Tači: Crkva U prištini je užasno delo, Pavićević: Užasna samo mržnja prema Srbima

Tanjug

02. 05. 2014. u 13:56

Oficir za vezu Beograda pri misiji Evropske unije u Prištini Dejan Pavićević reagovao je u ime Vlade Srbije na izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija

Oficir za vezu Beograda pri misiji Evropske unije u Prištini Dejan Pavićević reagovao je u ime Vlade Srbije na izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija da je "užasno delo" i spomenik Slobodana Miloševića objekat pravoslavne crkve u dvorištu Univerziteta Prištine, poručivši da Beograd neće dozvoliti nikakvo zastrašivanje Srba na Kosovu i Metohiji.

"Užasno je jedino to da Hašim Tači danas daje takve izjave, naročito kada su u pitanju srpski verski i kulturni objekti. Davanje takvih izjava ne samo da izaziva strah kod srpske zajednice na KIM, već je ona više i zapanjena i zgrožena time što je Tači izjavio", rekao je Pavićević Tanjugu.

To, prema njegovim rečima, pokazuje samo nivo netolerancije i nepoštovanja svemu što je srpsko na KIM.

"Meni je prosto nejasno da jedan čovek može takvom izjavom da iskaže toliko mržnje prema svemu što je sprsko, prema Srbima, prema srpskoj kulturnoj baštini i prema srpskoj verskoj baštini i to je ono što je potpuno užasno", naglasio je oficir za vezu.

On smatra da je potpuno razumljiv strah među Srbima posle niza takvi izjava u vezi sa crkvom u Prištini, i podsetio da je najpre gradonačelnik Prištine davao kometare na tu temu.

Ponavljajući da je "zaista strašno" to što je Tači izgovorio ranije danas, Pavićević je napomenuo da često u Prištini sluša priče kako privremene institucije žele da naprave od KIM multietničko društvo.

On je podsetio da multietničko društvo podrazumeva toleranciju, razumevanje a ne davanje izjava koje izazivaju i strah i zgražavanje i užas kod Srba.

Prema njegovim rečima, Priština je i dalje za Srbe zabranjeni grad, a u njoj živi ne više od 20 Srba.

"Posle ovakvih izjava ja ne znam kako će se i tih 20 tamo osećati. Bilo kako bilo, užasno je ovo što je izrečeno i mi ćemo na svaki način reagovati i na ovakve izjave, i na postupke i nećemo dozvoliti nikakvo zastrašivnaje Srba na tetoritoriji KIM", poručio je Pavićević.

Premijer Kosova Hašim Tači gostujuci u emisiji Radio Kosova, rekao je da je objekat pravoslavne crkve u dvorištu Univerziteta Prištine "užasno delo" i da je to u stvari "spomenik koji je napravio Slobodan Milosević".

Upitan kakva će biti sudbina te crkve, Tači je rekao: "Sada imamo značajne poslove da uradimo, ali će i to doći na red".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

gemini

02.05.2014. 14:17

Užasno je za Srbiju, ali užasno je i za celu Evropu što se stvara talibanska država u kojoj se sve značajne Srpske i Hrišćancke vrednosti pod konstatnom pretnjom!

baba Simana

02.05.2014. 16:22

@gemini - Katolici i muslimani imaju dosta toga slicnog,skoro da se moze reci da su isti.

NUTRICIONISTA

02.05.2014. 17:57

@gemini - skoro isti.mada katolici su ti malo vise uniformisani,od amerike do filipina,i nazad.muslimana ima malo veca lepeza,a ljudi,spektar ceo.

Baba Vanda

03.05.2014. 14:43

@gemini - @baba Simana. A ti si mi pa neki ekspert za religiju. Mrznjom prema drugima pokusavas uzdici samu sebe.

alex miles

04.05.2014. 06:51

@gemini - Ima perje da leti, dve babe se pokoskale, bice rata, jedva cekam izhod. Ajde babe napred u boj JUNACKI.

baba Simana

04.05.2014. 19:21

@gemini - Sta sam ja to napisala da asocira na mrznju,ako bolje ukapiras sta sam napisala ja propagiram ljubav.

Немања

02.05.2014. 15:02

Судбина је да се у њој служе Свете Литургије на слободном Србском Космету

Немања

02.05.2014. 15:52

Извињавамо се Албанцима зато што смо градили на нашој земљи. Стварно не знам како смо могли...

Јабре

02.05.2014. 15:56

Шта очекивати од терористе и терориста, ако им смета црква нека се одселе у Арабију.

alexa

02.05.2014. 16:06

Ako je zaista to rekao, zasto ne posaljemo snimak u Brisel. Radite nesto.Shvatice i zapad ko ih ustvari brani i ko su evropski granicari.

posteno govoreci

02.05.2014. 17:42

@alexa - pa jel moguce da ima jos ljudi koji misle da Brisel sve to vec ne zna?! covjece Brisel ili EU nije organizacija nekih mirnih naroda, Udruzili su se neki od najgorih naroda u istoriji covjecanstva. I oni su se udruzili da bi bili jos jaci. Tako da moras biti potpuno naivan pa da mislis da su Srbiju bombardovali i drzali pod nevidjenim sankcijama (kakvim nije izlozena ni Sjeverna Koreja) zbog ugrozavanja ljudskih prava. Ili da su oni nevini jer ne znaju sta se radi sa Srbima na Kosmetu.

za postenjaka

02.05.2014. 20:12

@alexa - Pa i nisam rekao da Brisel ne zna, vec da mi posaljemo snimak kako bismo imali dokaze na koje se stalno pozivaju.A ti si zaista naivan kada mislis da neko u Srbiji posle 20 godine ne zna sta su Hag i Brisel.

joko

02.05.2014. 23:02

@alexa - ...ma ostavi ti snimke i lazne propagadne matrjale.Ove snimke lice na one SMB satore kad ste pokrili albanske izbeglice da bi ih NATO bombardovao kao srpski konvoj.I ova crkfa nista ne prestavlja tu gde nema nijedan srbin u sred univerzitetskog kompleksa.Vi tamo gore u Srbiji nista izgleda ne znate sa vasim budalastinama zadnjih dvadeset godina.

Mila

03.05.2014. 07:31

@alexa - ...izvini "joko",a šta je izgrađeno pre, univerzitetsko naselje ili crkva?....i da li je bilo Srba tamo u vreme gradnje crkve?...i gde su ti Srbi danas?...ili je legalno,po novim američkim pravilima otvarati lov na Srbe i proterivati ih kao nepodoban narod.Ničija nije do zore gorela! ,pa ni satanisti neće vladati doveka,iako se baš trude....

zoranm

03.05.2014. 08:26

@alexa - Crkva je napravljena prije nego što ih je "novi svetski poredak" proterao i postojaće.Crkva gde god da je predstavlja duhovnost naroda koji ju je izgradio i oteto je prokleto nezaboravi ,vratićemo se na svoje kad tad.

slobo

03.05.2014. 11:05

@alexa - "joko"kad toliko znaš reci nam ko i zašto naredi šiptarima da beže od svojih kuća?Za tebe crkva ne prestavlja ništa za nas je svetinja i verski centar a ne politički kao nekima!

selena

04.05.2014. 11:58

@alexa - ...pa nadovezi se Mila,tema je crkva.Kad je ona podignuta jes je bilo i srba ali ni oni nisu imali na studijke programe liturgiju,pa ni gradjani srpske i ostalih koji ziveli to vreme u Pristini niko ama bas nikada nije rekao srecan rad neimarima jer svima je bilo jasno da je ona politickog karaktera i bezvredna veri.

mile

02.05.2014. 22:45

Ponekad se pitam dokle ide ta ljudska zloba ali nikako da se seti ko su mu bili dedovi i paradedovi.Nadam se da onaj gore vidi sve,a istina i pravda se uvek na kraju vide a zlotvorima se duplo vrati pa tako da će i njega a i one oko njega koji su mu pomagali stići zaslužena kazna.

ranko75

03.05.2014. 10:19

@mile - Onaj ko izda svoj narod primajuci veru i kulturu njenih neprijatelja je gori od tih neprijatelja, jer njemu na mnogo generacija ostaje da se dokazuje u novoj sredini da je on onaj "pravi" i da ni u cemu nije gori od orginalnih.Ta potreba da se stalno dokazuje i vodi time da postaje "veci katolik od Pape rimskog".Tako je i sa Tacijem.

zoranm

03.05.2014. 08:20

Kako bi reagovao da je primera radi tu džamija.Posle ovih istupa može se očekivati da ovi kad se vrate iz Sirije to poruše u ime novog svetskog poretka i amera na čelu

из главе

04.05.2014. 11:37

NE EU -> ДА СРБИЈИ и окренимо се Русији са којом имамо два начина(кримски и 1244, а оба са стратешким партнером) да повратимо интегритет и углед, самим тим и шансу да опстанемо и у догледно време добијемо нормалан животни стандард.