Najnovije vesti
Vesti Svet
Za ulovljenog Rusa nagrada 10.000 dolara

Za ulovljenog Rusa nagrada 10.000 dolara

Za hvatanje svakog ruskog vojnika koji hoda našom zemljom i pokušava da nas gurne u građanski rat, sledi novčana nagrada, napisao je zamenik gubernatora Dnjepropetrovske oblasti Boris Filatov.

460732_ukrajina-02foto-ap
460732_ukrajina-02foto-ap

Filatov je, takođe, odlučio da motiviše proruske separatiste da se predaju, nudeći im novac.

„Za svaki predati pištolj sledi isplata: 1.000 dolara za jurišnu pušku, 1.500 za mitraljez i 2.000 za minobacač. Svi detalji, uključujući i lokaciju transfera novca, biće navedeni u specijalnoj poruci Štaba za nacionalnu zaštitu”, objavio je on.

Zamenik guvernera je dodao da je svestan da revoluciju vode „umorni, očajni i siromašni” građani, i da je njegov predlog idealna šansa da „ljudi koji smatraju da ih vlada ne čuje” lako i brzo dođu do novca.

Iako je ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine navelo da su zbog uskršnjih praznika obustavljene akcije protiv proruskih vojnih snaga na istoku zemlje, sukob je nastavljen. U napadu na kontrolni punkt separatista u Slavjansku u subotu je ubijeno šest osoba, a potom je lokalna proruska organizacija Samoodbrana uvela policijski čas i uputila javni zahtev Vladimiru Putinu da pošalje snage za održavanje mira. Među ubijenima su četiri pripadnika samoodbrane samoproglašene Narodne republike Donjeck i dva napadača koji su imali obeležja paravojne ukrajinske grupe „Desni sektor“.

Na kontrolnom punktu je u tom trenutku bilo 26 civila naoružanih motkama koji su poštovali nalog Kijeva o primirju za vreme Uskrsa. Nakon napada, nekoliko građana se pojavilo sa puškama i pucalo na napadače, ubivši dvojicu. Proruski pobunjenici izjavili su da će nastaviti okupaciju vladinih kancelarija sve dok ne bude raspuštena prozapadna vlada u Kijevu.