Sindikat zaposlenih u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje najavio je da će danas nastaviti da protestuje ispred Vlade Srbije, pošto jučerašnji štrajk nije doneo nikakvo razrešenje njihovih problema. Radnici Fonda PIO štrajkuju jer su im plate smanjene za 30 odsto, pošto je Državna revizorska institucija utvrdila da su za taj iznos prethodno nezakonito povećane.

Štrajkače je juče primio samo Dragan Đoković, savetnik prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, koji im je preporučio da sastave dopis sa zahtevima i upute ga Vladi Srbije „kako bi ga on prosledio dalje“.

Kako za Danas kaže Ljiljana Kremić, predsednica sindikata u Fondu PIO, sindikat je taj dopis već poslao.

– Trebalo je da imamo pregovore sa Agencijom za mirno rešavanje sporova, ali su oni otkazani i mi mislimo da je menadžment Fonda PIO, kojem uopšte ne verujemo, imao veze s tim. Pregovore sa Vladom trebalo bi da nastavimo danas u 10 časova u Fondu PIO, a za 12 časova je predviđen novi protest. Miritelj je zvao Ministarstvo finansija na pregovore, ali se oni tom pozivu nisu odazvali, već su tražili da pregovorima prisustvuje i državni revizor – kaže Kremićeva, koja dodaje da će, ako im zahtevi ne budu ispunjeni, „radikalizovati proteste i tražiti smenu menadžmenta Fonda PIO i Ministarstva rada“.

Na pomen toga da su do sada primali nezakonito povećane plate, Kremićeva odgovara da je „isti problem imala i Nacionalna služba za zapošljavanje“ i da je on odmah rešen tako što je Vlada donela posebnu uredbu kojom je legalizovala status njihovih primanja. Sindikalci Fonda PIO sada žele da dobiju istu takvu uredbu.

Kremićeva kaže da od nove Vlade Srbije očekuje razumevanje, a da aktuelna vlada verovatno nije bila dobro obaveštena o ovom slučaju.Zaposleni u Fondu traže da im država ne smanjuje zarade sve do momenta kada će u javnom sektoru biti uvedeni platni razredi, prema kojima će se određivati plate u svim državnim institucijama. To bi, prema najavama iz Ministarstva finansija, trebalo da se dogodi u julu.

Jučerašnjem protestu prisustvovalo je oko 600 nezadovoljnih radnika Fonda PIO.

Dobar prosek

Prosečna neto plata zaposlenih u Fondu PIO u martu je iznosila čak 53.769 dinara, što je primetno iznad republičkog proseka, ali je smanjenjem na osnovu preporuke državnog revizora došla do 39.000 dinara, što je nešto ispod republičkog proseka. Plata direktora Fonda prošle godine bila je 156.067 dinara, zamenika 133.320 dinara, direktora sektora 113.775, samostalnog stručnog saradnika 57.628 dinara, a višeg referenta 29.960 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari