Miljko Radisavljević najverovatnije neće biti smenjen do kraja godine, a šestogodišnji mandat specijalnog tužioca za organizovan kriminal ističe mu 2015, tvrde za Danas obavešteni izvori u pravosudnim krugovima.

Ukoliko do smene dođe, on ostaje zamenik tužioca, navode sagovornici našeg lista povodom serije tekstova o navodnim propustima u Specijalnom tužilaštvu objavljenih ovih dana u jednom beogradskom tabloidu.

U delu javnosti ovakvi napisi dovode se u vezu sa mogućom Radisavljevićevom smenom sa funkcije, kao i raširenim glasinama da je kandidat za novog specijalnog tužioca bivši advokat, a sadašnji šef BIA Aleksandar Đorđević. Sa druge stane, u stručnim krugovima, ističe se da se ovi tekstovi mogu protumačiti i u kontekstu jakog pritiska na Radisavljevića, čije tužilaštvo vodi niz velikih procesa u sferi visoke korupcije i organizovanog kriminala (Mišković, Azotara, Agrobanka, Šarić, pobuna JSO). Ističe se da bi o tome formalni Radisavljevićev šef – republička tužiteljka Zagorka Dolovac, kao i Državno veće tužilaca, te pravosudna udruženja, morali da zauzmu stav. I ukoliko zaključe da je reč o nedozvoljenom pritisku na rad tužioca, da se o tome i izjasne.

Dosad je javno reagovao samo nekadašnji republički tužilac Siniša Simić, koji je upravo u tabloidu koji je objavio priču o tome da je čistačica greškom bacila sve spise predmeta o kriminalnoj grupi u Smederevu, rekao da tužilac za tako nešto ne može biti odgovoran. Simić je istakao da postoji šef pisarnice i sekretarijat tužilaštva koji odgovara za spise predmeta.

Kada je reč o mnogo ozbiljnijim navodima tabloida da je Radisavljević „oprostio“ biznismenu Tahiru Hasanoviću, krivično delo davanje mita, gotovo neprimetno je prošlo objašnjenje, doduše nezvanično, da tužilac ima zakonsko pravo da koristi takozvanu instituciju oportuniteta. Reč je o mehanizmu da se suđenje i eventualna zatvorska kazna zameni novčanom kaznom. „Oportunitet“ su recimo advokati folk pevačice Svetlane Ražnatović ponudili Prvom osnovnom sudu, pre nego što je oslobođena optužbi za nasilničko ponašanje.

Tahir Hasanović, nekada funkcioner iščezle stranke Nova demokratija, koji je svojevremeno dovođen u vezu sa ćerkom Slobodana Miloševića, Marijom, uplatio je u humanitarne svrhe 115.000 dinara. Našem listu je potvrđeno da će Hasanović biti svedok u postupku protiv Dragoljuba Peurače, šefa inspekcije u Ministarstvu rada, protiv koga se vodi postupak za uzimanje mita.

Prema pisanju lista frankfurtske Vesti, kada je uhapšen Peurača u slučaju Menpauer, Hasanović je sam došao u policiju i prijavio kako je njegovog prijatelja, vlasnika firme Sekuritas, isto tako reketirao Peurača i uzeo mu 50.000 evra. Pošto se znao sa Peuračom, njega je ovaj koristio da prenosi poruke vlasniku Sekuritasa i sve je do detalja objasnio.

Šala i pretnje

To doživljavam kao prvoaprilsku šalu, ovako je Miljko Radisavljević reagovao pre tačno godinu dana, kada su tabloidi objavili da vrh policije traži njegovu smenu zato što „štiti funkcionere Demokratske stranke“. Sagovornici u Specijalnom tužilaštvu ocenjuju da se sadašnji napisi ne odnose na Radisavljevićevu smenu, već da predstavljaju neku vrstu pretećih poruka upućenih mogućim svedocima u pojedinim procesima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari