Dostupni linkovi

Srbija odugovlači dostavljanje presude Iliji Jurišiću


Apelacioni sud u Beogradu, ilustrativna fotografija
Apelacioni sud u Beogradu, ilustrativna fotografija
Odjeljenje za ratne zločine osudilo je, prošle godine početkom prosinca, na 12 godina Iliju Jurišića zbog napada na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. Međutim, presuda nikada nije došla ni do Ilije Jurišića, niti njegovog odvjetnika Đorđa Dozeta iako je zakonska procedura bila 15 dana. Bez nje se Jurišić ne može žaliti Apelacinom sudu u Beogradu.
Ilija Jurišić
Ilija Jurišić

Ilija Jurišić kaže da svakodnevno očekuje pisani otpravak presude kako bi se mogao žaliti. Iako pokušava doznati zašto mu Sud za ratne zločine Srbije presudu nikada nije dostavio, odgovor ne dobiva. Kaže da je ovakvu neugodnost imao i sa prvom presudom:

Ovo je eklatnatno kršenje domaćeg zakonodavstva. To se desilo i prvi puta, negdje oko četiri, pet mjeseci sam čekao. Ja sam bio čak prinuđen da se obratim ombudsmenu sa jednim pismom u kome sam mu ukazao na te propuste i nakon tog obraćanja ubrzo je došao predsjednik suda i dao mi obećanje da ću najkasnije za mjesec dana dobiti taj otpravak., požalio se Ilija Jurišić

Zašto pismeni otpravak presude nije došao ni obrani Ilije Jurišića, odnosno njegovom odvjetniku Đorđu Dozetu također nije jasno, niti ima bilo kakvih naznaka da bi presuda i mogla uskoro biti napisana:

„Nema nikakvih informacija kad bih je mogao dobiti, ali ja znam kad sam je morao dobiti. Zaista mi nije jasno šta se dešava. Sudija je morao napisati i dostaviti nama presudu u roku od 15 dana po objavi presude. Dakle, ako je presuda objavljena 2. decembra, 17. decembra mu je bio rok. Propuštanje tog roka ne proizvodi nikakve pravne učinke prema njemu, osim što odgovara predsedniku suda zašto to nije napravio, ali on je mogao tražiti od predsednika suda da mu produži taj rok. Taj rok obično nikad ne prelazi tri meseca, ali nama je tri meseca davno prošlo. I šta se dešava, zaista ne znam.“, objašnjava Dozet.

Na naše pitanje u čemu leži problem, odvjetnik Dozet kaže u činjenici što je ova presuda ista kao i ona prva koju je Apelacioni sud u Beogradu odbacio:
Djordje Dozet, zastupnik Ilije Jurišića
Djordje Dozet, zastupnik Ilije Jurišića
„Problem bi svakako morao biti u rešenju Apelacionog suda koji je ukinuo prvu presudu. Očigledno sudija nije baš pre objave presude pročitao šta mu tamo piše, jer da je pročitao, ne bi doneo presudu kakvu je doneo. Sad je osnovni problem napisati. Lako je prepisati staru presudu, ali ako imate između još jednu odluku višeg suda, onda ne možete baš tako da budete pravno grubi i neuki.“, naglašava Dozet.

Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina, pravda i pomirenje iz Tuzle, kaže da sve ovo predstavlja otežavajuću okolnost. Jer pređeni su svi rokovi za korištenje pravnih lijekova koji će obrani Jurišića biti na raspolaganju:

„Definitivno, ovakvim ponašanjem srbijansko pravosuđe koje se reformiše svake godine pokazuje da će mu očigledno trebati još puno reformi. Krše se elementarna prava na fer i pravično suđenje i suđenje u razumnom roku. Sud u Strazburu svako suđenje koje traje duže od pet godina, uključujući sve radnje, pritvor, istrage itd., smtra da je to prekršeno pravilo suđenja u razumnom roku. Ilija će za dvadesetak dana napuniće punih sedam godina, od kojih su tri i po godine bile u zatvoru.“, smatra Alić.

Ima li sve ovo političku pozadinu, Jurišić nije htio komentirati:

„Ne vidim razloga da treba četiri, pet mjeseci bilo kakav tekst pisati, pogotovo tekst koji je već unaprijed napisan bio. Da li je to svjesno ili nesvjesno, neću da ulazim u to, niti da ocjenjujem, ima neko ko je za to meritorniji, ali u svakom slučaju otežava našu poziciju. Jer dosta sam toga pregrmio. Osjećam se dosta stabilno. A ovo što se dešava, to je iznad moje moći i u rukama je pravosuđa koje radi tako kako radi.“, kaže Jurišić.

Čim presuda stigne, obrana Jurišića žaliće se Apelacinom sudu u Beogradu. Ukoliko i ovaj Sud potvrdi presudu, obrana najavljuje odlazak u Strazbur. Sinan Alić:
Sinan Alic, Fondacija istina, pravda i pomirenje
Sinan Alic, Fondacija istina, pravda i pomirenje
„Nama je krajnji cilj Strazbur. To se odlaže u nedogled. Mi ipak vjerujemo da nećemo morati ići u Strazbur, da ćemo završiti na Apelacionom sudu. I dobra je stvar što nema više vraćanja ove presude, kakva god bila, ponovo na razmatranje. Dakle, sada Apelacioni sud mora da presiječe gordijev čvor i donese konačnu odluku i ona će biti konačna. I teka tada, zavisno kakva ona bude, odbrana će odlučiti hoće li se žaliti. Ako bude oslobađajuća, nema razloga. Ako bude osuđujuća, makar i jedan dan, principijelno - idemo do Strazbura.“, tvrdi Sinan Alić.

Ilija Jurišić 2. prosinca prošle godine osuđen je na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine. To je Jurišiću druga prvostupanjska presuda, pošto mu je prvu, kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora, ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi pred potpuno novim sudskim vijećem.
XS
SM
MD
LG