Украјинa - из минута у минут - 17.04

Објављено: 18.04.2014.год.

 21:40  У Мариупољу пуштено 25 демонстранта - Украјински правосудни органи су пустили 25 од 63 ухапшена учесника сукоба код касарне у Мариупољу у Доњецкој области, саопштио је представник МУП-а.

„Овим 25 људи полиција није могла ни за шта да оптужи“, рекао је он.

Специјалне јединице МУП-а Украјине су у ноћи на четвртак извеле акцију у Мариупољу. Министар унутрашњих послова, кога је именовала Врховна рада, Арсен Аваков је саопштио да су 3 човека погинула, а 13 је рањено.

21:20
  Украјина забранила улазак руским мушкарцима од 16-60 година - Украјина је обавестила неколико страних и руских компанија да је ограничила улазак грађанима РФ мушког пола, стоји у протоколу са седнице Државне пограничне службе.

Одговарајући налог је послан руским авионским компанијама „Сибир“, „Аерофлот“, „Трансаеро“, као и „Луфтханзи“, „Турским авиолинијама“ и другима. Њима је речено да одбију улазак у Украјину свим држављанима РФ мушког пола узраста од 16-60 година.

Изузетак се може направити само у ванредним случајевима и уз постојање родбинских веза, као и онима ко иде са породицом и децом.

21:10
  "Десни сектор" убија клањем полицајца "издајника"  -пажња, видео је потресан - у саопштењу на видеу се говори о "сепаратистима и екстремистима" у Доњецкој и Луганској области 

20:40
  Војна операција у Украјини упркос договору у Женеви - Упркос позивима на миран дијалог у документу о Украјини усвојеног у Женеви ,пучистичко наметнути украјински министар спољних послова изјавио је да то неће утицати на "анти-терористичке" операције на истоку земље, а војници ће остати тамо .

Убрзо након резолуције у Женеви, усвојене на састанку између Украјине , САД , ЕУ и Русије, украјински такозвани вд. министар спољних послова Андреј Десшхитса рекао је да Кијев није везан својим препорукама.

Према Дешитци наводе РИА Новости, " трупе на истоку земље спроводе посебну операцију и могу да остану где су."

Ово долази упркос саопштењу украјинског Министарства спољних послова после састанка, које каже:

"Све стране су се обавезале да се уздрже од сваког облика насиља, застрашивања или провокативне акције. Учесници састанка снажно су осудили и одбацили све облике екстремизма, расизма и верске нетрпељивости, укључујући манифестације антисемитизма."

20:30
  У документима, који су усвојени на сусрету у Женеви о Украјини, истакнуто обезбеђење достојне улоге руског језика - У документима, који су усвојени на сусрету четворице у Женеви поводом Украјине, истакнуто је обезбеђење достојне улоге руског језика. То је изјавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Документи се односе на мере деескалације напрегнутости ситуације, недопуштању примене силе. Најважније мере се тичу тога како на југоистоку виде те одредбе, које треба да буду у новом уставу. То су, пре свега, децентрализација, значајно ширење овлашћења региона да сами бирају законодавне и извршне органе и обезбеђење достојне улоге руског језика у друштву“, рекао је Лавров.

Украјинци треба да сами донесу одлуку, која ће бити прихватљива за све стране, истакао је министар.

20:10
  Лавров у Женеви представио позицију југоистока Украјине - Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је на преговорима у Женеви представио документа, која је усвојила Партија региона, Лугански обласни савет и новоформирани покрет Југоисток Украјине, а која се тичу деескалације напрегнутости у земљи, саопштио је Лавров на прес-конференцији после преговора.

„Документи се, пре свега, односе на мере деескалације напрегнутости ситуације, недопуштању примене силе или претње силом и, најважније, на то како југоисток види те одредбе, које треба да буду у новом уставу. То су, пре свега, децентрализација, значајно ширење овлашћења региона да сами бирају законодавне и извршне органе, употребу руског језика“, рекао је Лавров.

19:45
  Женевска декларација позива на хитан дијалог о Украјини са учешћем свих региона - Женевска декларација позива на хитан дијалог о Украјини са учешћем свих региона у оквиру уставног процеса. То је изјавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров после преговора четири стране (Украјина, РФ, САД, ЕУ) о регулисању украјинске кризе у Женеви.

Према његовим речима, најважнији резултат преговора је чињеница да су стране признале да ову кризу „треба да реше сами Украјинци, то што се односи на хитан прекид конфликата, везаних са хапшењем демонстраната, заузимањем разних зграда, тргова, као и о то што се тиче већ дугорочног плана почетка истинске уставне реформе“.

19:30
  Учесници преговора у Женеви позвали ОЕБС да помогне у решавању кризе у Украјини - Учесници преговора у Женеви су позвали ОЕБС да помогне у регулисању ситуације у Украјини, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Како би се све те мере у комплексу, ми позивамо специјалну посматрачку мисију ОЕБС-а, која већ ради у Украјини и која у складу са својим мандатом може да разреши различите ситуације, смањи напетост међу сукобљеним странама у Украјини“, изјавио је Лавров.

19:20
  Лавров: РФ, САД, ЕУ и Украјина усвојили декларацију у Женеви - Русија, САД, ЕУ и Украјина су у Женеви усвојили декларацију, која се односи на конкретне кораке у вези деескалације украјинске кризе, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Ми смо усвојили документ. То је женевска декларација од 17. априла, у којој смо се сложили да је неопходно предузети почетне, конкретне кораке ради деескалације затегнутости“, рекао је он.

Према речима Лаврова, стране морају да се уздржавају од примене силе и било каквих облика екстремизма, расизма, религиозне нетрпељивости, укључујући и антисемитизам. Учесници сусрета су се сложили да је неопходно одмах почети са широким свенационалним дијалогом у оквиру уставног процеса, са учешћем свих региона Украјине, истакао је Лавров.

18:50
  Демонстранти заузели ТВ центре у Славјанску и Краматорску - Присталице федерализације су данас у Славјанску и Краматорску заузеле радио и телевизијске центре, који су емитовали украјинске канале на југоистоку земље.

Око 10 људи је упало на територију ТВ станице у Краматорску. Они су се распоредили по станици и дошли до опреме, а онда су искључили емитовање украјинских програма и почели емитовање руских ТВ канала.

Демонстранти су нешто раније на сличан начин заузели и ТВ центар у Славјанску.

18:30
  Вашингтон одобрио војну помоћ без оружја - Вашингтон је одобрио додатну "не-оружану подршку" за Украјину, рекао је амерички секретар за одбрану Чак Хегел. Помоћ укључује "медицински материјал и склоништа, и осталу опрему".

18:10  Прес конференција Сергеја Лаврова о ситуацији у Украјини


17:50
  Украјински транзит: ко ће платити за Кијев? - Нулте царине за гас за Украјину су постале ствар историје. Захваљујући мудрим дејствима украјинских «управитеља» Русија је морала да анулира такозване харковске споразуме о Црноморској флоти – тако да плаво гориво за Украјину сада кошта 485 долара за хиљаду кубних метара.

Кијев не жели да плати и прети да ће прекинути транзит у Европу. Владимир Путин је упутио своје предлоге лидерима 18 европских земаља. Председник је упозорио да неспособност Кијева да плати за гас приморава Русију да ограничи његове испоруке. То може да створи опасност по транзит у Европу.

За Гаспром је крајње важно да европљани учествују у решавању проблема пумпања гаса у украјинска подземна складишта. Ако овај гас у вредности од 5 милијарди дола ране буде похрањен наредних месеци, транзит у Европу за време зиме неизбежно ће бити прекинут, а кривицу за то европски потрошачи ће положити на Гаспром. Читајте више

15:50
  Барозо пребацује на Гаспром сву одговорност за испоруку гаса у Европу - Европска унија сматра да је неопходно да се примењује механизам раног упозорења уочи гасне кризе и предузимања било каквих једностраних мера, стоји у одговору председника Европске комисије Жозе Мануела Бароза у име 28 земаља чланица ЕУ на писмо председника РФ Владимира Путина.

Према речима Бароза, ЕУ предлаже да се дискутује са ММФ и другим партнерима у оквиру спољне финансијске помоћи Кијеву у вези са питањима украјинског дуга за гас и цене за увоз гаса. Што се тиче испорука гаса у Европу, одговорност за њих, према мишљењу председника Европске комисије, сноси „Гаспром“.

14:20
  Становништво зауставља оклопна возила, а војници пуцају изнад глава

14:10
  Путин: За испоруку гаса Европи одговара „Гаспром“, а за транзит Кијев - Председник РФ Владимир Путин је данас у току „Директне линије“ изјавио да се нада да ће сва питања везана за транзит гаса преко Украјине бити успешно решена.

Руска компанија „Гаспром“ сноси одговорност за испоруку гаса Европи, а за транзит је одговоран Кијев, рекао је председник.

„Овде постоји само један проблем – транзитери, и најопаснији елеменат – транзит преко Украјине. Надам се да ћемо све довести до одговарајућег нивоа, имајући у виду актуелни и потписани уговор“, рекао је Путин.

13:00
  Путин се не боји НАТО - У току „Директне линије“ 17. априла, питање председнику РФ Владимиру Путину је поставио и генерални директор међународне информационе агенције „Русија данас“ Дмитриј Кисељов. Он је изразио забринутост по поводу активности НАТО.

Путин је рако да се он не боји.

„Ми морамо трезвено да процењујемо ситуацију. Када се структура војног блока креће ка нашим границама, онда то изазива питања и приморава на адекватан одговор“, објаснио је шеф државе.

12:50
  Самоодбрана Славјанска


12:40
  БМД на централном тргу Словjанску - На једном од њих - руска застава, кажу да су украјински падобранци одбили да изврше наређења и пуцају у људе. Међутим, званичне изјаве о преласку на страну народа није било. Фото: Дмитрий Стешин и Александр Коц (Руси који су пронашли Србе у Либији)


12:30
  Путин: Немогуће је изабрати председника Украјине без промене Устава - Нови председник Украјине се не може изабрати без измена Устава, јер у складу са постојећим Уставом, земља има актуелног, правоснажног председника Виктора Јануковича, изјавио је данас руски лидер Владимир Путин у току „Директне линије“.

Путин је, такође, истакао да Москва не може признати резултате предстојећих избора, ако председничку кампању буду пратили напади на кандидате, као што се сада дешава.

12:20
  Путин: Авиони, тенкови против сопственог народа? Да ли су полудели?

12:10
  У Одеси граде одбрамбене објекте - На обали Црног мора у Одеси (југ Украјине) се појављују и тајно нестају разни одбрамбени објекти и утврђења.

На интернету се, између осталог, појавила фотографија противтанковских „јежева“, што је изазвало неспокојство међу локалним становништвом. Али, дан касније су „јежеви“ склоњени.

Констатовано је да су се монтажом и демонтажом „јежева“ бавили припадници украјинске армије. Никаквих других информација власт није давала, позивајући се на тајну.

Истовремено су се у Одеси, на неким местима уз морску обалу, појавили ровови са граничарима.

12:00
  Лавров и Кери се срели пре почетка преговора о Украјини у Женеви - Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и државни секретар САД Џон Кери су у Женеви одржали билатерални сусрет пре почетка консултација о Украјини. Они су се уз блицеве фотоапарата руковали, а онда је уследио разговор иза затворених врата.

На сусрету четворице Брисел представља шеф европске дипломатије Кетрин Ештон, Кијев – в.д. министра спољних послова Андреј Дешица.

Учесници преговора ће покушати да данас нађу излаз из кризе у Украјини.

11:50
  Путин: Народ Украјине треба да поштује избор Крима - „Референдум у Криму се није раније припремао, није било никакве припреме, али је урађено све како би се обезбедило слободно изражавање воље народа“, изјавио је данас председник РФ Владимир Путин у току „Директне линије“. „Народ Украјине треба да поштује избор Крима“, истакао је председник.

10:30
  Путин: Тенкови и авијација на истоку Украјине – злочин кијевских власти - Председник РФ Владимир Путин је данас, у току годишње прес-конференције „Директна линија“, истакао посебну важност преговора о ситуацији у Украјини, која почиње у Женеви 17. априла.

Осим тога, Путин је употребу тенкова и авијације на истоку Украјине назвао „злочином кијевских власти“. Председник је позвао украјинско руководство на дијалог са народом.

10:20
  Украјинска армија повлачи оклопна возила из Краматорска - Команда војне акције у јужним областима Украјине је донела одлуку да повуче 15 борбених десантних возила из Краматорска (Доњецка област) у Дњепропетровску област.

Прес-служба министарства одбране је саопштила „15 оклопних возила, које су блокирали демонстранти…на јужној периферији Краматорска, се данас враћа на место стане дислокације“.

Преговоре са демонстрантима је водио командант десантних јединица пуковник Александар Швец.

После тога су припадници армије изашли из окружења са личним наоружањем и на цивилној техници. Није било сукоба са локалним становништвом.

10:00
  Војници у Краматорску

09:40
  Размена ватре у Мариопулу


09:30
  Оружани сукоби у Мариопулу


09:20  Мриопул: три особе погинуле - Три особе су погинуле, а још тринаест је рањено у пуцњави у конфронтацији између антивладиних демонстраната и војника стационираних у војној бази у украјинском граду Мариупол, каже министар унутрашњих послова Арсен Аваков.

09:10  Мариупољ: Војска пуцала на народну војску – има жртава - Припадници украјинске армије су пуцали на народну војску приликом покушаја да се нападне касарна. О броју жртава стижу различите информације. На градском сајту Мариупоља је саопштено да је један од нападача погинуо, а 12 рањено. Шеф украјинског МУП-а Арсен Аваков је преко свог Facebook-а саопштио: 3 мртва, 13 рањених, 63 ухапшено. У међувремену је представник штаба самоодбране Мариупоља негирао учешће локалне народне војске у том нападу. „У нападу на касарну нису учествовале локалне снаге самоодбране, већ људи са стране. Ми чак немамо такво наоружање, које они користе“, рекао је он.

08:30
  Руски министар спољних послова Сергеј Лавров иде у Женеву на разговоре са представницима САД, ЕУ и Украјине.

08:10  Украјина: Ухапшени новинари ТВ „Русија“ ослобођени - Украјинска војска је ослободила сниматељску екипу ТВ канала „Русија“. Tројица новинара су јуче ухапшена у Харковској области, на истоку Украјине, где је тренутно у току специјална операција власти из Кијева с учешћем армије. Руска амбасада је упутила ноту у МСП Украјине, са молбом да се објасни ситуација.

07:50
  Украјинска војска пуцала на народну војску у Краматорску - Украјинска војска је пуцала на народну војску у Краматорску, три човека су рањена, саопштио је представник присталица федерализације.

Према његовим речима, припадници народне војске су покушали да на аутомобилима пресеку колону од неколико десантних борбених машина, које су ишле ка аеродрому, а који је од уторка под контролом армије. Они су пресекли колону и тако блокирали последњу машину у колони. Украјинска војска је пуцала на њих. Један човек је рањен у раме, а двојица у ноге. Борбена машина се пробила до аеродрома. Рањенима је пружена медицинска помоћ.


(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Појавили се детаљи пропалог мировног споразума Русије и Украјине – Велт

Кијев би се обавезао на неутрални статус и добио међународне безбедносне гаранције, према нацрту споразума

РТ: Запад мора да гради односе са Русијом од нуле – Кремљ
РТ: Запад мора да гради односе са Русијом од нуле – Кремљ

Москви је доста непријатељског става Европе, изјавио је Дмитриј Песков

2024-04-26 23:29:32

РТ: Трамп планира да санкционише земље због одбијања да користе долар – Блумберг
РТ: Трамп планира да санкционише земље због одбијања да користе долар – Блумберг

Саветници бившег америчког председника разматрају казне за нације које желе да тргују националним валутама, пренео је лист

2024-04-26 23:29:16

РТ: НАТО није испунио обећања Украјини – Столтенберг
РТ: НАТО није испунио обећања Украјини – Столтенберг

Снаге Кијева су „надмашене“ од стране Русије због пада западне помоћи, изјавио је шеф војног блока предвођеног САД

2024-04-26 22:53:25

Блинкен: Кина не може да побољша односе са Европом подржавајући Русију
Блинкен: Кина не може да побољша односе са Европом подржавајући Русију

Амерички државни секретар Антони Блинкен данас се, у оквиру посете Кини, састао са министром спољних послова Ванг Јијем и кинеским председником Си Ђинпингом. Једна од тачака дневног реда била је и расправа о испоруци Русији кинеских машина, алатки, микроелектронике и нитроцелулозе које се користе у војној производњи.

2024-04-26 22:33:12

РТ: САД су створиле сукоб у Украјини – Шојгу
РТ: САД су створиле сукоб у Украјини – Шојгу

Вашингтон шири глобални хаос у своју корист, тврди руски министар одбране

2024-04-26 22:05:12

РТ: Русија мора да се плаши НАТО-а – Пољска
РТ: Русија мора да се плаши НАТО-а – Пољска

Москва би изгубила у рату са Западом, тврди пољски министар спољних послова Радослав Сикорски

2024-04-26 22:00:47

Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка: Прогласите КиМ окупираном територијом и поништите све споразуме са Бриселом и Приштином
Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка: Прогласите КиМ окупираном територијом и поништите све споразуме са Бриселом и Приштином

Епархија донела Резолуцију на свом годишњем Сабору и послала јасну поруку Влади Србије

2024-04-26 12:09:09

РТ: Либерални светски поредак мора бити уништен – Орбан
РТ: Либерални светски поредак мора бити уништен – Орбан

Систем вредности који доминира Западом је „донео хаос“, сматра мађарски премијер

2024-04-26 00:01:22

РТ: Хамас изнео услове за полагање оружја
РТ: Хамас изнео услове за полагање оружја

Високи званичник те милитантне групе изјавио је да ће се она претворити у чисто политичку странку ако Палестинци добију своју државу

2024-04-25 20:17:10

РТ: Наша Европа би могла да умре – Макрон
РТ: Наша Европа би могла да умре – Макрон

ЕУ мора да докаже да није вазал Сједињених Држава, изјавио је француски председник у уводном говору

2024-04-25 20:04:48

Бајденов тим сумња да ће америчка помоћ помоћи Украјини да победи – Политико
Бајденов тим сумња да ће америчка помоћ помоћи Украјини да победи – Политико

Динамика бојног поља значајно се променила у корист Русије, рекли су званичници Беле куће

2024-04-25 13:01:57

Украјински министар спољних послова се сагласио са Кремљом
Украјински министар спољних послова се сагласио са Кремљом

Америчка помоћ неће бити довољна да заустави руске снаге, изјавио је Дмитриј Кулеба

2024-04-24 18:08:05

Детаљи истраге о корупцији на високом нивоу у руском Министарству одбране
Детаљи истраге о корупцији на високом нивоу у руском Министарству одбране

Заменик министра одбране Тимур Иванов је годинама под сумњом, наводе медији

2024-04-24 16:29:32

РТ: Иран прети да ће избрисати Израел
РТ: Иран прети да ће избрисати Израел

Председник Ебрахим Раиси упутио је оштро упозорење западном Јерусалиму

2024-04-23 19:32:00

Нема скривања од мобилизације у иностранству – Кијев
Нема скривања од мобилизације у иностранству – Кијев

Министар спољних послова Дмитро Кулеба објаснио је да украјински конзолати више неће служити борбеним мушкарцима који бораве у иностранству

2024-04-23 16:53:33

Естонија настоји да затвори Православне манастире због веза са Москвом
Естонија настоји да затвори Православне манастире због веза са Москвом

Естонски министар унутрашњих послова Лаури Лаанеметс је раније такође предложио да се Руска православна црква означи као терористичка организација

2024-04-23 15:42:42

РТ: Украјина је изгубила скоро пола милиона војника – Москва
РТ: Украјина је изгубила скоро пола милиона војника – Москва

Руски министар одбране Сергеј Шојгу поделио је најновије процене кијевских жртава на бојном пољу

2024-04-23 14:16:32

Русија је преузела иницијативу у украјинском сукобу – министар одбране
Русија је преузела иницијативу у украјинском сукобу – министар одбране

Снаге Москве су ослободиле још неколико насеља у Донбасу, изјавио је Сергеј Шојгу

2024-04-23 13:08:59

РТ: Израел није успео да докаже да је агенција УН саучесник у тероризму
РТ: Израел није успео да докаже да је агенција УН саучесник у тероризму

Наводи западног Јерусалима изазвали су егзодус западног новца из важне хуманитарне агенције

2024-04-23 12:48:07

РТ: Пољска спремна да прими америчко нуклеарно оружје – председник
РТ: Пољска спремна да прими америчко нуклеарно оружје – председник

Анџеј Дуда је признао да је о том питању разговарао са Вашингтоном

2024-04-22 22:37:26

РТ: Многи лидери НАТО-а верују да су у рату са Русијом – Мађарска
РТ: Многи лидери НАТО-а верују да су у рату са Русијом – Мађарска

Блок предвођен САД понаша се као да је наступила „ратна психоза“, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто

2024-04-22 22:31:45

РТ: Русија изрекла шестогодишњу затворску казну портпаролу „Мете“
РТ: Русија изрекла шестогодишњу затворску казну портпаролу „Мете“

Енди Стоун је оптужен за „правдање тероризма“ у објави у којој брани одлуку компаније да ублажи правила о говору мржње

2024-04-22 21:48:53

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: