I Drakulić hoće RTB “Bor“

Lj. T.

09. 05. 2014. u 21:17

Predsednik „Point grupe“ zainteresovan za ulaganje u Rudarsko-topioničarski basen. Godišnje moguće obrnuti 750 miliona dolara, kaže za „Novosti“ srpski biznismen

BIZNISMEN Zoran Drakulić potvrdio je za „Novosti“ da želi da kupi Rudarsko-topioničarski basen (RTB) „Bor“. Predsednik „Point grupe“ u izjavi za naš list kaže da je RTB potencijalno najperspektivnija kompanija u Srbiji.

- To preduzeće ima ogroman izvozni potencijal - kaže Drakulić. - Zbog toga smo mi, zajedno sa našim partnerima, a reč je o ozbiljnim kompanijama i iz zapadne Evrope i sa Dalekog istoka, spremni da učestvujemo na tenderu za kupovinu većinskog paketa u RTB. Sve pod uslovom da država želi da „Bor“ dobije strateškog partnera.

Prema Drakulićevim rečima, revitalizacijom postojećih rudnika u Boru i Majdanpeku, godišnje bi u RTB moglo da se proizvodi do 70.000 tona bakra, dok se danas u Basenu produkuje upola manja količina tog metala.

- Računica je jasna - ne ostavlja dilemu Drakulić.

- Uz tu količinu bakra, računajući i dodatne prihode od proizvodnje zlata, srebra i ostalih plemenitih metala, RTB bi godišnje ostvarivao promet od oko 750 miliona dolara.

Po mišljenju Drakulića, i za RTB i za državu najbolje rešenje bi bilo da „Bor“ dobije strateškog partnera.

- Međutim, pre toga, uz rešavanje problema istorijskog ekološkog nasleđa, treba rešiti i problem nasleđenih dugova - kaže predsednik „Point grupe“. - Ali, imajući u vidu da najveća potraživanja od RTB imaju državne firme, to bi se moglo rešiti konvertovanjem dugova u kapital države u novom preduzeću ili otpisom potraživanja. Tek nakon toga, podvlačim, ako država to hoće, treba raspisati tender za izbor strateškog partnera.

Drakulić kaže da bi sa partnerima bio spreman da uloži više stotina miliona dolara.

- Daleko je bitnije da bi, sem kupovine većinskog paketa, opet u zavisnosti od uslova potencijalnog tendera, mi bili spremni da u revitalizaciju postojećih i otvaranje novih rudnika, kao i obnovu rudarske i metalurške mehanizacije - naglašava naš sagovornik. - Od uslova tendera bi zavisilo i koliko bi radnika bilo potrebno za rad u Boru i Majdanpeku.


MILAN POPOVIĆ NA LISTI

Ulaganje u RTB „Bor“ najavio je nedavno za „Novosti“ i biznismen Milan Popović. Srpski kralj bakra, kako ga u poslovnim krugovima nazivaju, voljan je da sa Ruskom bakarnom kompanijom, preuzme većinski paket RTB.


AMERIKANCI

Zoran Drakulić kaže i da novi resursi bakra i zlata, koje je u okolini Bora pronašla američka rudarska korporacija „Friport Mekmoran“, samo idu naruku RTB.

- Naravno da bi se Amerikancima, ukoliko otvore rudnik, daleko više isplatilo da koriste postojeća rudarska i metalurška postrojenja u RTB, nego da grade nova - objašnjava naš sagovornik. - S druge strane, i državi bi bilo bolje da „Friport“ rudu prerađuje u Boru, a ne da koncentrat bakra izvozi.

Nije dozvoljeno preuzimanje ovog teksta ili njegovih delova bez saglasnosti redakcije "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Drugi Zoki

10.05.2014. 01:16

@zoki - Ne lupaj! Dok je on bio u Valjaonici bakra u Sevojnu, ona je radila! Razlika između njega i Perčevića, Matijevića i Kostića je ogromna!

Miki

10.05.2014. 01:10

@Bor! - Ma dajte bre Drakkulicu , pa da na kraju bude kao sa Valjaonicom bakra u Sevojnu. Stecaj.....

Nebeska munja

09.05.2014. 22:48

Bor i okolina su bogati rudom / bakar,zlato,srebro,platina,paladijum/ za eksploataciju u narednih 200 do 300 godine.Pokazala istrazivanja Avale i dandija predhodnih godina.A to sto smo pored Panceva i Zenice crne tacke na mapama nema veze. Ko bude kupio RTB ostace cestit covek i on i njegova pokoljenja al ce zato narod da ispasta.

Nebeska munja

09.05.2014. 22:53

Do pre nekoliko godina tapiju nad Borskim rudnikom imali su Englezi i Francuzi i imali koristi. Kad ce Srbi da imaju tapiju na svome? Izgleda nikada.

IVAN

09.05.2014. 23:52

Samo ne nasi biznismeni, samo zbog dobra naroda i drzave, da se RTB proda i to nekome ko zna sve o rudnicima i istrazivanju-stranoj kompaniji koja ima barem 3 veca rudnika od borskih, da ne bude neko ko gleda samo cenu na berzi tzv. mesetari, takvi zatvaraju cim krene lose i beze sa ostatkom para.

asdasd

10.05.2014. 01:59

ne razumem kako privatnik ne bitno koji mozeda obrce milione,a kad je drzavno vlasnistvo onda ne moze,ne razumem u cemu je problem,nemamo strucnjake?,niko nice da radi za drzavnu platu onda?drzava nesposobna ili nece da zaposli strucnjake?

Ana

10.05.2014. 12:05

@asdasd - problem je u višestranačkoj vlasti i čerupanju. Kad je bila 1 stranka na partijskom su sekli prste čeruparima.Svako bi da državnu svojinu pretvori u privatnu. Revoluciji je vreme i sve jovo nanovo.

posavac

10.05.2014. 18:22

@asdasd - Da potpuno si u pravu. Vreme je za poslednju revoluciju i dovođenje svih odnosa u korist najširih slojeva! Posledni je čas, da i ljudi iz vlasti shvate - njihovo vreme je prošlo, država i dalje propada, robovlasnici (zapad i naši tajkuni) jurišaju i na ovo malo što je ostalo. Samo promena društvenog sistema, koja podrazumeva obnovu i trasiranje još boljeg socijalističkog društvenog poretka, može biti izlaz iz robovlasničkog poretka koji je pred nama!

Laka

10.05.2014. 05:58

Znam da je Drakulić kupujići Novkabel upropastio tu firmu i da je jedna evropska fabrika po opremi i kadrovima dovedena u jadno stanje.Kome li će taj Drakulić pomoći i napraviti nešto korisno?

divljak

10.05.2014. 21:26

@из главе - Pa kakva je razlika ?Manje boli kad je naš, ne razumem.

Sale

10.05.2014. 07:10

Odakle tolikim srbima pare da kupuju firme kao od sale....? Jedna dobra revolucija moze vratiti drzavi i narodu novac koji su pokrali od njih oni iz prethodne i sadasnje vlasti...

Владо

10.05.2014. 08:36

Је ли то свемирска технологија за прераду бакра па да ми то не знамо сами него морамо продавати Русима, Америма, Енглезима? Држава Србија нема 1 млрд евра да уложи у то и да их врати у року од 5 година??? Бор и Мајданпек не раде зато што се ви "браћо из власти" не можете договорити ко ће да да поједе "вечеру" кад то прода (та "вечера" је у овом случају 10-ак мил евра). Ред је да ви који сте овдје крали у иностранству нешто купите и тамо будете бизнисмени као странци код нас? Да, камате су кул...

Srbin

10.05.2014. 22:02

@Владо - Drzava ima milijardu, ali hoce da to sve maknu dok ima....a satro da dodju neke investije. Nemoj da trazis logiku u njihovim strateskip malim koracima...............zalosno je sto nama da bude bolje ..nece

boki

10.05.2014. 09:46

gospodin drakulic je uspeo da unisti pekarsku industriju u srbiju a sada jos u bor da mu poklone da ga dokrajci do kraja:(znaci ovako kupi pekaru naprimer beogradku pekarsku industriju za 2 miliona evra a pogoni vrede preko 20 miliona proda sve sto moze da se proda plus uzme kredit od 20 miliona da navodno renovira pekare kupi novu opremu koja je inace krs i onda proda drugima pekaru sa ogromnim dugovima .miskovic je mala beba za njega

ciram

10.05.2014. 17:53

@ - I jedan i drugi bili vlasnici Valjaonice bakra u slobodarskom Sevojnu...... i evo je sad pred zatvaranjem....

DIVLJAK

10.05.2014. 21:23

Kad će on da dođe na red kod Miljka Radosavljevića.Pa taj što je pipnuo to se osušilo.Upropastio je Novokabl,Beogradsku pekarsku industriju,Žitomlin itd.Kako, lepo.Dodje u preduzeće koje uspešno posluje sa recimo 1000 radnika.Deponuje deo para za kupovinu preduzeća a resto plati iz tekuće proizvodnje a to nije njegove novac.Onda lepo što otpusti, što otera kroz zakonske otpremnine i posle preproda nekom investicionom fondu u kojem on opet ima udela i tako beskonačno.To mogu i ja.

baba Simana

10.05.2014. 22:09

I ja bi zlato ali nemam para da kupim RTB Bor,nisam krala kad sam budala i bila postena.

Pravednik

11.05.2014. 15:37

Gospodin Drakulic je potpuno u pravu i apsolutno podrzavam njegov stav o prodaji RTB. Drzava treba slusati predloge, traziti resenja i praviti ambijent za dolazak velikih investitora kako je i sam Premijer istakao. Kolubara, RTB i slicne firme su partijske i to jednom zauvek treba preseci. Drzava nema novca, ali ima imovinu i to onu u koju se mora mnogo ulagati, a kako znamo nema se novca za to. Zato treba sto pre prodati velike i profitabilne kompanije, ali naravno za dobru lovu!

sky

13.05.2014. 09:15

I ja želim da kupim RTB Bor ,da li ćete objaviti moju želju o namerama da moja kompanija kupi RTB ili Drakulić ima prednost iako nema para već izigrava posrednika za debelu proviziju tako može da kupi i moja pokojna baba!