File: EU kriva za ukrajinsku krizu

Svetske vesti - Nedelja 04.05.2014 - 06:13

Komesar za proširenje Evropske unije, Štefan File, ocenio je da je EU doprinela trenutnom sukobu u Ukrajini, jer je propustila da ozbiljno shvati izjave ruskog predsednika o raspadu bivšeg SSSR-a.

"Smejali smo se Putinu, a sad nije smešno" (Foto: bakuinfo.az)
"Nismo ozbiljno shvatili ono što nam je pre nekoliko godina rekao sam predsednik Putin. Tvrdio je da je raspad SSSR-a bila najveća katastrofa 20. veka. Na samitu NATO - Rusija u Bukureštu 2008. godine, bio sam u sobi kad je Putin izjavio da je Ukrajina "veštačka država. Pola nas se nasmejalo, pola nas nije razumelo. Ali, sada shvatamo i više nam nije do smeha", rekao je File.
 
File je rekao da Brisel nije uspeo da uveri Rusiju da na evropske relacije gleda kao na odnose u kojoj obe strane pobeđuju, a ne u kojoj jedna strana gubi.
 
Komesar za proširenje EU je izrazio zabrinutost, jer Moskva više ne vodi računa o međunarodnim konvencijama, uključujući Budimpeštanski memorandum iz 1994. godine, koji garantuje Ukrajini teritorijalni integritet, kao i prošlomesečni Ženevski sporazum koji je trebalo da spreči eskalaciju sukoba u Ukrajini.
 
Tanjug, MONDO, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: