto narod zbog njihovih 14 godina nerada stradaju njih nije ni briga bila niti je sada.

Aleksandar

15.05.2014. 22:22

@janjic mihajlo - Kako mozete da krivite Beograd za elementarnu nepogodu?! Krive su lokalne samouprave koje nisu ulagale u kanale, njihovo ciscenje i odrzavanje, u nabavku protivgradnih raketa, camaca za spasavanje, vreca sa peskom itd. O ovom nevremenu se prica vec danima pre nego sto je stiglo. E svasta.

janjic mihajlo

16.05.2014. 00:23

@janjic mihajlo - човече знаш ли ти о којим средствима је реч ,откуд локалним самоуправама толика средства, то инвестира република, али њој то никад није био приоритет. и београд одобрава све јер се паре сливају из Србије прво тамо, од јавних и државних предузећа, па се враћају назад. а то сам бог зна за токове и каналисање усмеравање истог.

Gorana-M

15.05.2014. 20:33

Vlada je napravila dobar potez uvodjenjem vanredne situacije jer se i ljudstva i sredstva stavljaju u svrhu odbrane od poplava i pomoc ugrozenima. Zivim u Loznici gde je situacija i vise nego ozbiljna a tuzno je videti sav taj narod kako se muci.

Aleksandar

15.05.2014. 21:15

I dok se EU pravda da jos nije zvanicno primila zahtijev Srbije za pomoc, Rusi su vec poslali avion sa 60 spasilaca u Srbiju. U nevolji se poznaju prijatelji. Hvala braci Rusima!

MR

15.05.2014. 21:18

Ja citam i ne verujem komentarima, pa koliko trebate biti ograniceni da dajete ovakve komentare? Prvi politicar u "ISTORIJI SRBIJE" koji je izasao da pomaze ljudimam, ne razumem vas ljudi stvarno, svako ima svoj posao i zna se sta je to zar je normalno da on ide i da spasava ljude pored policije, vojske, vatrogasaca i mnogo vise fizicki spremnijih ljudi. On je tu izasao ne zbog njih vec zbog sebe i zbog takvih sujevernih kao vi da bi posle pricali kako je veliki i dusebrizan... ajde molim vas

bela vila

15.05.2014. 23:12

@MR - Nasa zemlja pretvorena je za dvanaest godina "ekspertske" vladavine u jedno veliko nista. Nista ne funkcionise, sve institucije su pretvorene u partijske brloge, a struka i znanje se niti vrednuju niti konsultuju. Prosecan Srbin vise nista ne ume da uradi za sebe, vec samo da ceka da to neko drugi uradi za njega. Zato i nije cudno sto prvi covek drzave mora da zacuce rukave kad zagusti. Svaka mu cast na tome!

indira54

16.05.2014. 10:08

@MR - Covek je izasao jer licnim primerom zeli da podstakne takve foteljase da pomognu koliko mogu pa makar da u komentarima ostave obavestenje o situaciji u svom mestu.

Jovisna

15.05.2014. 21:56

Da je sedeo u fotelji sve ovo samo posmatrao opet bi ga kritikovali, tako da se na sve ovo ne treba obazirati.

Slaviz

15.05.2014. 22:01

Mora da se slušaju sve odluke i objave Vlade, a radi uspešne organizacije među službama koje su na terenu, koje prate novonastalo stanje i imaju informacije o nabujalim rekama i potencijalnim urušavanjima.

Deki Kosmaj

15.05.2014. 22:01

Ma sve je to u redu, od Premijera se ocekuje da se nadje gde god treba, ali mene zivo interesuje gde su i koga su obisli lideri opozicije, pri tom imena restorana, kafana, klubova, pozorista, soping centara... me uopste ne zanimaju.

Koncita

15.05.2014. 22:03

To sto sada pricate da premijer licemeran I da se sluzi marketingom je cista laz. Ovim je pokazao da ceni svoju zemlji I njegov narod.

Diken

15.05.2014. 22:25

Svi građani moraju biti spremni da se odazovu na pomoći koja je potrebna na ugroženim područijima, ima tamo da se radi, da se nose džakovi sa peskom, nose stvari iz kuća, pomoći deci i ostalim licima.

Macuka

15.05.2014. 22:43

Sada vise nije politika u pitanju vec ljudski zivoti, a izgleda da pojedincima to nije jasno. Oni ili ne zele ili nece da shvate?!

Zoran

15.05.2014. 22:44

"У самом Краљеву атмосферска вода је почела да се излива из својих канала, јер су углавном били неочишћени и запушени. "

Gosa

15.05.2014. 22:54

Nadležne službe u saradnji sa građanima mogu uspešno da obave svoj posao ukoliko građani maksimalno sarađuju sa njima, to treba bude poenta, a ne da radi svako šta hoće, mora da se slušaju spasioci, koji su tu da pomažu.

SalePR

15.05.2014. 23:21

Najosnovnije je da građani budu bezbedni, da im se donese hrana, obezbedi smeštaj, evakuišu stvari iz kuće, skloni stoka i živina na bezbedno mesto, te na taj način kad prođe nevreme i stvore uslovi da se može opet početi neki život.

Mira Kojic

15.05.2014. 23:39

Cinjenica je da su stete nesagledive ali je ipak zivot neprocenjiv i narod treba ozbiljno da shvati apel vlasti da cuvaju svoju glavu, sve ostalo se da nadoknaditi. Mira Kojic

Gesta

15.05.2014. 23:40

Raspoložive sve snage su uključene u odbranu naselja od bujica koje su narasle, ne samo kod nas, nego i u regionu, što nije zabeleženo u istoriji, pomoć helikoptera i teške mehanizacije vojske i policije su na visini svog zadatka.

Inzenjerix

15.05.2014. 23:48

Prihvatni centri mogu biti u školama i sportskim centrima, u kojima ih dočekuju sa rečima podrške i utehe da se osećaju kao kod kuće, te da imaju hranu piće i sve što je najpotrenbnije u ovakvim situacijama.

Deki Kosmaj

15.05.2014. 23:54

Cujem da iz inostranstva stize pomoc, iako je nismo trazili. Prijateljima i ne moras da trazis.

noje85

16.05.2014. 00:57

od osecine ka ljuboviji sva mesta su bukvalno odsecena od sveta,nema struje vec dva dana,telefonske linije u prekidu,od danas I mobilna telefonija,internet takodje,vise se ne zna da li ima pijace vode posto niko nije pokusao da pridje...bilo bi lepo da neko proba I tom rutom da se probije...ako mostovi nisu poruseni od vode,jer je jos jutros bilo kriticno...ali,niko nista ne pominje na vestima I internet portalima...

Vukašin

16.05.2014. 02:48

Ovakva muka nas nikada nije zadesila kada su elementarne nepogode u pitanju.Ovo je stvarno strašno.Moram da pohvalim nadležne organe ali i građane na požrtvovanosti,solidarnosti i prisebnosti.Hvala na pomoći i našoj ruskoj braći.

missty

16.05.2014. 08:44

Mogu samo da kažem svaka čast svim komunalnim službama, javnim preduzećima, celoj Vladi, policiji, vojsci i svima koji učestvuju u akciji spašavanja ljudi.Ovu je jako teška situacija za sve nas, ali nadam se da će i ovo uskoro proći sa najmanjim mogućim posledicama.

Teodor

16.05.2014. 09:01

Dovoljno je videti sliku mosta koji je pukao i shvatiti kakve su razmere ove poplave. Sačuvati živote, prisebnost, to je najvažnije. Materijalno će se nadoknaditi, izgraditi ponovo. Važno je da su se narodu našli oni koji i treba da pomognu. Svaka čast za žandarmeriju, policajce, vatrogasce, specijalce. I sve njihove rukovodioce, reagovali su odmah. I dalje će država pomagati, kad se ljudi vrate svojim kućama.

Mobis

16.05.2014. 10:24

Zbog izlivanja reka i ugrožavanja naselja proglašeno je vanredno stanje u određenim područijima, te doneta odluka o evakuaciji građana iz ugorženih područja u kome su štete evidentne službe sa meštanima su uspešno odradili svoj posao.

naranca

16.05.2014. 12:09

Neka svako iznese lavor da malo pokupi kisu da se ne sliva odmah "Lavor za Srbiju".

naranca

16.05.2014. 15:39

@naranca - '@naranca Mislite da se salim?Razmislite!To je malo ali svako to moze da ucini!

romul

16.05.2014. 13:52

Idemo svi u akciju,ugrozenih je mnogo a mukama se ne vidi kraj.Posledice ovoga ce se osecati dugo,dugo... nazalost.

Lila

16.05.2014. 16:58

Gledajuci ove slike, coveku pozli. Ovo je strasno, nezapamceno u Srbiji. Proglasenje vanrednog stanja je neophodno. Velika zahvalnost Vojsci Srbije, pripadnicima policije, vatrogascima i svima onima koji pomazu u evakuaciji ugorozenih. Posledice ove katastrofe osecacemo dugo, ali ipak su ljudski zivoti najvazniji.