Vesti

0

Premijerka Slovenije najavila ostavku, Janši dve godine zatvora

Autor: MJ

Izvor: Tanjug/Beta

Premijerka Slovenije najavila ostavku, Janši dve godine zatvora

Predsednica vlade Slovenije Alenka Bratušek je danas nakon sastanka sa predsednicima tri koalicione stranke najavila da će u ponedeljak predsednike države i parlamenta obavestiti o ostavci.

Premijerka je rekla da je s predsednicima stranaka zajedno ustanovila da je za Sloveniju najbolje da se prevremeni izbori održe što pre, dakle pre leta.

Sa ostavkom premijerke mandat prestaje i svim ministrima, koji će do izbora nove vlade obavljati tekuće poslove.

Prvi mogući datum održavanja prevremenih izbora je 22. jun, o čemu će odlučivati poslanici u parlamentu, koje je premijerka pozvala da se odreknu predlaganja mandatara kako bi se prevremeni izbori održali što pre.

Ona je već prošle nedelje nagovestila da će dati ostavku kada je izgubila mesto na čelu stranke Pozitivna Slovenija na koje je izabran Zoran Janković, osnivač stranke i gradonačelnik Ljubljane.

Alenka Bratušek (44) došla je na vlast u martu 2013. posle pada vlade konzervativnog premijera Janeza Janše zbog optužbi o korupciji.

Zoran Janković, takođe optužen za proneveru i korupciju bio se tada povukao sa čela partije Pozitivna Slovenija, ali je zadržao mesto gradonačelnika.

Janši dve godine zatvora za korupciju u aferi Patria

Viši sud u Ljubljani potvrdio je prvostepenu presudu opozicionom čelniku i nekadašnjem premijeru Janezu Janši kojom je osuđen na dve godine zatvora u korupcijskoj aferi Patria, a njegovi advokati najavljuju žalbu.

Kazne su potvrđene i Janšinim saoptuženicima, bivšem brigadiru slovenačke vojske Antonu Krkoviču i direktoru firme Rotis Ivanu Črnkoviču, koji su osuđeni na po 22 meseca zatvora i novčane kazne.

Prema sada pravosnažnoj presudi, Janša je 2006. godine, kada je bio premijer, od Patrijinih posrednika prihvatio obećanje da će dobiti novčanu nagradu ako finska firma dobije posao opremanja slovenačke vojske oklopnim vozilima koji je bio vredan 278 miliona evra.

Janša je tokom sudskog postupka negirao sve navode tužilaštva da je uticao na ugovor sa Patrijom i kontaktirao sa posrednicima, a optužnicu protiv sebe nazvao je političkom konstrukcijom, tvrdeći da je eventualno osuđujuća presuda protiv njega neodrživa.

Janša i njegovi advokati najavljuju žalbu Ustavnom sudu, a bude li potrebno i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, javili su slovenački mediji.

Slovenački mediji objavilli su ranije da presuda višeg suda još nije izvršna i ne znači automatski odlazak Janše u zatvor i podsetili da bi on i saoptuženici mogli tražiti i izvršenje kazne preko tzv. vikend zatvora, predviđenog za presude ispod dve godine zatvora.

Početkom juna prošle godine prvostepeni sud u Ljubljani osudio je Janšu na dve godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 evra. 

Sudija Barbara Klajnšek lani je prilikom izricanja nepravosnažne presude rekla da su Janša, Krkovič i Črnkovič bili svesni svog čina koji su počinili iz koristoljublja, pri čemu im je prethodno nekažnjavanje priznato kao olakšavajuća okolnost.

Slovenija dokaz da EU nije garancija za razvoj

Slovenija je dokaz da Evropska unija nije garancija za bolji život, već samo sredstvo kojim se do njega može doći, piše danas slovenački regionalni dnevnik Primorske novice.

Navodeći da Slovenija treba da ima samo jedan cilj, da živi bolje promovišući lično i profesionalno napredovanje, list procenjuje da se Slovenija, međutim, zadovoljila prosto time što ima "člansku kartu" EU, prenosi agencija STA.

"Sve dok je Slovenija zemlja u kojoj političari stvaraju uslove u kojima post-socijalistički biznismeni uspevaju, zemlja može računati na slučajeve kao što su Istrabenz, Pivovarna Laško, NLB, SCT i Primorje. Korupcija cveta, a osuđenici i ljudi pod istragom deo su elite", pišu Primorske novice.

"Slovencima izgleda još nije dosta i oni i dalje više vole da imaju posao u javnom sektoru i da podižu kredite da bi kupili automobile, umesto da se školuju ili pokrenu sopstveni biznis. Sve dok stvari stoje tako, nikakva EU nam ne može pomoći", zaključuje list u tekstu pod naslovom "EU nam neće pomoći".

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR