Mrkić: Vatikan neće priznati Kosovo

D. MILINKOVIĆ

20. 04. 2014. u 21:18

Šef diplomatije Ivan Mrkić za „Novosti“ o naporima Srbije da spreči nova priznavanja Prištine. Nema nagoveštaja ni da će pet zemalja članica Evropske unije promeniti svoj stav

VATIKAN ne namerava da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije - poručuje za „Novosti“ šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.

On kaže da će Beograd uskoro posetiti visoki zvaničnik Svete stolice, što će biti još jedna prilika da Srbija ukaže na svoje principijelne pozicije u vezi sa odbranom suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

Priština ne odustaje od lobiranja da izdejstvuje nova priznanja nezavisnosti, a poslednjih nedelja i meseci „pritisci“ su posebno usmereni na Vatikan.

Međutim, i naša diplomatija je neprestano angažovana da spreči eventualna nova priznanja i ta aktivnost ostaće jedan od prioriteta naše spoljne politike i DKP mreže i u narednom periodu.

Mrkić kaže da obim i intenzitet te delatnosti nije jednostavno opisati, jer to podrazumeva nebrojeno promišljenih i delotvornih radnji naših predstavnika po svetu:

- Prošlo je šest godina od secesionističkog pokušaja Prištine da se proglasi novom albanskom državom na srpskom tlu. Sećam se da su tada pesimisti govorili da će za godinu dana velika većina u UN priznati tu jednostrano proglašenu „nezavisnost“. Ali, to se nije dogodilo.

MANIPULACIJA BROJKAMA I dok prištinske vlasti tvrde da je do sada nezavisnost Kosova priznalo 106 država, na zvaničnom sajtu kosovskog ministarstva spoljnih poslova stoji brojka od 96 zemalja. Poslednja je to učinila Sent Kits i Nevis, u novembru 2012.

Ministar Mrkić poručuje da velike i uticajne sile, poput Kine, Rusije, Indije, Brazila, JAR, Indonezije, Irana, Argentine nisu priznale nezavisnost KiM, niti to nameravaju da učine.

Vlasti u Prištini i njihovi moćni saveznici vrše i stalne pritiske na pet zemalja članica EU, koje nisu priznale tzv. državu Kosovo, da promene svoj stav. Mrkić za naš list kaže da nema takvih nagoveštaja iz Grčke, Španije, Rumunije, Kipra i Slovačke:

- One to nisu učinile, jer izvorno tumače međunarodno pravo i povelju UN.

Naši zvaničnici posebno su fokusirani na to da u svim međunarodnim kontaktima sa partnerima koji nisu priznali jednostrano proglašenu nezavisnost objašnjavaju značaj dijaloga Beograda i Prištine, kao i da Srbija ne namerava da prizna Kosovo, niti to uopšte može biti krajnji ishod dijaloga, već je cilj da se omogući ostanak i normalan život naših građana na KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

ivan galic

20.04.2014. 22:45

Vatikan mozda ovih dana nece priznati Kosovo, ali ce od Stepinca, najpoznatijeg krvnika i idejnog tvorca ustastva i genocida nad Srbima, napraviti sveca. Sveti Stepinac! Zaista lep uspeh nase diplomatije. I u takvu EU, gde se u Hrvatskoj velica ustastvo, u Nemackoj tinja nacizam, Holandija nas bas ne voli, za britansku politiku se zna kakva je i tako dalje, u takvu EU nas vi gurate. Ko je ovde lud, a ko se pravi lud i iz kog razloga?

zule

21.04.2014. 11:23

@ivan galic - Pitam se, ko će nas i voleti ovakve kakvi jesmo i kakvim se pokazujemo? Loše pamtimo, brzo zaboravljamo. Taj isti Stepinac beše solunski dobrovoljac, lični prijatelj kralja Aleksandra. Njega optuživati za ustaške pokolje je licemerno i pokazuje samo koliko smo neuki i neobrazovani, puni mržnje. Zato nam i jeste ovako, pa smo ruglo i sramota Evrope.

APV

21.04.2014. 02:48

Recite mi,molim vas, kada to tvorac nije priznao svoju tvorevinu? Napori Srbije da se priznanje KiM obustavi u ovom trenutku su smesni. Pristina ima sva upravna tela uspostavljena i nisu sastavljena na srpskom. Treba li da urade jos nesto?

James

21.04.2014. 03:02

Za navodnog diplomatu Mrkica: Alo bre diplomata, pa Kosovo ti je priznala bratska Crna Gora a sta da se ocekuje od Vatikana. Nego diplomata raspitaj se ti malo da slucajno Srbija nije priznala Kosovo u medjuvremenu :-)

Zoran1

21.04.2014. 03:54

Kada god vidite politicra sa rasirenim rukama (simbol iskrenosti) znajte da izgovara veliku neistinu. :(

peca

21.04.2014. 08:47

Ne namerava iz svojih razloga, a ne zato sto su nam naklonjeni.Ne priznavanjem ce pokusati ono o cemu sanjaju, a to je priznavanje Pape od strane Srbije.

Ne damo Kosovo

21.04.2014. 10:22

To je princip , pozicija I uverenje siguran sam preko 90 odsto gradjana Srbije I to se jednostavno nikada nece promeniti..bilo kakav drugi stav znacio bi pomirenje sa nasilnim oduzimanjem dela teritorije I povredu suvereniteta I nacionalnog integriteta zemlje

dusa Srbinova

21.04.2014. 10:47

Zato sto je nase odkad znamo za sebe i zato sto je nasa prapostojbina nikada se necemo istog odreci , upravo iz tog razloga aktuelna Vlada Srbija kao i svaka sledeca ulaze ogromne napore u pravcu delovanja da se celom svetu objasni i da do znanja koliko je nama juzna pokrajina bitna-kao uostalom i svaki drugi pedalj nase domovine

glas razuma

21.04.2014. 11:16

To je ono sto krasi diplomatije svih velikih svetskih sila a i nase zemlje..jer zamislite da veliki imocne zemlje naprave tu gresku da priznaju takav neki cin - nasilan pokusaj oduzimanja dela teritorije neke druge zemlje..onda bi sve velike multinacionalne zajednice bile suocene sa istim problemom - potencijalnim enitickim i sicijalnim nemirima ..to danas ikome nije potrebno i radi se na prevenciji istog

Savo Vučetić

21.04.2014. 11:28

Priština ne odustaje od lobiranja da izdejstvuje nova priznanja svoje jednostrano proglašene nezavisnosti. Međuti članice EU koje nisu do sad priznale tu nezavisnost , kao i Vatikan to neće ni u buduće uraditi sve dotle dok Srbija konačno ne reši problem Kosova.

ne damo Kosovo

21.04.2014. 11:38

To je princip , pozicija I uverenje siguran sam preko 90 odsto gradjana Srbije I to se jednostavno nikada nece promeniti..bilo kakav drugi stav znacio bi pomirenje sa nasilnim oduzimanjem dela teritorije I povredu suvereniteta I nacionalnog integriteta zemlje

sef glavnog generala

21.04.2014. 12:24

Vas mandat je da koristite dragoceno vreme i energiju na ocuvanju mira i bezbednosti kako globalno tako i lokalno. Daj te nam nalog da pomognemo.

Pjer

21.04.2014. 18:06

@ - A jel znate zasto Vatikan nece priznati Kosovo. Jer nas uslovljavaju nasim ne protestvovanjem, pri proglasenji Alojzija Stepinca za sveca. Dakle, Mi necemo priznati Kosovo, a vi se ne bunite sto ce Ndbiskup Stepinac biti svetac.

redmix

21.04.2014. 21:42

Svako ko ne priznaje nasilan pokusaj oduzimanja dela teritorije neke druge zemlje valja Srbiji.

sova

22.04.2014. 10:41

@atlas2000 - da, interesantno, a treca srbija poziva ne prekid diplomatskih odnosa srbije I vatikana, sto je pozdravljeno, cudim se vatikanu!?