Poslednji, četvrti dan Sajma turizma u Negotinu posvećen je tradicionalnim proizvodima Negotinske krajine – vinu i medu.

Manifestacije vina i meda počinju danas u podne na gradskom trgu svečanim otvaranjem na kome je gost Red vitezova vina „Arena zabatkiensis“ iz Subotice, dok će u večernjim satima biti otvorena izložba fotografija „60 godina Planinarskog društva Deli Jovan“. Ovom sajamskom događaju koji će, po uverenju organizatora okupiti veliki broj izlagača iz Srbije i zemalja iz okruženja, prethodila su nište manje zanimljiva dešavanja u okviru Sajma turizma, finalnog događaja projekta iz IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Rumunija „Promocija turističkih atrakcija u pograničnoj oblasti Drobeta ‘’.

Sve je počelo u petak, kada su na gradskom trgu u Negotinu svoju ponudu predstavile lokalne turističke organizacije, hoteli, ugostitelji, turističke agencije. Za brojne posetioce ove sajamske manifestacije na otvorenom priređen je zanimljiv kulturno-umetnički program.

– U okviru projekta „Promocija turističkih atrakcija u pograničnoj oblasti Drobeta ‘’ do sada su definisani potencijali opština Negotin i Turnu Severin, a nabavljena je i savremena informatička oprema neophodna za promotivne aktivnosti. Priprema se štampani propagandni materijal, a ovogodišnji Sajam turizma doprineće kvalitetnijoj valorizaciji ponude i unapređenju te grane na području Opštine Negotin – rekla je otvarajući Sajam turizma koordinator projekta Marijana Đorđević. Inače, u ovom je projektu, čija je ukupna vrednost 306.000 evra, vodeći partner Opština Drobeta Turnu Severin iz susedne Rumunije, dok negotinska opština kao prateći partner ima na raspolaganju budžet nešto veći od 60.000 evra.

Starim zanatima i autentičnim suvenirima bio je posvećen drugi dan sajma, a posebnu podršku davale su vokalne etno grupe koje su na bini na gradskom trgu izvodile tradicionalnu muziku. Treći dan sajma turizma bio je rezervisan za one koji se bave ruralnim turizmom, a završnica će danas biti na Sajmu meda i vina. Organizatori očekuju da će tokom četiri sajamska dana okupiti blizu dve stotine izlagača iz naše zemlje i susednih, Rumunije i Bugarske. Treba pomenuti da je Sajam turizma prvi u nizu programa koji ove godine Opština Negotin priređuje u okviru „Majskih svečanosti 2014“ , manifestacije koje se tradicionalno organizuje povodom 12. maja Dana Opštine Negotin. Za današnje prepodne je zakazana i svečana sednica SO Negotin, tokom večeri će biti proglašena najbolja vina, a večernji sati rezervisani su za muziku-ansambl „Stari grad“ Zaječar i koncert „Sent Luis benda“. Do petka, 16. maja smenjivaće se različiti kulturni programi, a završnicu „Majskih svečanosti“ činiće VEF – Vokalni etno festival mladih i koncert etno grupe „Arhai“, koji su zakazani za petak, 30. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari