Bigar, biser prirode

Regionalne vesti - Nedelja 11.05.2014 - 14:15

Nedaleko od Pirota, Stara planina krije mnoge netaknute lepote od kojih posetiocima zastaje dah. Vodopad je visok 35 metara, a iznad su kaskade i jezera.

Bigar, Novosti Bigar, Novosti

Kada krenete magistralnim putem Knjaževac - Pirot, podno Stare planine, na samo pet kilometara od Kalne, ušuškanog mestašceta neopravdano poznatog samo po napuštenom rudniku uranijuma, odmah pokraj puta zateći ćete prizor od koga će vam, najblaže rečeno - zastati dah! Jer, na tom mestu nalazi se jedno od čuda prirode ovog kraja - vodopad Bigar.

Vodopad je visok 35 metara i jedno je od čuda prirode na Staroj planini. Pravi raj za turiste.

I, retko ko ostaje ravnodušan pred prizorom moćne vode, koja se uz huk stropoštava sa planinske litice.

Malo ko zna da se ovde krije još jedan biser, a to su kaskade - krečnjačka jezerca iznad vodopada. Nekada gustim rastinjem sakrivena od očiju javnosti, ova rajska bašta otvorena je za ljubitelje prirode angažovanjem Turističke organizacije opštine Knjaževac.

- Vodopad je već poznat ljubiteljima prirode, turistima, fotografima, što se ne može reći i za kaskadna krečnjačka jezerca, koja se nalaze nekoliko stotina metara iznad njega - kaže Boban Marković, direktor Turističke organizacije opštine Knjaževac.

- Mi smo, najpre, izašli na teren, a zatim smo, zajedno sa meštanima, sredili teren oko samog vodopada, vodeći pritom računa da što manje posečemo rastinje i žbunje, kako bismo zadržali netaknutu prirodu. Sa druge strane, morali smo da teren učinimo pristupačnim, kako bi posetioci mogli da dođu i vide ovu lepotu.

Staroplaninci kažu da je lepota izletišta nazvanog Bigar potok jedinstvena u Srbiji. A. možda bi i država mogla da se zainteresuje za njegovo uređenje, dodaje Marković.

- Fascinantno je to što ovaj vodopad pravi rečica, duga svega kilometar - objašljava naš sagovornik.

- A, ako pođete uzvodno, naići ćete na još dva vodopada, jedan visok 17, a drugi 15 metara. Uz sve to, ostaćete zadivljeni prizorom koji vam pružaju na desetine kaskada, tako da ćete, ne preterujem, imati utisak da ste u samom predvorju raja.

Ukoliko vas na izletu iznenadi kiša, skrovište možete da potražite u nekoj od napuštenih vodenica. One odavno već ne rade, ali mogu biti sklonište od nevremena.

- Nedaleko od vodopada, kao da je utonuo u predivni ambijent, nalazi se i manastir Svetog Onufrija, sagrađen u 15. veku - dodaje Marković. - A, kada vam se oči napune lepotom, hranu za telo pronađite u obližnjoj Kalni.

Čašica domaće rakije i kašika iz domaće kuhinje, svakako će biti najbolji završetak dana provedenog u prirodi.

Ipak, Marković je na stanovištu da opština Knjaževac neće moći sama da „završi ovu priču do kraja“.

OK RADIO, Novosti

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: