• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gledajte grčke filmove besplatno

Izvor mondo.rs

Pod sloganom "Slike iz prošlosti, vizija budućnosti", Nedelja grčkog filma održaće se u Domu omladine i Kinoteci.

Nedelja grčkog filma, pod sloganom "Slike iz prošlosti, vizija budućnosti" biće svečano otvorena 23. aprila u 18 časova u Kinoteci (Uzun Mirkova 1).

Program će biti otvoren projekcijom filma "Bosonogi bataljon" (Ksipolito tagma, 1954, 91'), u režiji Grega Tallasa. Reč je o najboljem primeru grčkog neoralizma i jednom od najboljih grčkih filmova svih vremena. To je prvo grčko ostvarenje koje je dobilo međunarodnu nagradu (Edinburg 1955. godine).

Sve projekcije u Domu omladine Beograda i Jugoslovenskoj kinoteci su besplatne. Za projekcije u Domu omladine Beograda neophodno je preuzeti besplatne propusnice. Ulaznice se dele u centralnom holu DOB-a, u periodu od 12 do 19 časova do kraja Festivala, odnosno dok bude propusnica!

Dom omladine Beograda će prikazati  12 filmova najnovije produkcije od kojih većina nikada nije bila u domaćoj distribuciji. Od već pomenutih "Očnjaka", "Atenberga" i "Mis Vajolens" preko najnovijih ostvarenja "L" i "Septembar", bićemo u prilici da vidimo i neobičnija ostvarenja istog pravca, kao što su istorijska drama "Crna polja" ili futuristički "Divlja patka". Takođe, domaća publika će moći da vidi i nekoliko  velikih popularnih filmskih hitova kao što su "Haritonov hor" i "Carigradska kuhinja". Uz celovečernje filmove biće prikazani i najnoviji nagrađivani kartki filmovi.

Jugoslovenska Kinoteka će prikazati neke od najvažnijih filmova Grčke kinematografije kao što su "Bosonogi pavinjon" ili "Crvene svetiljke" ali i popularne uspehe poput "Ifigenije", "Elektre" ili "Peperminta". Biće to još jedna prilika da se prisetimo i modernih klasika kao što su "Odisejev pogled" ili melodrame "Neveste".

Na otvaranju, publici i gostima će se obratiti: Nj.E. Constantine Economides, Ambasador Republike Grčke u Srbiji; Christos Tsemberas, potpredsednik Borda Helenskog poslovnog udruženja; Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske Kinoteke; Boban Jevtić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda, kao i predstavnik Delegacije EU u Srbiji. Gosti festivala su glumac Vangelis Murikis, supruga Tea Angelopulusa, Fivi Ikonomopolou, i reditelj Avdeliodis Dimos.

Povodom grčkog Predsedavanja Savetu EU, Ambasada Grčke u Beogradu sa brojnim partnerima organizuje ovu manifestaciju koja će do 28. aprila trajati u Kinoteci i Domu omladine Beograda. Domaća publika će biti u prilici da vidi  najopsežniju retrospektivu Grčkog filma do sada, od klasičnih filmskih ostvarenja, pa do najrecentnijih naslova.

"Grčka kinematografija živi trenutno svoj zlatni period - sve češće se govori  o novom talasu grčkog filma koji kritičari, kako zbog estetskih tako i zbog tematskih karakteristika definišu kao Greek Wierd cinema.  Filmovi poput Očnjaka, Atenberga ili Mis Vajolens napravili su svetske uspehe, a sve se više govori i o najnovijoj generaciji filmskih stvaraoca čija ostvarenja ćemo videti i na ovoj retrospektivi", navodi se u saopštenju.

Pored Ambasade Grčke, Doma omladine Beograda i Jugoslovenske kinoteke organizatori retrospektiva su  i Delegacija EU u Srbiji i EU info centar, Grčka Kinoteka, Helenski filmski centar, Helensko  poslovno udruženje i Helenski kulturni centar u Beogradu uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

Najnovije i najzanimljivije vesti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE