Voda na beogradskim izvorištima uglavnom je lošeg kvaliteta i od 34 česme samo sa Hajdučke i sa česme u crkvi Svete Petke na Kalemegdanu je za piće. Prema rečima Dušana Avramovića iz Jedinice za ispitivanje kvaliteta i unapređenje stanja životne sredine, Gradskog zavoda za javno zdravlje, ispitivanja se vrše jednom mesečno.


– Rezultati su promenljivi, često se dešava da se menja kvalitet vode na česmama. Da bi voda mogla da se koristi za piće mora da bude zdravstveno ispravna u fizičko-hemijskim i mikrobiološkim osobinama. Obzirom da se radi o izvorskoj vodi, koja ne prolazi tretman prečišćavanja i završne dezinfekcije, najčešći problem koji se registruje je mikrobiološka neispravnost, kaže Abramović za Danas.

On dodaje da su sve česme sa neispravnom vodom za piće obeležene tablama, međutim nesavesni građani upozorenja skidaju i time ugrožavaju ostale potencijalne korisnike vode sa javnih česmi.

– Razlozi loše ispravnosti vode leže u činjenici da za većinu objekata ne postoje vlasnici koji bi brinuli o uređenju, odnosno održavanju ovih objekata. Zbog toga veći broj javnih česmi godinama unazad nije građevinsko-tehnički održavan, što bi podrazumevalo redovno čišćenje i dezinfekciju kaptaža i održavanje okolnog prostora, a sve to može da ugrozi kvalitet vode – ističe naš sagovornik.

S druge strane, voda u gradskim česmama koje su u sistemu održavanja JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, prema rečima Ljubice Konjević iz ovog preduzeća, dobrog je kvaliteta.

– U sistemu održavanja nalazi se 130 javnih česama, od tog broja 124 se napaja vodom iz distributivnog sistema Beogradskog vodovoda, dok se šest napaja vodom sa prirodnih izvora – kaže Konjevićeva.

Ona dodaje da sezona rada javnih česama traje od proleća do kraja jeseni – od 1. aprila do 1. novembra, a ako vremenski uslovi to dozvole, njihov rad se produžava do 15. novembra. Česme se peru i dezinfikuju jednom nedeljno. Redovno se vrši i njihovo čišćenje. Na česmama sa velikom frekvencijom korisnika dva do tri puta nedeljno se vrši kompletna dezinfekcija.

Novi rezultati za par dana

Na internet stranici Gradskog zavoda za javno zdravlje mogu se pogledati rezultati analiza, a tu će uskoro biti postavljeni rezultati iz aprila, kaže Avramović. Neka od izvorišta na kojima voda trenutno nije za piće su i Miljakovački izvor, Sveta Petka-Rakovica, izvor Sakinac, Topčiderska česma-leva, Topčiderska česma-desna, Milošev konak, Kneževačka česma, Kakanjska česma, javne česme – Bele vode, Zmajeva česma, Višnjica, Višnjička banja, Pašina česma II, Bulevar kralja Aleksandra, Zvezdara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari