Najnovije vesti
Vesti Beograd
Nedostatak obavezne opreme: U starijim GSP vozilima nema paketa prve pomoći

Nedostatak obavezne opreme: U starijim GSP vozilima nema paketa prve pomoći

Gotovo nijedan vozač u starijim vozilima GSP “Beograd” nema paket prve pomoći. U ovom preduzeću ističu da u vremešnim autobusima, trolejbusima i tramvajima ne postoji deo u vozačevoj kabini gde bi taj komplet prve pomoći stajao i bio zaključan, iako zvanično do sada nije zabeležena nijedna krađa ove opreme.

439260_dan-posle030113ras-foto-emil-conkic-004
439260_dan-posle030113ras-foto-emil-conkic-004

Pogotovo ako se ima u vidu da vozači najvećeg gradskog prevoznika moraju da prođu i test prve pomoći na svake tri godine u okviru redovne lekarske kontrole.

- Radim već 15 godina i nisam video komplet prve pomoći ni u jednom tramvaju osim u “špancu”. Na sreću, nisam imao ni situacije u kojima mi je bila potrebna ova oprema, a nisam čuo da se iko od mojih kolega požalio kako mu je neko to ukrao - priča jedan od vozača starijeg češkog tramvaja.

U GSP “Beograd” priznaju da u starijim vozilima nema kompleta prve pomoći, ali da postoje objektivni problemi zbog čega se taj gubitak ne može odmah nadoknaditi.

- Zbog birokratskih problema u vezi sa Zakonom o javnim nabavkama, dugotrajne i komplikovane procedure, dešavaju se situacije da i po nekoliko meseci u našim magacinima ne postoje kutije prve pomoći, pa se tako i ne mogu obezbediti u svim vozilima. Vozači u GSP Beograd do sada nisu bili disciplinski kaznjavani zbog gubitka kompleta prve pomoći, a zaposleni utvrde da nedostaju kompleti sačinjava se izveštaj i pokreće procedura nabavke - kažu u GSP “Beograd” i ističu da se na svakih šest meseci sprovode periodične kontrole opreme prilikom tehničkog pregleda.

Direkcija za javni prevoz može po prijavi putnika ili prilikom samoinicijativne kontrole dati nalog GSP-u, kao i svakom drugom prevozniku, da otklone uočeni nedostatak ove opreme, ali nije ovlašćena da kažnjava. Kaznu GSP “Beograd” može da napiše jedino saobraćajna policija.

- Mi ne pišemo prekršajnu prijavu tako što, recimo, zaustavimo GSP vozilo na ulici i uverimo se da vozač nema paket prve pomoći već taj nedostatak uočavamo prilikom periodičnih kontrola u GSP pogonima - objašnjavaju u saobraćajnoj policiji i dodaju da “ne vode evidenciju o broju napisanih kazni GSP “Beograd” zbog nedostatka paketa prve pomoći.