Uhapšeni kapetan i dva člana posade

D. D. S./ Tanjug

18. 04. 2014. u 10:55

Dok nacija oplakuje 28 poginulih i sa zebnjom očekuje vesti o 270 osoba koje se još vode kao nestale, ruku na sebe je podigao jedan od 179 preživelih.


Od 475 ljudi na trajektu koji se prevrnuo u sredu ujutro, 352 su bili učenici i 15 nastavnici srednje škole „Danvon“ u gradu Ansan, južno od Seula. Njihova radost zbog odlaska na ekskurziju na popularno ostrvo Džedžu pretvorila se u tragediju, kada je brod naglo zaokrenuo, što je izazvalo pomeranje tereta i njegovo naginjanje pre potonuća.

SEUL - Kapetan južnokorejskog trajekta, koji je potonuo u sredu, kao i još dva člana posade, privedeni su danas nakon što je sud u gradu Mokpo izdao nalog za njihovo hapšenje. Kapetan Li Džon Seuk, star 68 godina, optužen je po pet osnova, između ostalog za nemarno obavljanje dužnosti i kršenje pomorskog prava, a hapšenje se obrazlaže mogućnošću bekstva i uništavanja dokaza, izveštava južnokorejska agencija Jonhap.

Kada je trajekt od gotovo 7.000 tona počeo da tone, Li se, izdavši naređenje za evakuaciju sa 30 minuta zakašnjenja, spasao sa broda pre ostalih putnika.

Izgleda da je kapetan, pre nego što je brod počeo da tone, prepustio rukovođenje njime jednom neiskusnom članu posade, dok on sam nije bio ni na komandnom mostu.

Osim toga, preživeli tvrde da posada nije preduzela blagovremene i adekvatne mere za njihovu evakuaciju već su im samo rekli da navuku pojaseve za spasavanje i "ostanu gde jesu".

Dosad je potvrđeno 27 žrtava, dok se 270 putnika još uvek vode kao nestali. Većina njih su đaci jedne srednje škole koji su bili na ekskurziji. Dok raste zebnja da će broj mrtvih biti veći, jer je prošlo dosta od nesreće, a more u tom području je izuzetno hladno i valovito, nacija se suočava sa sve neprijatnijim okolnostima tog putovanja.

Ispostavilo se da je putničkim trajektom upravljao mlađi oficir, a ne kapetan, protiv koga je inače pokrenuta krivična istraga i u gradu Mokpo ga ispituje obalska straža. Tužioci traže od suda da izda nalog za hapšenje kapetana i još dva člana posade.

U međuvremenu, u spasilačkoj akciji učestvuju tri broda, koji pokušavaju da izvuku trajekt iz vode, stotine ronilaca Obalske straže i mornarice, kao i veliki broj helikoptera, aviona i čamaca.


UBIO SE ZAMENIK DIREKTORA ŠKOLE

Dok nacija oplakuje 28 poginulih i sa zebnjom očekuje vesti o 270 osoba koje se još vode kao nestale, ruku na sebe je podigao jedan od 179 preživelih. Zamenik direktora škole čiji učenici su bili na trajektu pronađen je mrtav. Telo Kang Min-Kjua (52) nađeno je nedaleko od gimnazije u kojoj je rodbina nestalih sa trajekta, koja gnevno reaguje na postupak posade broda, ali i sporost potrage za njihovim najmilijima. Mediji prenose da je reč o samoubistvu čoveka koji se spasao sa stotinama svojih učenika. Ali, njegovih 12 đaka je poginulo, a za desetinama drugih se traga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije