Opasan insekticid ubija ptice

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite upozorava da su sve češći slučajevi stradanja zaštićenih vrsta ptica zbog zloupotrebe insekticida "Furadan 35 ST".

Izvor: B92

Četvrtak, 08.05.2014.

18:45

Default images

U Srbiji je dozvola za promet tog sredstva ukinuta još krajem prošle godine.

"Najčešći način trovanja divljih vrsta ptica i sisara jeste putem zatrovane hrane, odnosno ishranom divljih vrsta ptica i sisara leševima životinja ili njihovih delova, koji su namerno tretirani tim insekticidom i namerno postavljeni kao mamci", navodi Ministarstvo.

Dozvola za promet tog sredstva ukinuta je 31. decembra i aktivno se radi na povlačenju iz prometa zaliha tog sredstva za zaštitu bilja čija je dalja prodaja i primena zabranjena.

Ministarstvo je upozorilo da su veoma zabrinjavajući učestali primeri uginuća strogo zaštićenih vrsta, i da se takvim nesavesnim i nezakonitim postupcima dovodi u pitanje čak i opstanak nekih od zaštićenih vrsta ptica i sisara.

Ministarstvo "poziva relevantne institucije i organizacije, nevladine organizacije i građane da, pravovremenim prijavljivanjem eventualnih slučajeva posedovanja i korišćenja 'Furadana' pomognu Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine i drugim nadležnim organima u procesuiranju odgovornih počinilaca".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: