Od utorka Vučić mandatar

N. PANTIĆ - P. VASILjEVIĆ

17. 04. 2014. u 09:47

Tomislav Nikolić započeo zvanične konsultacije sa strankama za formiranje ministarskog tima. Vulinu resor rada. Antić sa Dačićem ulazi u Nemanjinu. Nestranačka ličnost vodi prosvetu

POŠTO obavi zvanične konsultacije sa svim parlamentarnim strankama koje je započeo u četvrtak, šef države Tomislav Nikolić odrediće u utorak Aleksandra Vučića, lidera SNS, za mandatara nove Vlade.

Paralelno sa tom obavezujućom procedurom, iza kulisa političe scene, budući premijer Srbije svakodnevno sklapa kockice i priprema tim za Nemanjinu 11.

Od naprednjaka, u Vladi će najverovatnije biti Zorana Mihajlović, Igor Mirović, Nebojša Stefanović, Vanja Udovičić i Nikola Selaković, ukoliko ne bude gradonačelnik Beograda.

Gotovo je izvesno da će uz lidera SPS Ivicu Dačića (vicepremijer, šef diplomatije ili odbrana), u Vladu ući i Aleksandar Antić, koji ovoga puta neće voditi resor saobraćaja.

Prema sadašnjim „skicama“ kabineta, Aleksandar Vulin će preuzeti resor rada i socijalne politike. Rasim Ljajić ostaje potpredsednik sa ministarstvom trgovine i telekomunikacija, kom se pridružuje i turizam.

Od nestranačkih eksperata, u Vladi sigurno ostaje Lazar Krstić (finansije). Dragan Glamočić pozvan je da zadrži poljoprivredu, a u taj resor bi mogao da „uskoči“ i Danilo Golubović, dosadašnji državni sekretar u tom resoru.

U Predsedništvu su se najduže zadržali Petrović, Tadić i Čanak

U Nemanjinu se, posle više od decenije, vraća i Kori Udovički koja bi trebalo, kako saznajemo, da preuzme jedan od novih ekonomskih resora.

Socijalisti će, navodno, moći da predlože i još jednog nestranačkog stručnjaka za prosvetu, a njihov kandidat je i Ivan Tasovac (kultura), koga sada predlažu i naprednjaci. Nije isključeno ni da Nebojša Rodić ostane ministar odbrane... Očekuje se da nova Vlada nema ministarstva bez portfelja.

MOGUĆA SARADNjA ĐILASA I TADIĆA DRAGAN Đilas i Boris Tadić u četvrtak nisu odbacili mogućnost opozicione saradnje. Lider DS istakao je da njegova stranka nema problem da sarađuje sa bilo kim, ako je to na dobrobit Srbije, ali i da prvo treba videti ko će uopšte biti protivnik nove vlasti. Tadić je rekao da je spreman da sarađuje sa svima da Srbija postane pristojno društvo.

I dok Vučić slaže kadrovski mozaik, šef države Tomislav Nikolić započeo je formalne konsultacije sa parlamentarnim strankama o formiranju Vlade.

Na Andrićev venac prvi su stigli predstavnici SPS-PUPS-JS, nešto pre 10 sati. U delegaciji koju je predvodio lider socijalista Ivica Dačić, bili su i Žarko Obradović i Slavica Đukić Dejanović, kao i zamenici predsednika PUPS Milan Krkobabić i JS Petar Petrović.

Nakon polučasovnog razgovora, Dačić je saopštio da su oni spremni da budu deo parlamentarne većine, dodavši da nijedno kadrovsko rešenje još nije dogovoreno:

- O tome ćemo razgovarati tek posle Vaskrsa. Ostavljeno je više varijanti. Sigurno je da bilo kakav dogovor ne podrazumeva da samo ja budem u Vladi, a sa druge strane ne podrazumeva ni da samo SPS iz naše koalicije učestvuje u dogovoru, već svi.

Potom su u zgradu Predsedništva stigle demokrate. Delegaciju je predvodio njihov lider Dragan Đilas, a došli su i njegov zamenik Bojan Pajtić, kao i potpredsednica stranke Vesna Martinović.

- Obavestili smo predsednika da ne želimo da učestvujemo u budućoj vladi, ali i da nas niko i nije zvao - izjavio je Đilas. - Izrazili smo bojazan prema mnogim merama koje mogu dovesti do smanjenja životnog standarda građana i otpuštanja, a zatražili smo da se odustane od ideje rotiranja na mestu predsednika skupštine, jer to unižava ugled najvišeg zakonodavnog tela.

Pastorov SVM ulazi u Vladu

Na Nikolićevo „kanabe“ potom su stigi lideri NDS, LSV i ZZS - Boris Tadić, Nenad Čanak i Dušan Petrović. Nakon najdužeg razgovora, Tadić je ponovio stav da ne žele da uđu u vladu u kojoj su socijalisti:

- Ta vlada ne bi bila delotvorna, jer SPS nema personalna rešenja koja mogu dovesti do napretka Srbije, a njihovi kadrovi u resorima vlade do sada nisu pokazali spremnost da sprovode reforme.

Na Andrićev venac potom je sam stigao prvi čovek SVM Ištvan Pastor, koji će biti deo vladajuće većine:

- Obavestio sam predsenika da ćemo ući u vlast, a koalicioni sporazum ćemo potpisati sredinom sledeće sedmice.

Demokrate obavestile Nikolića da ostaju u opoziciji

Na razgovore su u četvrtak došle i delegacije koje su predvodili predsednici SDA Sulejman Ugljanin i PDD Riza Halimi.

Nikolić će zvanične konsultacije okončati u utorak, sastankom sa predstavnicima izborne liste „Aleksandar Vučić - Budućnost u koju verujemo“.



TINDE KOVAČ CEROVIĆ NEĆE FUNKCIJU

LIDER NDS Boris Tadić odbacio je u četvrtak mogućnost da Tinde Kovač Cerović, koja je bliska njegovoj stranci, bude ministar prosvete:

- Rekla mi je da je niko iz vladajuće koalicije nije zvao i da neće ulazitu u vladu.

Upitan kako se oseća u zgradi Predsedništva, Tadić je odgovorio:

- Već sam zaboravio kako je bilo ovde, ne vezujem se za kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (66)

milos

17.04.2014. 10:29

po principu proporcionalnost I reciprociteta sve stranke imaju svoih 5 minuta da sa predsednikom drzave razmene misljenja , iznesu svoje predloge , kritike,sugestije I izjasne se kako vide sebe I svoju stranku ubuduce cetiri godine na politickoj sceni Srbije..dali kao reformatore ili kao zagovarace reformi

Nikola Matic

17.04.2014. 11:02

Clanovi nove vlade suocice se sa nimalo lakim zadacima s` obzirom na to da se treba nastaviti sa nepopularnim merama, borbom protiv kriminala i korupcije koji izjedaju nase drustvo, pogotovu imajuci u vidu da Vucic nece tolerisati nerad koji je je bio odlika mnogih vlada dosad.

zoran

17.04.2014. 13:54

@Nikola Matic - A ti znas da Vucko nece tolerisati.Ono sto je rekao Radulovic i detetu koji ide u srednju skolu je jasno da Vucko nema znaja a ni zelje da ista menja.A to ce se videti uskoro.Jedino mu skidam kapu da veceg demagoga i populiste nema u Evropi.

NDS SPS SVM

17.04.2014. 11:11

Sve je to po meni isto i nazalost bezznacajno za nase drustvo .. imali su prilike , neki su ih pametno iskoristili a neki i ne bas ..sada je vreme da nas vode odgovorni ljudi

glas praznog stomaka

17.04.2014. 11:15

Ipak stojim na tome da nisi razumeo politiku. Predsednik spasava narod od bede, sprecava da u drzavi narod ima gladnu decu a roditelji da prose.

Zmaj od nocaja

17.04.2014. 11:30

Samo,Dacicu,manje zbori,vise delaj...Narod ocekuje rezultate,jer je umoran od praznih prica.

deda Miloje

17.04.2014. 12:32

Neki su opravdano dobili poziv, a oni drugi takođe opravdano nisu! Posledica minulog angažmana i rezultata!

Rivaldo

17.04.2014. 12:48

Pa trebao je Tadic u startu da se pridruzi Djilasu i ne dobije poziv,ovim je samo dokazao da ga interesuje samo vlast,a ne da se narodu i drzavi pomogne.

niko i neko

17.04.2014. 12:54

Dok se sada veliki i hrabri ljudi prihvataju odgovornosti koju odredjene funkcije sa sobom nose - sa druge strane imamo Djilasa koji sasvim e="neosnovano" iznosi sumnju na ideje koje jesu realno sprovodljive u delo a ti cu se reformi u svim sferama naseg drustva

momcilo

17.04.2014. 13:02

da li ce neko da spomene dijasporu, srbija bez dijaspore nece izaci iz krize, poljoprivreda I dijaspora su srpska buducnost. vlada ne treba da poredi dijasporu sa nesposobnoscu kancelarije za dijasporu. ako beograd ne zeli saradnju sa dijasporom, bolje da se dijaspora seli u banju luku. jednostavno beograd ne razume da srbi u dijaspori zele da budu srbi, a ne tajkuni. dijaspora ce izgleda stvarno morati da se samoorganizuje. ja nevidim u momentu drugi izlaz za dijasporu,

komplaksi su neizlecivi

17.04.2014. 13:19

Nikada niko kao sada Djilas nije bio u zavidnijem polozaju .. do pre malo vise od mesec dana tako siguran u svoju pobedu a danas na samim marginama politicke scene Srbije , totalno nemocan i nezasticen od strane svojih tajkuna (i sam je jedan od njih) .. omalovazava svaku ideju Vucica koju na njegovu zalost gradjani Srbije podrzavaju svom snagom

Balerina

17.04.2014. 13:27

izbori su pokazali koga treba zvati ,koga ne,pa prema tome se treba i ophoditi...

sjovic1

17.04.2014. 13:32

I srce i dušu bi Dačić dao da bar on bude u vladi. Može i ministarstvo ekologije ili blio koje drugo samo da ne bude opozicija. Nadam se da će brzo da mu se zahvali Vučić i pošalje u opoziciju čime bi uništio SPS. Ako se ni to ne desi onda se bar SPS neće dobiti prosvetu o kojoj niko ne vodi računa već godinama.

San Djovani

17.04.2014. 13:35

Po meni nepotrebne konsultacije sa onima koji nisu dobili poziv da budu deo vlasti! Sve je ionako poznato, jos samo da se u utorak ozvanici da je Vucic mandatar, buduci premijer.

besplatni savet a drzavni cilj

17.04.2014. 13:44

Uloga politike je da spreci krsenje zakona i prava, a imamo skupo iskustvo, tesko je doci do istine ako vlast sacinjavaju krsioci zakona i prava.

Zoran

17.04.2014. 13:51

Master Tomislav Nikolic,on vodi konsultacije oko formiranje vlade.Stvarno jedna velika smejurija od Srbije.Narode skoro ti nece biti bolje, sve dok ne budes znao da razmisljas glavom a ne srcem.

Sarajevo

17.04.2014. 13:57

Nema tu mnogo razgovora. Dačić će prihvatiti ono što mu je ponuđeno bez mnogo diskusije. Uslovi su se promenili kada je SPS bio u prilici da iznosi svoje u većini slučajeva i nerealne uslove oko formiranja vlade. Sda mogu da računaju najviše do dva člana u novoj vladi.

Branko

17.04.2014. 13:59

Nije mi jasno zbog čega je Đilas uopšte išao na rzagovor kod Nikolića kada nije bio na razgovorima ni kod Vučića , a ovi razgovori se vode u vezi formiranja vlade. Sa kim će oni sarađivati kao opozicija to je njihoova stvar , mada čisto sumnjam da će biti neke saradnje sa bilo kim.

raspevana secerlema

17.04.2014. 14:01

Zamislite kad je Djilas ocekivao poziv... Ne mogu da verujem kakva drskost.

CANE - SREMAC 54

17.04.2014. 14:30

U svakom slucaju postujem Tadicev stav da ne ulazi u Vladu sa SPS, ali nije on u situaciji da uslovljava ulazak NDS u vladu .ni jedni ni drugi nebi trebali da budu u buducoj Vladi. Stav Tadica sto se tice njegove stranke je za postovanje da ne mogu biti deo vlade u kojoj bi bila SPS koja bi svojim personalnim koalicionim resenjima unapred suzavala svoje domete. U vladi treba da se nadju oni koji ce da rade i daju svoj puni doprinos u korist naroda.

corona

17.04.2014. 14:33

Nema tu nikakvog čuđenja pošto je sam Vučić rekao da će sa svima obaviti razgovor, što je ok. radi se o našoj državi a ne o ličnim problemima. A to ko je moguće sve da uđe u vladu mislim da će još biti iznenađenja.

Moca

17.04.2014. 14:42

Dacic vise nije u prilici da uslovaljava .Svaki poziv od strane bilo koga iz SNS za njega je uvek dobro dosao ,jer zna da ako bi sada odustao, vise nikada mu se ne bi pruzila prilika da bude u bilo kojoj Vladi.

hocu-necu

17.04.2014. 15:00

jedni nece, drugi nisu pozvani a svi bi potajno i hteli, i da budu pozvani, samo im je nezgodno da priznaju...

SLOBODAN -61

17.04.2014. 15:10

U svakom slucaju postujem Tadicev stav da ne ulazi u Vladu sa SPS, ali nije on u situaciji da uslovljava ulazak NDS u vladu .ni jedni ni drugi nebi trebali da budu u buducoj Vladi. Stav Tadica sto se tice njegove stranke je za postovanje da ne mogu biti deo vlade u kojoj bi bila SPS koja bi svojim personalnim koalicionim resenjima unapred suzavala svoje domete. U vladi treba da se nadju oni koji ce da rade daju svoj puni doprinos u korist naroda.

Profa Proka

17.04.2014. 15:24

E kada procitam da covek moze biti tako licemeran. On se brine za moguc nizak zivotni standard gradjana. A kako li je tu brigu pokazivao dok je vodio grad. Brigu vidimo na svakom koraku. Ugradjivanje, pronevere i namesteni tenderi na sve strane. Bus Plus, most na Adi, Bulevar, podzemni kontejneri, spanski tramvaji, povlastice za zemljiste Miskovicu, Beku, favorizovanje pojedinih medija i prisustvo u njima...

Templar

17.04.2014. 23:09

@Profa Proka - Treba pustiti Đilasa da priča svoje bezvezne priče kao što je npr. ulazak NDS u vlast i kako je sve to već odavno dogovoreno... Pucnji u prazno, ništa više.

bolji ide ispred

17.04.2014. 15:32

Uveren sam da Kostunica je sledeci Predsednik, neutralnost daje mu snagu.

slaki

17.04.2014. 16:15

Poslednje sto ovoj vladi treba je Djilas i njegova svita, jer od njih se moze ocekivati samo opstruiranje rada vlade i nista dobro.

Grujic Vesna

17.04.2014. 16:22

Prilikom formiranja vlade, ovog puta je izostao scenario pijacnog trgovanja, u kojima su stranke zeljne fotelja, ucenjivale i trgovale, toga sada nema a Vucic je svestan da je vreme novac pa ga nece gubiti.

novicavg

17.04.2014. 16:23

Tadić je u razgovoru sa predsednikom Nikolićem potvrdio ranije iznetu činjenicu da u vladu kod Vučića neće ni pod kojim uslovima ako u nju uđe SPS i Ivica Dačić.Svo troje lidera ove koalicije Tadić, Petrović i Čanak su potvrdili da nastupaju zajedno i da nema soliranja i da otpadaju sve kombinacije koje su se pojavile o eventualnoj nesloti na lini tadić sa jedne strane i čanka i Petrovića sa druge strane.Dali primamljiva funkcija predsednika Skupštine Srbije može da izazove Čanka da krene solo.

Aca

17.04.2014. 19:34

Zašto Nikolić odmah dobija negodovanja, ako želi da pomogne u sastavljanju nove Vlade. Sve je primio i poslušao njihova mišljenja. To je svakako za pohvalu. Opet i negodovanja opozicije što SNS želi da predsednik parlamenta bude iz opozicije. Izgleda da ako su opozicija treba samo da kritikuju i ništa da ne rade.

Zekonja

17.04.2014. 19:54

SPS će dobiti ulogu u novoj vladi koja je srazmerna procentu osvojenom na izborima jer ako naprednjaci budu imali 5 ili 6 ministara, SPS-u je jedan i više nego što zaslužuju.

Milic

17.04.2014. 20:57

SPS spreman da udje u vlast, ali iimam utisak da Srbija vise nema snage da izdrzi SPS na vlasti jos jedan mandat.

Templar

17.04.2014. 23:07

@Milic - Neće SPS imati ni V od vlasti, Dačić će verovatno više biti u inostranstvu nego u Srbiji jer će dobiti mesto ministra spoljnih poslova... Samo neka se viđa što više sa Eštonovom a što manje neka ima dodira sa unutrašnjim pitanjima u Srbiji

Aco

17.04.2014. 21:17

Svaka čast precedniku, čovek se zaista trudi da bude precednik svih građana Srbije ne vezano za političke stranke i pripadnosti...

Filip

17.04.2014. 21:33

Svi bi sad sa SNS a jos bi i da postavljaju uslove, pristanite na sve ili nista, zna se ko je gazda.

Templar

17.04.2014. 23:11

@Filip - Čini se da niko nije ni postavljao uslove na razgovorima sa Vučićem već su svi molili Boga da im on ponudi neko mestašce u vladi...

Despina

17.04.2014. 22:13

Aleksandar Vučić je političar koji voli svoj narod i svoju državu, i od vlade će napraviti pravi drim tim, koji će našu državu izvući iz krize.U vladi i treba da bude Zorana Mihajlović zadužena za energetiku i zaštitu životne sredine. U vladi treba da sede eksperti koji će raditi na privlačenju stranih investicija,raditi na otvaranju novih radnih mesta.Drago mi da će i iz redova naprednjaka biti gradonačelnik Beograda. Beogradu treba vredan i pošten čovek koji će grad izvući iz dugova.

Ognjen

17.04.2014. 22:16

Iako se sve zna, dobro je što je Nikolić ispoštovao proceduru za izbor mandatara. Ovi razgovori sa strankama nisu ništa promenili ali iz ovih razgovora se vidi i spremnost i ideje lidera u rešavanju problema sa kojim Srbija mora da se izbori.

МИЛАН

17.04.2014. 22:56

Ако Тадић неће у владу онда нек иде у, опозицију заједно са Живковићем да му не смета СПС не одлучује он него Вучић .

Alisa8

18.04.2014. 01:35

Žalosno je što Tadić "vuče" u opoziciju i po neki kadar koji bi mogao da pomogne Vladi svojim znanjem i iskustvom !

irena

18.04.2014. 01:47

Pred novom vladom Srbije su veliki i ozbiljni reformski zadaci. Pozitivno je da su Naprednjaci odlučili da pozovu SPS i SVM da uzmu učešće u radu vlade. Više nema one alternative koju su imale sve vlade od 2000te na ovamo, reforme jednostavno moraju da se sprovedu i to je više nego jasno!

isidora

18.04.2014. 01:48

Svako ko danas kada je izuzetno teško biti na vlasti, jer reforme, godinama odlagane moraju da se sprovedu do kraja, i to brzo, upisuje sebe u istoriju, jer se stvara neka nova i bolja Srbija. Srbija u kojoj će uživati naša deca i unuci, ako ne mi, s obzirom da nam je zapalo da živimo u vreme kada će biti mnogo teških rezova posledice kojih nemožemo da izbegnemo!

maki

18.04.2014. 01:50

Dobro je da su i SPS i SVM prepoznali dobru strategiju budućeg premijera i podržali reforme koje su vrlo važne za budućnost Srbije! Sada je najmanje potrebno da se gldeaju usko stranački interesi i misli samo o ličnom rejtingu! To se jasno vidi i velikim brojem nestranačkih ličnosti u budućoj vladi!

Dinapolis

18.04.2014. 04:05

Tadiću, ti i ne treba da budes u vladi, ne zbog socijalista, već zbog građana Srbije.

dusan1

18.04.2014. 07:49

Pobeda SNS-a ne dozvoljava trgovinu i ucenu oko sastava vlade. Vučić je pozvao sve pa ko hoće da zasuče rukave taj je dobrodošao.

Kaca

18.04.2014. 09:15

Nisu se valjda ponadali da ce biti pozvani u Vladu. Djilas i dalje zivi u ubedjenju da predstavlja neki faktor u Srbiji. Covek je zaista smesan...

Kile

18.04.2014. 15:03

Najbolji je Tadic sa izjavom da je zaboravio kako je bilo u predsednistvu, eto mu malo prilike da se priseti.

dzipsi

18.04.2014. 15:16

Vreme je za jednu jaku i stabilnu vladu,a sto se tice DS-a normalno je da nema mesta u vladi dok je god vodi Djilas.

patron

18.04.2014. 16:05

Kadrovi SNS su strucni, i narod je njima poklonio poverenje , pa zato logicno i ocekuje da odgovorno naprave vladu sto cemo posle Vaskrsa i saznati!!

Mucak

18.04.2014. 18:06

Ocekujem od budece vlade da bude mala ali efikasna, sastavljena od najboljih strucnjaka iz svoje profesije koji su obrazovani, vredni I odgovorni I koji su pre svega timski igraci.

Sida

18.04.2014. 18:24

Djilas svakog dana sve vise gubi na rejtingu tako da ce u buducnosti sigurno izgubiti poverenje I ovo malo gradjana koji su glasali za DS 16 – tog marta.

Dzesiiiii

18.04.2014. 22:04

@Sida - Ja ne znam da li on uopste ima nekoga da ga podrzava posle svih ovih afera a ocekujem jos...sumnjam da neko veruje da on zeli dobro ovoj zemlji.

Zivoslava

18.04.2014. 18:33

SPS prihvata sve uslove, gle cuda!? Pa ovo je bilo za ocekivati s’ obzirom na njihovo ponasanje u prethodnom periodu, jedino su cekali zvanicni poziv od Vucica I SNS –a.

jabuka

18.04.2014. 20:00

Kam lepe srece da je se ranije krenulo u ove reforme sada ne bismo bili tug de smada, ali ne prethodna vlast je bojila svet u ruzicasto I punils samo svoje dzepove.

Aleksandar

18.04.2014. 21:41

@jabuka - Tek sada vidimo koliko smo vremena izgubili, sada treba svi da podržimo reforme jer nemamo više vremena.

Dzesiiiii

18.04.2014. 22:02

@jabuka - Svima je bilo stalo do licne koristi zati smo sad tu gde jesmo. Posto ce Vucic uzeti stvar u svoje ruke mnoge greske ce da ispravlja i koriguje zarad boljeg zivota gradjana Srbije.

Gile

18.04.2014. 21:44

Nadam se da je konačno došao kraj našem padu, od utorka vreme je da krenemo napred.

Jovica

19.04.2014. 01:04

Ova vlada mi deluje najozbiljnije u zadnjih 20 god... Nema vise feuda i nedodirljivih...

piksi

20.04.2014. 08:49

@Jovica - najzad da partneri iz CIA-e odahnu ccccccc-ima Putin da vas *prizemlji* hehe

zorans

20.04.2014. 15:21

Posle snega koji je unistio voće i poplava koje su potopile pola Srbije samo nam još Vučić nedostaje.

goran

20.04.2014. 15:25

Šta je ovao nema onih 40 zaposlenih u SNS -u koji daju pozitivne bodove u korist svoje stranke a isto toliko negativnih ko misli drugačije.Ssd se vidi pravo mišljenje naroda.