Pomor ribe u borčanskom kanalu Vizelj

M. Lj. POPOVIĆ

21. 04. 2014. u 10:50

Tokom nedavnog popravljanja kolektora otpadnih voda, najverovatnije ispuštena veća količina toksičnih materija. Analizom utvrđeno da je nivo kiseonika u vodi bio višetruko manji od propisanog

VIŠE stotina kilograma otrovane ribe pronađeno je u borčanskom kanalu Vizelj. Razlog za pomor ribe, najverovatnije su, toksične materije koje su pronađene u vodi. Nakon dojave građana, na teren su izašli predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine kao i "Beograd voda".

Prema rečima Gorana Trivana, gradskog sekretara za zaštitu životne sredine, do sada je iz kanala izvađeno oko 200 kilograma uginule ribe. Uzeti su uzorci na dalju analizu, a merenjima na licu mesta utvrđeno je da je nivo kiseonika u vodi 0,8 miligrama po litru, što je znatno niže od najmanje vrednosti od četiri miligrama. Prema nezvaničnim informacijama, tokom popravljanja kolektora otpadnih voda u kanal je ispuštena veća količina toksičnih materija.

- Pomor ribe koji se dogodio u kanalu Vizelj još jednom je potvrdio da je u Beogradu problem kanalizacije ključno ekološko pitanje, koje zahteva što hitnije rešenje - rekao je Trivan. - Ovakvi udesi, kako se i inače ekološki akcidenti po novom zakonu nazivaju, sve su češći u glavnom gradu. Zato je od suštinskog značaja da se projekat upravljanja otpadnim vodama što pre realizuje.

Žitelji Borče, koje smo u nedelju zatekli na keju, pokraj kanala, kažu da su čuli za pomor ribe u njihovom kraju, ali da to nije prvi put da se tako nešto dešava u kanalu Vizelj.

- Događalo se da poljoprivrednici pesticidima prskaju kukuruz na okolnim oranicama, pa se oni sliju u vodu, kada padne kiša - objašnjava nam sugrađanin koji živi u blizini Vizelj kanala. - U okolini ima i nekoliko fabrika, pa je moguće da su hemikalije koje se koriste u industriji otrovale ribu.

Projekat upravljanja otpadnim vodama, kako gradski sekretar navodi, već postoji a sačinili su ga zajedničkim snagama Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i "Beogradski vodovod i kanalizacija", uz stručnu pomoć Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Njegova realizacija, međutim, veoma je skupa jer se procenjuje da bi koštala oko milijardu evra. Upravo tim povodom Beograd vodi razgovore s Japanom u želji da u njemu nađe partnera za taj projekat.



EKOLOŠKI AKCIDENT U ČUKARIČKOM RUKAVCU

POSLEDNjI veći pomor ribe u Beogradu dogodio se prošle godine, u marini "Stenka", u Čukaričkom rukavcu, kada je uginulo nekoliko stotina kilograma riblje mlađi.

Razlog za ovaj ekološki akcident, je kako su utvrdile nadležne službe, nagomilani mulj, kao i nedostatk kiseonika.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

samo ostro

21.04.2014. 11:44

Debele kazne. Zatvorske za one koji treba da snose odgovornost, a za firme/fabrike/postrojenja, da plate kaznu i finansiraju poribljavanje narednih 5 godina

zoran

21.04.2014. 13:13

Nedostatak kiseonika je posledica zagadjenja i nije ekoloski akcident posledica nedostatka kiseonika,nadlezni organi treba da kaznjavaju zagadjivace a ne da ih brane.

konan

23.04.2014. 23:57

svi pricaju fabrike,nedostatak kiseonika ,ovo i ono, ali niko da kaze tacno sta se desava svuda pa i ovde u borci ,to treba kaznjavati one koji su to naredili da se cevi tj kanalizacija ili sta vec sprovodi do tih kanala i ugrozava takvo neko mesto .tu do sad nikad nije bilo tako nesto tj pomor riba i slicno.