Smrt i na Uskrs

B. VLAHOVIĆ

20. 04. 2014. u 10:01

Krvavi napad kod grada Slavjanska, Uprkos najavljenom primirju. Za obračun osumnjičen "Desni sektor". Kijev zove "Berkut" natrag u stroj!

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA

U ISTOČNIM delovima Ukrajine ni za vreme uskršnjih praznika nije bilo mirno, mada je bilo najavljeno primirje. U nedelju oko tri sata ujutru, na barikadi na ulazu u grad Slavjansk poginulo je, prema televiziji "Raša tudej", pet ljudi: trojica federalističkih demonstranata i dva napadača. Ukrajinska policija do nedelje popodne je potvrdila tri poginula, a, prema nekim izvorima, stradalo je šest osoba. Na barikadu je pucano iz više vozila, u kojima su potom pronađeni simboli ultranacionalističkog ukrajinskog pokreta "Desni sektor".

Taj događaj, prema ruskom ministarstvu spoljnih poslova, pokazuje da ukrajinske vlasti ne mogu da obuzdaju naoružane ekstremiste. „Desni sektor“, sa druge strane, negira učešće u pucnjavi i za napad optužuje ruske specijalne snage.

Vođa proruskih demonstranata u Slavjansku, Vjačeslav Ponomarjov, u nedelju je uputio apel zvaničnoj Moskvi da pošalje "mirovne trupe" i uveo "policijski čas" od ponoći do šest ujutro, posle smrtonosnog napada u tom mestu.

Ponomarjov kaže, prenosi RIA Novosti, da jedino Rusija može da odbrani gradove istočne Ukrajine. Zato on na predsednika Putina apeluje da pošalje mirovne trupe u region Donjecka i Luganska.

Na aerodromu u Donjecku poginuo je jedan specijalac ukrajinske policije koga je ubio kolega. U toku noći vojnik je čuo šum i pomislio je da neko želi da uđe u zgradu aerodroma, zapucao je na kolegu i ubio ga. U Harkovu je policija uhapsila jednog od lidera proruskih demonstranata Konstantina Dolgova. U Kramatorsku u Donjeckoj oblasti proruski pobunjenici su vratili četiri zarobljena oklopna vozila ukrajinskih desantnih jedinica. Posrednici su bili veterani desantnih jedinica.

U gradu Lugansku demonstranti i dalje traže održavanje referenduma o otcepljenju. Ukrajinski ministar policije Arsen Avakov kaže da je u Lugansku uhapšeno troje ljudi koji su ukrali automate u tamošnjoj službi bezbednosti.

Čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova, inače, na Uskrs su pozvali bivše specijalce iz jedinice "Berkut" da se vrate na posao i izmire sa onima koji su bili na drugoj strani barikade na Majdanu. U tom apelu se "Berkut" naziva "elitom zaštite pravnog poretka u Ukrajini" i poručuje da je ta jedinica "potrebna državi sada kada je napao agresor".

AKO NATO PRIĐE... MOSKVA će morati da preduzme mere ako se NATO približi ruskim granicama, poručio je sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov. On je, gostujući u emisiji "Pravo znat" na kanalu TVC, upozorio NATO da će njegovo dalje proširenje i još jedan korak bliže granicama Rusije povući za sobom prekrajanje celokupne evropske strukture bezbednosti.

Šef misije OEBS u Donjecku Klaus Cilikens izjavio je da u Ukrajini nema stranih vojnika.

Bivši premijer Julija Timošenko boravila je u Donjecku, gde je predložila da se odmah posle Uskrsa organizuje okrugli sto, na kojem bi učestvovali predstavnici svih delova Ukrajine i dogovorili se kako da rešavaju sadašnju krizu. Ona je posle dužeg vremena opet progovorila na ruskom jeziku. Sada Timošenkova kao predsednički kandidat pokušava da sebe predstavi kao osobu koja može da ujedini istok i zapad zemlje.

Ukrajinski listovi sve više pišu o tome kako svrgnuti predsednik Viktor Janukovič namerava da se vrati u zemlju, tako što će doći u jedan od gradova na istoku, gde ima dosta pristalica. Najčešće se kao mesto povratka Janukoviča spominje Berdjansk. Zbog toga su nove vlasti u Kijevu tamo poslale policijska i vojna pojačanja.

I dalje se vodi intenzivni razgovor na relaciji Moskva Vašington. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ističe da ukrajinsko rukovodstvo treba da što pre krene u dijalog sa stanovnicima istočnih regona, a ne da primenjuje silu. Američki državni sekretar Keri smatra da što pre treba razoružati sve građane i osloboditi zauzete javne zgrade.

Oglasio se i predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, koji se založio za rešenje krize mirnim pregovorima.

Ako je verovati istraživanjima koja je ovih dana sproveo Kijevski međunarodni institut sociologije, 69,7 odsto stanovništva istočnih i južnih delova Ukrajine je protiv menjanja državnih granica, dok je 15,4 odsto za pripajanje Rusiji. Njih 12 odsto nema određen stav. Vrlo je važno to da 74 procenta ispitanika želi da Ukrajina i Rusija budu dve nezavisne, ali prijateljske zemlje sa otvorenim granicama, bez viza i slobodnim kretanjem građana.

U intervjuu državnom TV kanalu Rusija, Vladimir Putin je i u subotu govorio o Ukrajini. Ruski predsednik je pozvao Evropu da pomogne Kijevu da stabilizuje ekonomsku situaciju.

- Ne želimo da podrivamo ukrajinsku ekonomiju, ali nećemo da se iz budžeta Rusije finansira zemlja sa 45 miliona stanovnika - kazao je Putin.

Ukrajina, inače, Rusiji za gas duguje 2,2 milijarde dolara.

Predsednik Putin kazao je i da namerava da nagradi pripadnike armije koji su obezbeđivali mir za vreme održavanja referenduma na Krimu.

A ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je gostovao na američkoj televiziji En-Bi-Si:

- Putin mašta da obnovi SSSR. Svaki dan ide dalje i dalje i samo bog zna gde je tome kraj - rekao je Jacenjuk, komentarišući Putinovu nedavnu izjavu da su Rusi i Ukrajinci jedan narod.


PUTINOVE "MILIJARDE"

IAKO ruski predsednik nema račune u stranim bankama, zapadni listovi, čak i oni koji se smatraju ozbiljnim, poput britanskog "Tajmsa", ponovo traže Putinove milijarde.

- U slučaju da Rusija uvede vojsku u istočne delove Ukrajine, u Švajcarskoj će biti zamrznut Putinov novac. Njegovih 40 milijardi su na računima njegovih prijatelja koji se bave energentima - piše "Tajms" i dodaje da će biti veoma teško dokazati da je to zaista novac ruskog predsednika.

Priču o Putinovom bogatstvu lansirali su njegovi protivnici iz "male opozicije" - stranaka koji nemaju poslanike u parlamentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (58)

D. Morrissey

20.04.2014. 10:15

To je sve maslo zapdska mafije po istom receptu kao 1991 u bivsoj SFRJ. To uvek rade posle pregovora da bi dokazali kako se protivnicka strana ne drzi dogovora. Isti scenario kao sto je bio Racak i Sarajevo. Rusi netreba da prave greske koje su pravili Srbi gledajte da sto vise dobijete u vremenu i na terenu.

KNIN

20.04.2014. 10:26

Ukrainci ako misle ozbiljno da udju u rat sa Rusima moraju biti svesni da u tom ratu nesme biti milosti prema tim teroristima, dakle sto brutalnije ratovati protiv njih. Treba im praviti zasede, zive ih zarobljavati, ubacivati se u njihovu teritoriju i tu praviti zasede, na taj nacin se neprijatelj dovodi u prilicno nezgodnu situaciju jer tad ni on vise nije siguran u svoju pozadinu. Sa druge strane USA da nastavi da uvodi sankcije, a Ukrainska armija da deluje na terenu i Rusi ce morati pasti.

q n a

20.04.2014. 10:55

@KNIN - "knin", xaxa, sanjaj ujace, napoleon, hico itd imahu snove ali puce sanak pusti...

Steva

20.04.2014. 11:06

@KNIN - Kakav rat bre? Ukrajinci i rusi su jedan narod.Rat ne treba nikome osim americkoj administraciji.Hristos Vaskrese.

Majkl

20.04.2014. 11:18

@KNIN - Ništa više od Rusa, nego da se vrate u svoju postojbinu od stotinu godina, a to je cela Ukrajina, jer je to bila Rusija. Ovi što ne vole komuniste vole samo njihove granice koje su crtali i naravno stanove koje su dobijali dzabe?!

Vladimir

20.04.2014. 11:47

@KNIN - Iz koje priče ti Knindža dolaziš? Moli Boga da Rusi ne pomere granicu do Hrvatske

GALEB BIJELI

20.04.2014. 12:30

@KNIN - KNIN- slabo bi Ukrajinci prošli kad bi Vas slušali. Znate li Vi tko je sa druge strane granice? Nemoj slučajno da pogine tisuća Rusa pa da vidiš kako bi bilo "kuku-lele". Naprotiv- treba krajnje oprezno,polako,takltički sa što manje sile i žrtava, a non-stop koristiti svjetsku politiku i političare iza ledja. A nokon okončanja sukoba ruskoj manjini dati autonomiju. Nema im druge.

Јабре

21.04.2014. 10:04

@KNIN - Још један војни експерат који је докторирао у кафанама за време рата. Сад су Руси готови кад си обелоданио план како да их поразе сад ће сви моћи, како се нико није пре сетио тога мого би заједно са Павелићем да седиш на црвеном тргу данас.

MI srpski ne engleski

20.04.2014. 10:43

To sta je karakteristika za osobe koje ne razumeju, ljute se na druge i neduzne.

Ж.Г.К.

20.04.2014. 10:59

@sinisa - милион Руса је `45 ишло на Берлин, и за 15 дана га разбуцали

Zukov

20.04.2014. 14:18

@sinisa - Cuj Berlin!Pola Evrope!Oni jednostavno nisu svesni koliko su jaki, ali ne samo zbog sile oruzja, nego zbog svoje slovenske duse i toplog srca.

зокс

20.04.2014. 14:51

@sinisa - Zukov,не,не,не,никако Руси не треба да иду на Берлин,осим ако Берлин крене на Русију,јер то американоси и хоће!Американосима треба велики рат под хитно!Доста су наивни европљани наседали на те хушкаче !

danilo

20.04.2014. 11:15

Usijanim glavama je veciti mrak u dusi ,nije im danasnji uskrs doneo razum da cine nesto dobro

зокс

20.04.2014. 14:28

@danilo - дануло,зато што нам "ускрс"не значи апсолутно ништа,а Васкрс МНОГО!Капираш?Сумњам!

KNIN

20.04.2014. 13:37

@benkovac - Benkovcanac ja nisam naturalizovani Kninjanin nego sam rodjeni Kninjanin 1972 ziveo do Oluje u svom Erveniku sad zivim u Srbiji isto kao sto i ti verovatno zivis . Prema tome ja ti nisam kriv sto ne razumes moje stavove po pitanju politike Srpstva ili evo sad Ukraine Ne moramo svi mi imami isto misljenje o nekim stvarima tako i ja ne moram da podrzavam Ruse kad vidim da oni nisu brod za koji mi treba da se vezemo iskreno zao mi je sto nista nisi naucio da smo mi Krajisnici zrtvovani od Srbije

roland

20.04.2014. 15:05

@benkovac - knin>>> pa ako si zrtvovan od strane srbije, zasto onda zivis u njoj? probaj hrvatsku mozda ce ti tamo biti lijepo. I sam si rekao jedne prilike da ste vi kninjani u veoma dobrim odnosima sa hrvatima. idi snjima, ostavi nas prave SRBE da caskamo I komentarisemo I podrzavamo moralno nasu bracu RUSE...

Smirko

20.04.2014. 16:50

@benkovac - E jadan si ti Krajišnik. Nemoj više da zloupotrebljavaš taj termin.

bivsi_doktor

20.04.2014. 12:06

Ovaj KNIN je i na današnji dan veoma krvožedan i ratoboran. Izgleda da jede previše pasulja, a lekova za smirenje ponestalo...

KNIN

20.04.2014. 12:48

@bivsi_doktor - Ja nisam krvozedan vec naprotiv veoma sam tolerantan samo sto ti to nevidis. Ja sam samo u komentaru izneo svoje misljenje kako bi se trebalo ratovati sa Ukrainske strane ukoliko dodje do ozbiljnijeg rata Naravno da u svaki rat treba se uci s jednim ciljem neprijatelju naneti sto vece gubitke u zivoj sili ne birajuci ni nacin ni vreme ni sredstva da se to uradi. Ako ti rat smatras decijom igrom onda bi ti u svakom ratu bio gubitnik U ratu nema milosti i sazaljenja ko to ne svata taj nije za rat

Milica

20.04.2014. 13:10

@bivsi_doktor - Hristos voskrese! Ne znam ko si ni sta si ali sta god da si mogao bi danas da se uzdrsiz od tvoje krvozedne retorike!

Snouden

20.04.2014. 13:23

@bivsi_doktor - Da nije kukavica, davno bi se pridruzio desnom sektoru i sprovodio svoje misli u dela. Lako je ratovati preko tastature.

Kozak

20.04.2014. 16:21

@bivsi_doktor - Knin, ta taktika je bila dobra u Iraku i Avganistanu, gde nema Amerikanaca u lokalnom stanovnistvu. U jugoistocnoj Ukrajini je oko 70% Rusa i Ukrajinaca kojima je ruski maternji jezik. Prema tome, to ne bi bila okupcaija, vec oslobodjenje, kao na Krimu. Male fasisticke grupe ce brzo biti likvidirane, a ukrajinska vojska ce se brzo predati bez borbe. Najgore je sto Amerikanci jos ne shvataju da vise nisu sila broj jedan u svetu, ali posle ovoga ce im biti jasno.

ekvator

20.04.2014. 12:36

Trokraki ventilAko neko nezna evo da objasnim , ovaj uređaj služi da se medij (uovom slučaju gas) preusmjeri umesto Evrope u Kinu...

Mali bata

20.04.2014. 13:15

Dobre prijatelje drzite blizu sebe neprijatelja jos blize a takve kao ti niko ne poziva na druzenje da bi izbegli svadju.

KNIN

20.04.2014. 13:20

Svaki protivnik je osetljiv i vrlo tanak kad mu se male grupe vonika ubace u njegovo zaledje i tu pocnu sa zasedama u kojima moze da samo u jednom napadu pogine po 20-30 njihovih vojnika koji se recimo krecu na kamionu ili autobusu.Na takve akcije protivnik nema odgovor to traje 4-5 minuta jedna takva zaseda a nekad i krace Ali posledice po protivnika su tad fatalne u smislu da je izgubio za par minuta toliko ljudi ali ono sto je jos bitnije neprijatelj tad psiholoski pada i tad je jako ranjiv

rus

20.04.2014. 13:32

SAD иде путем који не води никуда. обједињује земље и људе, који понизно, бојажљиво и лукаво гледају у уста Вашингтона. САД дрско газе интересе чак и својих европских савезника, а ови – после новог америчког ударца по њиховом самољубљу и части – све гутају, не мрштећи се.Постоји и друга Империја. То је империја Добра. То је Руски свет с Русијом као авангардом и малобројни који иду за Русијом у вери да ће се спасити од царства лажи и смрада, које је успоставило власт на већем делу планете.

зокс

20.04.2014. 13:37

Извор заразе који се шири свуда по свету под именом американоси треба неутралисати и то што пре!Нема места где не покушавају ту заразу да прошире!Овакво зло није ходало планетом!

Banoni

20.04.2014. 14:53

@зокс - Al ga opravi, svaka ti cast! Ovom komentaru ne moze da se doda ni zarez! Zlo, kao da iz samog pakla dolazi! Za bogatstvo njih 100 na svetu, mora da pati 100 miliona!

neprijatelj

20.04.2014. 16:21

@зокс - Upravo! I 'Knin' su izgleda probudil -sad mi je jasnije zašto su proterani,zašto su pobegli,možda čak i zašto nisu podržani odavde? Pored Amera u blizini i ovakvih 'entuzijasta' rat na tlu Evrope je uvek mogić. To više nije pitanje razuma i prava, već ostvarivih ciljeva -kadidata za sprovođenje očigledno ne manjka. Ako nađu ostvariv interes sa podnošljivim rizicima, eto Evropi rata! Proizvešće ga, nema boljih majstora za to, samo još veliki rizici održavaju balans. U Srbiji ih nije bilo..

Alex vrnjacki

20.04.2014. 14:12

Hristos vaskrse svim dobrim ljudima koji slave Vaskrs! Ovih dana sam i pisao da ce uskoro Putin reci dosta. Eto, na vidiku je i to i unapred se radujem. Nadam se da sacica onih sa Majdana pravilno cita rusku stranu i da im Amer nije izvadio bas ceo mozak. Dovoljno su zla napravili Ukrajini.

D. Morrissey

20.04.2014. 14:50

Knin to sto ti pises to nema veze sa mozgom. Kao prvo vas nije Srbija zrtvovala u hrvatskoj nego vam pomagala. A za Oluju mozes da se zahvali Bill Clintonu on je nju licno odobrio. Raspitaj se malo koliko Ukraina razpolaze vojno da udje u rat sa Rusijom? Nebi izdrzali vise od 20 minuta. A koje sankcije SAD moze da udari Rusiji? Nemoj da brukas samog sebe sa ovakvim budalastinama.

Ликота

20.04.2014. 21:03

@D. Morrissey - Још га ниси прочитао? "Книњанин" је најобичнији, али изузетно упоран провокатор! Покушава да збуни и међусобно конфронтира Србе.

Родољуб

20.04.2014. 16:20

Не бих хтео да ме погрешно разумете, али не слаже се математика. Три погинула бранитеља и два нападача су - пет људи, а не шест (погинулих). Иначе, ТВ Нови Сад (намерно не пишем РТВ) су бјавили четворо мртвих.

Joe

20.04.2014. 17:03

Polako se okruzuje rusija i nato dolazi na 450 km od Moskve. To je blize nego Nijagara ili Boston od Vasingtona (grada). Sve sto rusi imaju da kazu je da se nadaju da nece doci do toga. A ako dodje "preduzece mere". Zvuci opasno, kao mi pred proglasnje nezavisnosti kosova.

neprijatelj

20.04.2014. 18:16

@Joe - Amerika je okružena balističkim projektilima na ruskim podmornicama. Na kojoj razdaljini su one od Wošingtona? Njujorka, Mijamija, San Franciska, Los Anđelesa, Nju Orleansa..? Teritorijalne vode su 100 km od obale? 200? .. Mislim da su teritorijalne vode 12Nm (c.20km), sve van toga treba da su medjunarodne vode. Sećate li se kada se pre tridesetak godina ruska podmornica, sposobna da nosi nuklearne glave, nasukala ispred najveće Švedske pomorske baze, duboko u njenim TV

зокс

20.04.2014. 18:15

Комунисти су све радили за интерес запада!Док је запад викао на комунисте "држ*те лопова"комунисти су исписивали нове границе и стварали нове државе и нове назови нације!Да би том истом западу данас и те како одговарале границе које су комунисти исцртали,и ратовали да би те исте вештачке границе одбранили и сачували,Хрватска,Украјина,Словенија,Македонија,Црна Гора,...!!!!!

Realista

20.04.2014. 19:38

@зокс - Ала ти познајеш историју! Јел си то све сам пронашао или те бака учила?

U Putinivo vreme spiuniranja,Nemacka se ujedinila???

20.04.2014. 19:46

Moram po kozna koji put da napisem,meni ovaj Lavor ministar spoljnih poslova,jos mirise na one crvendace.Sve neke izjave kao da se boji da ce uvredi natovce i bivse naciste.Sve mi se ovo nekako cini dogovoreno,ali da se ne bi igralo otvorenim kartama,jel ce onaj jadni Narod Ruski,u Ukrajini,da se razocara u cara Putina.I njegove izjave poslednjih dana,uporedjivanje Ukrajine i Jugoslavije,sve mi to lici na scenario iz tih balkanskih ratova,koje je u to vreme i Rusija,uvek precutno odobravala!?

Христос васкресе!

20.04.2014. 21:16

Где је ОЕБС, не чују се данас? Ах, да, не раде на Ускрс, осим кад треба да се, због заштите људских права, бомбардују Срби! Срећан Празник свим правим хришћанима!

Vaske

21.04.2014. 08:33

@ - Gledam a ne verujem, Timosenko i kamarila u Ukrajini sami sebe proglasili političarima i teraj.

4c

21.04.2014. 12:33

Pokusavaju na sve nacine da izazovu bratoubilacki rat.Ne vjerujem da su ukrajinski nacisti,nego par placenika,jer kad ne uspjevaju da vojska krene na narod,tad im je ovo skoro zadnja sansa.Zamisli kako bi se po njihovom planu trebali raspaliti nacisti i Rusi i Ukrajinci,pa da krene lavina.Ne ide im po planu,al su uporni ,ima da vidimo hoce li narod Ukrajine nasjesti i izvrsiti samoubistvo?