Vesti

0

Događaji u Makedoniji pod lupom Brisela i Vašingtona

Autor: MJ

Izvor: Tanjug

Događaji u Makedoniji pod lupom Brisela i Vašingtona

Ovakvo ponašanje nije najpovoljnije za demokratski i ekonomski razvoj Makedonije, piše makedonski portal Time.mk i dodaje da je sve to već postalo deo ovdašnje političke kulture.

U Makedoniji su 27. aprila održani predsedički i vanredni parlamentarni izbori na kojima je sa 61 poslaničkim mestom pobedu odnela vladajuća VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, a za predsednika je izabran kandidat te koalicije Ðorđo Ivanov.

Najuticaniji opozicioni Socijaldemokratski savez makedoije (SDSM) Zorana Zaeva je osvojio 34 poslanička mandata. SDSM, međutim, ne prihvata izborne rezultate i ne želi da učestvuje u parlamentu.

"Teško je primerima potkrepiti tvrdnju o razdvajanju partije i države po pitanju izbora. Kada je u pitanju gušenje medija lako se nalaze dokazi poput onih da li postoje problemi koje bi Makedonija trebalo sama da reši a ne da čeka pomoć spolja", kažu izvori u Briselu koji su sve više zabrinuti za stanje u Makedoniji.

Međunarodna zajednica polazi od činjenice da je Makedonija suverena država kojoj pomoć spolja nije potrebna. Takva pomoć će joj, smatra se, biti potrebna samo u slučaju nestabilnosti koja bi predstavljala pretnju za mir u regionu. 

Na sreću, to ovde nije slučaj, kažu iz Brisela gde im je savršeno jasno da Vlada Makedonije zbog toga nije ni zabrinuta zbog kritika koje dolaze spolja.

Jasno je, naime, i da će EU nastaviti da pomaže Makedoniji, jer je to jedini način na koji međunarodna zajednica i može da se ponaša. 

EU traga za odgovorom na "prljave izbore"

Države članice EU i visoki zvaničnici trenutno tragaju za odgovorom na "prljave izbore" i kako da pokažu da nisu naivni i da vrlo dobro vide šta se dešava u Makedoniji. 

"Čuli su se i navodi o korupciji u vrhu vlasti koje je izneo SDSM tokom kampanje ali je rečeno da EU nisu sudije i tužioci i da nije na njima da traže dokaze ili da nešto dokazuju. To se očekuje od makedonskih institucija", navodi portal. 

Dodaje se da u kabinetu Štefana Filea razmišljaju o načinu na koji bi trebalo odgovoriti na ovu situaciju. Putovanje komesara Fiela u Makedoniju je predviđeno za juni ali taj put još uvek nije izvestan.

EU trenutno najviše pažnje posvećuje odluci Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) da bojkotuje paralament.

"EU trenutno očekuje da vidi da li će i koliko trajati bojkot SDSM-a i kako će se stvari dalje razvijati", kažu u Briselu. Ipak, u Briselu upozoravaju na principijelni stav EU da zvanično neće podržati bojkot SDSM-a. 

Zvanično nije podržan bojkot izbora

"EU nikada nije zvanično podržala bojkot čak i kada je svesni da su vlada i institucije korumpirani. To je princip po kome funkcioniše EU", piše portal i dodaje da će diplomate, koje su upoznate sa stanjem u Makedoniji, pokazati razumevanje za frustracije u SDSM-u. 

Ako bojkot bude nastavljen Brisel i Vašington će od VMRO-DPMNE zahtevati otvoreni dijalog sa SDSM-om. Ipak je mala nada da će se to desiti da vladajuća koalicija pruži ruku opoziciji.

Tokom analiziranja načina na koji treba odgovoriti na makedonske izbore koji predstavljaju prepreku razvoju demokratije jedna od prihvatljivijih opcija za mnoge diplomate i države članice je da se ne ponovi preporuka za početak pristupnih pregovora sa EU.

Istovremeno se razmišlja i o načinu na koji EU, EK i Skoplje treba da nastave dijalog. Zasad nije sigurno da će visoki politicki dijalog biti nastavljen ali Komisija konstatuje da je za njih to i jedini način da izbliza prate situaciju. 

Službe EU već sada najavljuju da izveštaj neće biti dobar i da će biti nabrojani svi nedostaci, ali su oni takođe svesni da njihove reči u Makedoniji imaju malo značaja i uticaja. 

Pošto je ovo izborna godina, proširenje EU takođe gubi svoj smisao kao tiha snaga pritiska i nada o početku pregovora o članstvu polako nestaju sa horizonta, navodi poartal i dodaje da visoke diplomate koje se sastaju sa vladom ne kriju svoje razočarenje i da koriste vrlo oštre reči za prenošenje poruka.

Ali, prema pravilima koja važe u politici to su razgovori čiji sadrzazj ne stiže do javnosti, posebno ne u najuticajnijim medijima kao što je televizija a koji su pod kontrolom vlade. "Nadamo se da je poruka shvaćena i da će jednog dana biti primenjena" rečeno je u Briselu, preneo je portal.

Deo SDSM tražiće ostavku Zaeva

Nezadovoljni izgubljenim izborima deo članova najuticajnijeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) tražiće ostavku lidera Zorana Zaeva na narednom kongresu ove partije 11. maja, a ako on, ipak, bude ponovo izabran to će značiti da je dobio podršku bivšeg lidera tog saveza Branka Crvenkovskog, objavio je danas makedonski portal kurir.mk.

Otkako rukovodstvo ovog najvećeg opozicionog saveza u Makedoniji nije priznalo rezultate predsedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora, kod jednog dela članova ove partije koji traže reformu stranke, vlada veliko nezadovoljstvo, tvrdi kurir.mk.

Posle ubedljive pobede na predsedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima VMRO-DPMNE, 27. aprila, veliki broj članova i simpatizera SDSM je svestan da ovo rukovodstvo ni u kom slučaju ne može da odnese pobedu i zbog toga će na redovnom 18-tom kongresu SDSM-a 11. maja zatražiti da Zaev podnese neopozivu ostavku.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR