Capital.ba

Produbljeno ekonomsko usporavanje Kine

14.05.2014. / 6:20

kinaPEKING, Ekonomsko usporavanje Kine je produbljeno zbog neočekivanog posrtanja industrijske proizvodnje, investicija i maloprodaje u ovoj godini, pokazali su juče objavljeni zvanični podaci.

Industrijska proizvodnja u Kini je u aprilu porasla 8,7 odsto na godišnjem nivou, što je niže u odnosu na prognozirani rast analitičara od 8,9 odsto i u odnosu na martovski rast proizvodnje od 8,8 odsto, saopštio je juče kineski biro za statistiku, a prenosi njujorška novinska agencija Blumberg.

S druge strane, obim investicija u fiksne aktive je u prva četiri mjeseca 2014. godine porastao za 17,3 odsto, što je usporavanje u odnosu na rast od 17,6 odsto iz prva tri mjeseca, dok je nivo maloprodaje u aprilu porastao 11,9 odsto, što je niže u odnosu na martovski rast od 12,2 odsto.

Najnoviji podaci govore da bi Kina mogla propustiti ovogodišnji cilj rasta BDP-a od 7,5 odsto, jer vladini napori da se izbori sa usporavanjem, poput poreskih olakšica i povećane potrošnje na željeznicu, tek treba da daju rezultata. Kineski lideri, takođe, nastoje da obuzdaju kreditni bum i da ograniče zagađenje, dok je kineski predsjednik Sji Ðinping poručio da se Kina mora naviknuti na sporiji ekonomski rast. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!