Capital.ba

Nagodili se Adobe, Apple, Google i Intel

26.04.2014. / 7:00

saradnjaBEOGRAD, Četiri velike tehnološke kompanije – Adobe, Apple, Google i Intel – pristale su da plate 324 miliona dolara vansudske nagodbe kako bi izbjegle suđenje za zajedničko smanjivanje plata zaposlenih.

Kompanije su pristale na vansudsku nagodbu samo nekoliko nedjelja prije početka suđenja za udruživanje u kartel, prenosi portal bug.hr.

Protiv ovih kompanija je 2011.godine podnijeta tužba da su međusobnim dogovorima o zabrani zapošljavanja tuđih radnika i smanjivanju njihovih plata značajno oštetili svoje zaposlene.

U slučaju da je došlo do suđenja, zaposleni koji su podnijeli tužbu mogli su dobiti između tri i devet milijardi dolara na ime odštete.

Dokumenti koji potkrijepljuju ove optužbe već duže vrijeme izlaze u javnost, i pokazuju da je politika zabrane zapošljavanja talentovanih radnika konkurentskih kompanija zaista i djelovala u praksi.

Kako bi spriječili dalju štetu, u ovim su kompanijama ipak odlučili izbjeći suđenje i isplatiti tužiocima 324 miliona američkih dolara u okviru ove nagodbe.

Javnosti su priznali da su imali džentlmenske dogovore o nezapošljavanju, ali da nisu namjerno snižavali plate inženjerima. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!