Vojnici ranili trojicu pobunjenika u Kramatorsku; Vesli Klark: Ukrajini potrebna vojna pomoć

Agencije / Novosti online

16. 04. 2014. u 09:56

Pet naoružanih oklopnih transportera ušlo u Slavjansk. Na prvom vozilu je ruska zastava. Proruski aktivisti zauzeli su zgradu skupštine u Donjecku

U akciji ukrajinskih snaga zauzet aerodrom kod Kramatorska. U borbama stradala četiri proruska "milicionera", javljaju ruski mediji. U obližnji Slavjansk ušli oklopni transporteri sa ruskim zastavama, javlja "Rotjers". Naglo zaoštravanje sukoba stavlja Ukrajinu na ivicu građanskog rata, kaže Vladimir Putin.


Pratite sa nama situaciju u Ukrajini iz časa u čas.


TRANSPORTERI UŠLI U SLAVJANSK

Pet naoružanih oklopnih transportera ušlo u Slavjansk. Na prvom vozilu je ruska zastava, javlja Rojters. Raša tudej tvrdi da je reč o ukrajinskim vojnicima koji su promenili stranu.


LAVROV: SASTANAK SA UKRAJINSKIM ZVANIČNICIMA

Sergej Lavrov kaže da Rusija još planira sastanak s ukrajinskim zvaničnicima u Ženevi, prenosi AP.


DONjECK: PRORUSKI AKTIVISTI ZAUZELI SKUPŠTINU

Naoružani proruski aktivisti preuzeli kontrolu nad zgradom gradske skupštine u Donjecku, javlja Rojters.



U ODESI PROGLAŠENA NARODNA REPUBLIKA

Antimajdanovci u Odesi proglasili su danas svoj region Narodnom republikom Odesom i pozvali građane da blokiraju saobraćaj u gradu, javio je radio Glas Rusije.

"Od danas, region Odese postaje Narodna Republika Odesa, u kojoj vlast pripada narodu koji živi na njenoj teritoriji", kaže se u saopštenju na zvaničnoj internet stranici antimajdanovaca.

Aktivisti su pozvali građane da blokiraju saobraćaj u Odesi i obeležili 153 mesta na mapi koja treba da budu blokirana. Planirano je da se obustave sve vrste prevoza, izuzev vozila hitne pomoći.

"Od sutra do 16 sati, Odesa mora bukvalno da bude blokirana", kaže se u apelu. "Svako ko nije do sada shvatio da je rat došao na naša vrata, ne treba da ide sutra na posao", saopštili su aktivisti "Andimajdana".



UKRAJINSKI VOJNICI PRELAZE NA STRANU DEMONSTRANATA

Vojnici iz šest ukrajinskih oklopnih transportera poslatih u Kramatorsk, na istok Ukrajine, prešli su na stranu proruskih demonstranata, rekli su danas očevici ruskoj agenciji Ria Novosti.

Ukrajinski ministar odbrane putuje u Kramatorsk da razjasni situaciju u vezi s vojnicima i oklopnim vozilima, rekao je jedan zvaničnik vlade u Kijevu, koja je juče započela "antiterorističku operaciju" na istoku zemlje.

"Glavno oklopno vozilo ima istaknutu rusku zastavu i oni su napustili Kramatorsk zajedno s našim pobunjenicima i idu ka Slavjansku", rekao je očevidac na kojeg se pozivaju Ria novosti.


RUSIJA ZBUNjENA FABIJUSOVIM TVITOM

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je zbunjeno izjavom francuskog šefa diplomatije Lorana Fabijusa, koji je putem Tvitera okrivio Rusiju za sve tenzije u Ukrajini.

Ministarstvo je saopštilo da je "duboko zbunjeno" izjavom koju je Fabijus objavio na svom nalogu na Tviteru, a u kojoj svu krivicu za tenzije u Ukrajini svaljuje isključivo na Rusiju, prenosi Itar-Tas s.

"Izgleda da Fabijus ne zna da ljudi, koji su uzurpirali vlast u Kijevu kao rezultat državnog udara, ne čine apsolutno ništa kako bi normalizovali situaciju u zemlji transparentnim pripremanjem ustavne reforme sa svim relevantnim političkim snagama i regionima u Ukrajini i preduzimanjem nužnih transformacija koje bi trebalo da pruže adekvatne i bezbedne životne uslove svim ljudima, bez isključivanja", navodi se u saopštenju.

Fabijus je juče na Tviteru napisao: "Situacija u Ukrajini je najozbiljinija do sada i nasilje se razvija, a uzrok je Rusija".
On je napisao da je "cilj Rusa da diskvalifikuju izbore (koji u Ukrajini treba da se održe) 25. maja, što je suprotno našem cilju" i da su "u Ukrajini Rusi na delu, sa poznatim metodama, kakve smo već videli na Krimu".

Fabijus je putem te društvene mreže, takođe, poručio da "nema ni govora o ratu protiv Rusije, već treba upotrebiti diplomatiju".

Rusko Ministarstvo je danas u saopštenju primetilo i da francuski šef diplomatije nije rekao ni reč o "kažnjivom nalogu" (privremenog ukrajinskog predsednika) Aleksandra Turčinova "da silom bude ugušen protest stanovnika na jugoistoku Ukrajine koji protivreči Ustavu zemlje i zdravom razumu generalno", navodi ruska agencija.

"Povrh toga, naši francuski partneri ne žele da priznaju očiglednu činjenicu da otvorene antisemite, radikali i neonacisti vladaju u Kijevu", dodaje se u saopštenju.


NATO JAČA PRISUSTVO NA ISTOKU EVROPE

BRISEL - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen najavio je danas jačanje vojnog prisustva Alijanse duž istočnih granica teritorije koju pokriva kao odgovor na pogoršanje krize u Ukrajini.

"Danas smo usvojili paket vojnih mera", rekao je on nakon sastanka svih 28 članica Alijanse u Briselu i dodao da to podrazumeva veći broj "aviona na nebu, više brodova u vodi, veću spremnost na kopnu".

Odluka stupa odmah na snagu a uskoro će biti donete nove mere, najavio je Rasmusen, preneo je AFP.

On nije precizirao koje nove snage će biti raspoređene i gde tačno, ali je kazao da će NATO povećati vazdušne patrole iznad Baltičkog mora, dok će dodatni brodovi biti upućeni kako na Baltik, tako i istočni Mediteran.



OTETA DVA UKRAJINSKA VOJNIKA

Oteta dva ukrajinska vojnika u regionu Luganska. Ruski oficiri naložili ubistva, javlja AFP.


DEŠČICIJA: RUSIJA NIJE POTVRDILA DOLAZAK U ŽENEVU

Aktuelni ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrej Deščicija izjavio je danas da ne isključuje da će sutrašnji sastanak u Ženevi povodom situacije u Ukrajini proteći bez prisustva Rusije, ukoliko Moskva otkaže učešće.

"Može da bude održan u trilateralnom formatu. Spremni smo za takav scenario", rekao je Deščicija i dodao da su EU i SAD već potvrdile dolazak u Ženevu, dok Rusija nije dala jasan odgovor, prenela je ukrajinska agencija Ukrinform.


NEMAČKA POZVALA RUSIJU DA SE POVUČE SA UKRAJINSKE GRANICE

Nemačka je pozvala Rusiju da povuče svoje vojnike sa granice sa Ukrajinom, saopštio je danas portparol nemačke vlade.

U sinoćnom telefonskom razgovoru, vođenom na incijativu nemačke kancelarke, Merkelova je ruskom predsednikom Vladimiru Putinu poručila da njegova država ima "glavnu odgovornost" u smirivanju situacije, rekao je portparol vlade Georg Štrajter.

"Nastavak snažnog prisustva ruske vojske duž ukrajinske granice i nastavak zapaljivog izveštavanja ruskih državnih medija, koji se takođe gledaju na istoku Ukrajine, predstavljaju destabilizujući faktor", rekao je Štajter novinarima, a preneo AP.


DOBKIN POVLAČI KANDIDATURU AKO KIJEV UPOTREBI VOJNU SILU

Predsednički kandidat Partije regiona Mihail Dobkin izjavio je danas da će povući kandidaturu i da neće priznati rezultate izbora zakazanih za 25. maj ukoliko vlast primeni vojnu silu prema civilima u jugoistočnim regionima Ukrajine, izražavajući sumnju i da će izbori uopšte biti održani.

"Ukoliko na jugoistoku aktuelna ukrajinska vlast primeni silu, armiju i otvori vatru na civile, povući ću se iz predsedničke kampanje i nikada neću priznati izbore niti onoga ko bude postavljen na tu funkciju", rekao je on u Harkovu a prenosi ukrajinska agencija UNIAN.


OEBS: SITUACIJA SA MEDIJIMA U UKRAJINI ALARMANTNA

Situacija sa medijima u Ukrajini ušla je u veoma opasnu fazu, a novinari se suočavaju sa nasiljem, zastrašivanjem i psihološkim ratom, upozorila je predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović na kraju trodnevne posete Ukrajini.

"Sloboda medija je ogledalo sveukupne bezbednosne situacije. Iz moje perspektive situacija je alarmantna sa rizikom daljeg pogoršanja ukoliko se odmah ne popravi. Nasilje nad novinarima mora da prestane sad i vladavina prava mora da bude obnovljena širom zemlje", rekla je Mijatović.


AUSTRIJSKE BANKE ZATVORILE FILIJALE NA KRIMU

Dan nakon što je ukrajinska ćerka austrijske Rajfajzenbank internacional (RBI) - "Bank Aval" zatvorila sve svoje filijale na Krimu, to je učinila i ukrajinska ćerka banka austrijske "Bank Austria".

"Unikredit Bank Austrija" na Krimu je početkom godine imala 20 filijala, od kojih je šest već bilo zatvoreno pre današnje akcije.

Bank Austria je odlučila da obustavi poslovanje na Krimu i zatvorila je sve filijale, a kao razlog navedeno je "nejasno pravno stanje", to jest nepostojeća pravna osnova nakon pripajanja te teritorije Ukrajini.


KIJEV: ZAROBLjENI SMO U KRAMATORSKU

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je danas da su oklopna vozila ukrajinske armije koja su "zarobljena" u Kramatorsku raspoređena u Slavjansku i da su pored njih vojna lica koja nemaju veze sa ukrajinskom vojskom.

Reč je o šest oklopnih vozila čije su posade, prema nekim izvorima, prešle na stranu proruske "narodne milicije", dok se u pomenutom saopštenju ističe da su zarobljeni.

Prema izveštajima agencije AFP u Kramatorsku je u toku predaja oružja ukrajinskih vojnika pripadnicima "narodne milicije" i građanima koji su okružili njihovu borbenu kolonu.

Navodno su proruski demonstranti obećali ukrajinskim vojnicima da će moći svojim vozilima da se vrate kući kada predaju oružje.


ŠEVČUK POZIVA EU DA PRIZNA PRIDNESTROVLjE

Lider od Moldavije otcepljenog Pridnjestrovlja, Jevgenij Ševčuk, apelovao je danas na EU da ovu oblast prizna kao nezavisnu državu, kako bi se obezbedila stabilnost u regionu.

"EU mora da prizna Pridnjestrovlje koje ne predstavlja, niti će predstavljati rizik za nju. Jedino tako će u ovom regonu biti stvorena zona stabilnosti", ističe predsednik Ševčuk u intervjuu za AFP.


KIJEV: DEO POLICIJE NA STRANI SEPARATISTA

Prvi potpredsednik aktuelne ukrajinske vlade Vitalij Jarema izjavio je da je u Donjecku veoma složena situacija, kao i da su neki pripadnici policije u tom gradu ostali lojalni vlastima u Kijevu, dok su neki promenili stranu.

"Deo pripadnika policije u Donjecku, prešao je na stranu separatista", rekao je Jarema, prenela je ukrajinska agencija UNIAN.


VESLI KLARK: POTREBNA POMOĆ ZA UKRAJINSKU VOJSKU

Bivši komandant NATO, penzionisani general Vesli Klark, koji je komandovao napadom na SR Jugoslaviju 1999. godine, ocenio je da su ukrajinskoj vojsci hitno potrebni panciri, optičke sprave za noćno osmatranje, komunikaciona oprema i avionsko gorivo za odbranu od eventualnog ruskog napada.

Klark i bivši savetnik sekretara odbrane Filip Kerber posetili su nedavno Ukrajinu na poziv vlasti u Kijevu i tamo se sastali sa aktuelnim političkim i vojnim rukovodstvom.

Kako su Klark i Kerber naveli u svojoj analizi koju je objavio "Njujork tajms" Ukrajini su potrebni borbeni avioni, protivtenkovske i protivavionske rakete, ali i pomoć u "neubojitoj" opremi, jer je ukrajinska armija "ranjiva" i nesposobna za modernu borbu u vazduhu i na 1.000 kilometara dugačkom graničnom "frontu".


RUSKO MINISTARSTVO KRITIKOVALO STAVOVE SAD

Rusko ministarstvo inostranih poslova izdalo je danas saopštenje u kojem oštro kritikuje američku procenu situacije u Ukrajini. SAD pokušavaju da drugim zemljama sveta nametnu iskrivljenu sliku događaja na jugoistoku Ukrajine, stoji u tom saopštenju, koje prenosi Itar-Tas.

U komentaru ruskog ministarstva se naglašava da teza Vašingtona kako je privremena ukrajinska vlada odana zaštiti prava svih nacionalnosti u zemlji "ne pije vodu". Ne može se zanemariti ono što je očigledno - da je rusofobična, antisemitska partija Svoboda, koju predvodi Oleg Tjagnibok dobila nekoliko ministarskih mesta u ukrajinskoj vladi, kao i mesto vrhovnog tužioca Ukrajine.

Ključna stvar nije poigravanje činjenicama, nego uporan nedostatak želje ili sposobnosti da se sagleda realnost, ističe se u saopštenju pomenutog ruskog ministarstva.




KRAMATORSK: UKRAJINSKI VOJNICI PUCALI NA POBUNjENIKE

Najmanje trojica pobunjenika ranjena su danas u Kramatorsku, u Donjeckoj oblasti na jugoistoku Ukrajine, kada su ukrajinski vojnici otvorili vatru na njih sa pešadijskog borbenog vozila, javila je ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na izjavu jednog pristalice federalizacije. Prema rečima sagovornika ruske agencije, u oblasti Pčelkino kod Kramatorska, pobunjenici su automobilom pokušali da preseku kolonu od nekoliko borbenih vozila koja su se uputila ka aerodromu, koji su juče zauzeli ukrajinski vojnici, posle čega su ukrajinski vojnici otvorili vatru. Dvojica ranjenih ustreljeni su u noge, a jedan u rame, i njima je pružena lekarska pomoć.

Ukrajinske agencije izveštavaju da "separatisti konstantno provociraju ukrajinske vojnike" kod vojnog aerodroma u Kramatorsku.




GRUŠKO: MERE NATO-A U SUPROTNOSTI SA DEESKALACIJOM

Nove mere na pojačavanju vojnih aktivnosti NATO na kopnu, moru i u vazduhu u Baltičkom regionu i istočnom Mediteranu koje je najavio generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen su, u suprotnosti sa deeskalacijom tenzija u Ukrajini, ocenio je stalni ruski predstavnik pri NATO Aleksandar Gruško.

"Kako možemo da sudimo iz njegovih (Rasmusenovih) objašnjenja, u interesu je odbrane, odvraćanja i deeskalacije. Pitanje je od koga će to NATO da brani sebe i koga će to da odvraća. Ne samo da ove mere nisu usaglašene sa svrhom deeskalacije - očigledno se odnosi na Ukrajinu - već su one očigledno u suprotnosti", rekao je Gruško novinarima, javila ruska agencija Itar Tas s.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (106)

vlada

16.04.2014. 10:26

sta ce sada da izjave fasisti iz kijeva, i vojska ih ne slusa,a zasto bi ,da ubija svoj narod nece,ispravno ,mogli bi da razmisljaju gde ce na zapad da emigriraju ,ako hoce da ih prime,zar ne

зокс

16.04.2014. 10:52

@vlada - влада,змија се бије директно у главу,а ми сви знамо где је та змијска глава!Знамо ми сви какве "демократске"промене доноси та глава!Та глава је крсташке ратове спроводила(можеш мислити каква им је вера када морају силом ножа преводити људе у њихову "веру"),из те главе су дошли нацизам,фашизам,расизам,демократију,људска права,милосрдне анђеле,и много што шта другога!

PanicusVulgaris

16.04.2014. 11:41

@vlada - @vlada: Jezik pregrizao dabogda! Ne treba da emigriraju, treba narod da pohvata i njih i sve one americke legionare placenike i sve da ih objese javno na njihovom Majdanu, da pocrkaju na istom mjestu odakle su zapoceli svoj fasisticki pohod!

Gavra

16.04.2014. 10:28

Slobodni svet mora da se ujedini protiv satane iz Vatikana. Vatikan je detronirao i uništio sve države Zapada i upravlja sa njima preko agencija:1.) CIA 2.) FBI 3.) NASA.4.) NATO 5.)UN itd.., Zakletva pape Lojole se daje na oštrici kame i u prisustvu katoličkog sveštenika i koja glasi:„Jer niko ovde ne može komandovati ko nije osveštao svoj rad krvlju jeretika“ , Eto odkud Amerika i NATO podstiče ukrajinske ustaše da ubijaju Ruse.

nais

16.04.2014. 10:32

Zašto me ovo podseća na događaje iz 1991 godine u Jugoslaviji ? Isti motivi ,samo se razlikuju akteri !?

Јабре

16.04.2014. 10:35

хаха сада када сва војска и полиција пређу на страну про Руских снага има да одвету ове пучистичке политичаре до границе и прикључе Украјину Русији а запад има да уведе санкције за још 20 Руских политичара :)

зокс

16.04.2014. 10:48

@Јабре - Јабре,знаш како је онај терориста Лењин дошао на власт?Тако што је издаја била у највишим круговима како политичара царске Русије,тако и у војсци!Без издаје се царска Русија није могла срушити за пар дана!Исто тако је војска и полиција издала Милошевића!И сходно тим историјским искуствима не би ме чудило да и Путина издају најближи!

Feniks

16.04.2014. 11:16

@Јабре - A Rasmunsen će i dalje da zahteva od rusije da povuče svoju vojsku sa ruske teritorije.

зокс

16.04.2014. 11:37

@Јабре - Феникс,наравно,јер то могу да схвате само њихови клонирани грађани!Направили су дебиле од својих народа да би одговарали политичком систему,а нису направили систем који ће да одговара грађанима!И дебили мајци мили!

mali mrav

16.04.2014. 11:43

@Јабре - kaze rasmunsen juce-nemamo dokaza da iza ovog stoji Rusija, ali znamo da stoji!! wtf, pa nismo deca covece

Feniks

16.04.2014. 12:01

@Јабре - зокс, ако би направили систем који би одговарао народу па како би они могли да манипулишу тим истим народом. И како би владали њима. Они владају са лажима и преварама. Обмана и лажи су њихово јако оружје а то све уз помоћ медија које они контролишу. Мислим и поред свега да ће народ да дође себи а већ се полако буди свест код многих и да неће тако моћи дуго да диригују.

зокс

16.04.2014. 12:21

@Јабре - феникс,уз помоћ драгог Господа Бога!

paja

16.04.2014. 13:26

@Јабре - Rasmunsen je pokazao takav nivo inteligencije da vise niko i ne pokusava da ga ismeje ili da zapocne polemiku sa njim. Postavlja se pitanje: kako je moguce da u NATO nisu pronasli nekoga sa bar prosecnim IQ ?

Feniks

16.04.2014. 13:56

@Јабре - Божија правда увек победи. Бог је уз Русију.

Radovan

16.04.2014. 18:42

@Јабре - Hhaha, imaju oni i jacih izjava u istom stilu, kao,,, mi ne znamo da li su to oni uradili, ali mi znamo da su to oni uradili.

quadrat na kub

17.04.2014. 02:37

@Јабре - Malo morgen....E prvo je Sloba izdao SAO Krajinu i predao Kosovo,a onda nas ubedjivao da smo dobili te ratove i nastavio nas ubedjivati da imamo najveci zivotni standard u Evropi...Za razliku od njega predsednik Putin je stao u zastitu ruskih manjina u susednim zemljama....u svakom slucaju "daleko mu lepa kuca" od moje,jer mi "braca nisu pomogla kada mi je pomoc bila najpotrebnija-1999-te.Zato ne razumem zoksa i slicne njemu,zasto su spremni zrtvovati Srbiju zaradi cisto sebicni Ruski interesa!

quadrat na kub

17.04.2014. 02:45

@Јабре - Feniks-tico,samo se ti lepo nadaj nekoj Oktobarskoj revoluciji u Zapadnoj(katolickoj) evropi,,,nista od toga jer su istu upravo zapadnjaci prodali naivnom ruskom narodu davne 1917-te...I bojim se da ce to opet ponoviti za koju godinu!!...i znamo kako je zavrsio ruski car Nikola!

Patriota

16.04.2014. 11:07

Veliki pozdrav za ukrajinske vojnike koji su prešli na stranu naroda. Šta ćete sada prozapadne sluge iz Kijeva? Ostadoste i bez policije i bez vojnika. Sad vam samo ostaje da naoružate tu šačicu odmetnika ( terorista ) iz desnog sektora pa probajte da se suprostavitie regularnoj narodnoj sili Ukrajine. Trezni se polako narod Ukrajine i svakim danom će sve biti trezveniji.

зокс

16.04.2014. 12:32

@vlada - vlada,па ове данашње "демократе"предвођене дивљом хордом американоса и јесу производ нациста,зато и морају бити гори од њих!Јер ако нису,онда је "учење"било узалудно!

Deki

16.04.2014. 12:29

Kriminalci na vlasti u Kijevu prave novu, katastrofalnu grešku. Mogli su da imaju federaciju sa sve istočnim delom Ukrajine, a sada će imati kolaps i potpunu propast, jer će im od Ukrajine ostati jedino ono što Ruje ne budu želele. Potpuno je očigledno da NATA nije spremna (možda je dobila?), da ne pričam o protivljenju vlada i privrednika najjačih zapadnih zemalja, da ulaze u bilo kakav sukob sa Rusijom. Ovde je jedino amerikenjcima stalo do rata, ali avaj, nema ko da gine za njih.

Goran

16.04.2014. 13:44

Sloboda za slovenske narode dolazi jedino na ruskom tenku.Dace bog da ruski tenkovi produze i do bugarske,............,,,,,,.........

anonimni diplomata

16.04.2014. 13:52

Pozivam, da priznas da obmanjujes saradnike, ili saradnici da budu iskreni da si ih obmanuo, iskrenost je temelj medjunarodne zajednice i uvek se nagradjuje.

Mali bata

16.04.2014. 14:17

@anonimni diplomata - Osecam na mnogo nacina da imamo isti oprez i trezvenost.

baunti

16.04.2014. 15:32

@anonimni diplomata - Mis_Pigi, zvanicno nije, ali imam neki osjecaj da ce je snaci ista sudbina.

Mali bata

16.04.2014. 16:00

@anonimni diplomata - Ulazimo u fazu u kojoj ce fokus biti zastita njihovi porodica.

macak

16.04.2014. 14:05

Pas koji laje ne ujeda. Da su hteli uvesti Rusima sankcije, uveli bi im jos odavno, mnogo pre Ukrajine, a razlog bi mogao da bude Obama dobio kijavicu, Rusi krivi i odmah ekonomske sankcije. Evropa i Rusija su podjednako medjuzavisne, a Amerika da im udari sankcije nece imati skoro nikakvog efekta jer jer im Amerika nije ni u top 10 trgovinskih partnera. Nemacka nece nikada pristati na sankcije Rusiji sve dok im se ne obezbedi dopremanje onoliko gasa koliko im dolazi iz Rusije, a to je nemoguce.

Mis_Pigi

16.04.2014. 14:16

ne znam zašto Rusi uopšte obraćaju pažnju na laprdanja sa strane pojedinih zapadnih državnika

dragutin karlovacki

16.04.2014. 14:17

Ukrajinskom narodu zelim iskreno, od srca da smognu snage i da oteraju "majdanovce" i desni sektor i da zatim mirno , razlozno sa svojom bracom Rusima nadju resenje iz ove kriticne situacije u koju su ga gurnuli cia zlocinci uz pomoc domacih "protuva" i placenih hulja.

dragaN

16.04.2014. 16:49

@dragutin karlovacki - "Ukrajinskom narodu zelim iskreno, od srca da smognu snage i da oteraju "majdanovce" i desni sektor " Ja zivim u Kijevu. Ne znam na kog mislis kada kazes ukrajinski narod. Ako mislis na istok i jug,onda je ok, ali situacija u Kijevu i na zapadu je drugacija. Ovde u Kijevu bar 50% mojih poznanika je podrzavalo Majdan, Neki su cak prestali da razgovaraju sa mnom kada sam im rekoa da ne podrzavam Majdan i da to nece izaci na dobro.Ostala polovina ili nije podrzavala ili nije smela da se izjasnjava

VukSan

16.04.2014. 14:19

Braco Ukrajinci, zasto to cinite Svojoj zemlji? Zar vam primer raskomadane Jugoslavije nije dovoljno ruzan??

Lav

16.04.2014. 22:40

@VukSan - Pa ne radi Ukrajinski narod. Zar ne vidis da oni nece da se bore. Rade placenici i provokatori.

Bojan @@ -ode i odesa....

16.04.2014. 14:48

Ostao je jos Djepar ja mislim i jos jedan ili dva regiona.To je ukupno tri,sa ova tri koja su vec gotova stvar.Sada i Odesa ide dalje.Imaju sjajna letovalista i odlicne obale.Mislim da bi Rusi od Krima i Odese mogli da naprave sjajna turisticka mesta za 10 godina.Prelepe hotele,parkove,setalista,sve da bude kao u Dubajiu...

Slucajni prolaznik

16.04.2014. 15:36

@Bojan @@ -ode i odesa.... - Postoji karta koju objavljuju Zapadni mediji, ne znam zasto Novosti to ne objave, Ukrajinskog i Ruskog govornog podrucja. Deo zemlje koji govori Ruski, tu ne spadaju samo Rusi je mnogo veci nego sto sam i predpostavljao i sto mnogi ne znaju . Ide sve do Rumunije i Pridnestrovlja, cela obala Crnog mora . Najmanje 50 % teritorije tzv. Ukrajine , mozda i vise.

lala

16.04.2014. 15:42

@Bojan @@ -ode i odesa.... - Za Bojana Samo jos treba ubediti zapadne radnike i gasterbaitere da dodjo da uzivaju tamo.

danilo

16.04.2014. 17:44

@Bojan @@ -ode i odesa.... - @slUCAJNI ja am video kartu da Je sve do Srbije Rusija .

branko

16.04.2014. 15:11

NATO/CIA zelja da se Sloveni kolju izmedju sebe nije uspela. Oni ce sada verovatno poslati fasiste is Pravog Sektora i NATO placenike da bi provocirali gradjanski rat. Zapadna propaganda ce ih zvati "oslobodiocima" u borbi protiv "terorista" (Slovena).

relja

16.04.2014. 15:55

@branko - bravo! to je komplet objasnjenje. Prava demokratija i sloboda je na istoku, nikada na zapadu. Sloveni trebaju da se ujedine kulturno i ekonomski i da stave postranu i ruski, poljski, ukrajinski, srpski... i svaki drugi sebicluk.

gvardiola

16.04.2014. 15:51

obama - podnesi ostavku! - nas putin te je matirao - salim se - nemoj podnesti ostavku - nama i treba takav na celu us ov ej

PanicusVulgaris

17.04.2014. 01:19

@gvardiola - @gvardiola: Ma nema veze, Obama ili bilo koji drugi, nema toga koji bi doskocio Putinu. Jednostavno, proslo je njihovo vrijeme, dosao novi serif u grad.

Bankar

16.04.2014. 16:18

cela ova gungula je zbog "potapanja" petrol-dolara kome se izmiče tlo i Jenkije je zato uhvatlla panika, jer njihov standard i ekonomija jako su zavisni od statusa dolara kao rezervne valute

Krle

16.04.2014. 18:44

@Bankar - najbolji komentar. BRIKS osniva svoj monetarni fond i rezerve novca drzava clanica. Za SAD to znaci veliki gubitak

Mali bata

16.04.2014. 16:18

Mora da postavimo nove standarde! Svaki ko nadje svoj princip u nacelima povelje UN i lokalnom zakonodavnom osnovom mocice sebe da smatra politicarem. Kao osnova za sve ostale javne strucnosti.

pitanje za odgonetanje

16.04.2014. 16:28

Ja ne razumem jednu stvar....NATO i EU sa Zapadom trazi da se Rusija povuce sa svojih granica dalje od njih... A NATO dosao na granicu i unutar Ukraine?! Razumem da je ruska armija na svojoj zemlji uz svoju granicu, ali ne razumem sta ce vojska US, Britanije i ostalih natista tamo, u i na granicama Ukrajine? Ma, sve je jasno! Laz, laz, laz i propaganda , nama najbolje poznata.

quadrat na kub

17.04.2014. 02:14

@pitanje za odgonetanje - Ostajem pri svome misljenju da je rusija svoju sansu da predstavlja neku velicinu u svetu izgubila 1999-te godine na kosovu.Da je tada smogla hrabrosti i pokazala zube,sve bi danas bilo drugacije.....Ovako to su samo trzaji propalog u zivi pesak go grla i srljanje u vesto postavljenu zamku od strane amerikanera...Nadam se da ce nasa vlada odigrati pametno ovu utakmicu...

teodor

16.04.2014. 16:33

Prave gresku ovi regioni! Trebaju da skupa njihovi predstavnici sazovu ustavotvornu skupstinu na kojoj ce prisustvovati njihove parlamentarne delegacije i da osnuju Malorusku Federalnu Republiku. Zajedno su jaci ,posebno za slucaj odbrane ali i pregovora za federalizaciju Ukrajine. Jednostavno, mogu da kazu ili federacija ili idemo! A ne mogu unijati protiv 20 miliona ljudi!

Singidon

16.04.2014. 19:52

@teodor - Verujem da oni vrlo dobro znaju sta rade, mada priznajem da ti ideja sa Maloruskom Republikom uopste nije losa!

za slucajnog prolaznika...

16.04.2014. 16:44

Ja jedino nisam znao da je i Mikolajev region vecinski ruski! Kljuc je da on povezuje Odesu region sa Krimom i Kersonom pa dalje ceo Istok i Jug.Sa Mikolajevom cela morska obala Ukrajine je ruska a ne zaboravimo da je uz Odesu i Pridnjestrovlje! Pogledajte na Google maps pa idite na pictures! Ako te regione koji su pobunjeni gledamo kao celinu,taj deo Ukrjine jeste nesto manji od ostatka ali je neuporedivo bogatiji, razvijeniji i atraktivniji.

bole

16.04.2014. 17:17

ruski ukrainski narod su braca zapad im ubacuje koske zavadi pa vladaj plus gebelovske poznate propagande ali svet je to vec uocio

baba Simana

16.04.2014. 17:25

Rusi i ukrajinci treba da se udruze i sruse placenu prozapadnu marionetsku vlast u Kijevu i da nastave da zive slozno u miru kao pre.

Dusan

16.04.2014. 17:47

NATO hoce da pobije rusko stanovnistvo i okupira celu Ukrajinu. NATO je sve ovo i iscenirao, samo da bi pretvorio Ukrajinu u svoju koloniju.

danilo

16.04.2014. 17:54

MIslim da nema sansi nikakva Ruska republika u drzavi Ukrajini ,sto kaze na ovo cenjeni ZOKS .

тађа

16.04.2014. 22:31

@danilo - А шта кажеш о републици Украјини у Руској држави?

traktor belorus

16.04.2014. 18:12

Ulazi se u novu fazu dogadjaj! Najavili su da ce da zaustave proces pregovora bez pregovora.

nikola

16.04.2014. 18:42

po scenariju kao u exs yu otpoceo je process raspada ukrajine. sada se samo postavlja pitanje uz koje I kolike zrtve naroda. medjutim, ne iskljucuje se mogucnost da sukobi na prostoru ukrajine ne eskaliraju jer neki bivsi americki zvanicnici izjavljuju da SAD vode svet u siri sukob ukoliko se situacija u ukrajini ne bude razvijala po njihovom scenariju.

ziki

16.04.2014. 18:50

otpocela je prva faza raspada OS U krajine po nacionalnoj pripadnosti nakon cega se ulazi u fazu oruzanih sukoba. to je situacija koju reziraju SAD kako bi imale povoda I opravdanja za dovodjenje snaga NATO na granice Rusije ili dovodjenje mirovnih snaga UN u ukrajinu.

vladislav76

16.04.2014. 18:56

Skoro celo stanovnistvo Ukrajine shvata situaciju(izuzev one strane koja je pod uticajem Zapada) da rat ne donosi resenje i sve "takozvanje"jedinice koje Kijev salje da isprovociraju sukob-takodje ne zele rat,nego se ceka da se situaciji malo smiri i da se zaista vidi na koji nacin da se resi situacija.Jer Kijev osim Zapada(nekih institucija i nalogodavaca) nema pravu vlast i to se dokazalo upravo u Kijevu gde su se strane koje su zajedno na Majdanu delovale zavadjene jer nemaju svi isti cilj.

Džambas

16.04.2014. 19:13

Bojim se da ovaj sukob nije početak nekakvih širih svjetskih dogadjanja koja bi mogla i nas da dotaknu. Ukrajina je u vojnom smislu,bez Rusije ništa.Rusija opet sa druge strane ovisi o dijelu ukrajinske vojne industrije. Ko god da je sa zapada ovo planirao prije dvadesetak godina nije računao sa tim da će na čelu Rusije biti Putin. Putin je čovjek po porijklu iz naroda a to znači da je i ponosan a kao što vidimo sada i dosta pametan. Zapad nema aduta u rukavu kao rezervnu opciju osim sile.

vladislav76

16.04.2014. 19:45

Zelim jios samo da dodam(na najnovije vesti koje su Novosti objavile)-da si navodno zarobljeni vojnici i da im je obecano da ako spuste oruzje da mogu da se vrate kucama-na to sve samo kazem(da sam upravo pogledao snimke)4 od vise od 11min svaki) i video da vojnici razgovaraju sa stanovnistvom i da govore da se osecaju bezbedno i da nece vrsiti nikakvu silu!-Ukrajinski narod se ne boji vojske-boje se desnicara(i placenika sa zapada) koji su ubaceni -citirao sam moju prijateljicu iz Donjetka!!

vladislav76

16.04.2014. 21:14

@vladislav76 - Ti isti vojnici(koje Kijev salje) su odmah posto su usli u gradove(tokom razgovora sa narodom) promenili zastave i stali na starnu Federativnih snaga(pro-ruskog stanovnistva)..i uz razgovore rekli da ne zele rat i da se osecaju bezbedno-i da nece vrsiti silu jer ne zele rat sa svojim narodom!..postoje snimci u grupi Anti-Majdan..nadjite pa se uverite svi vi Lazni!!! sto "kao" lupate minuse!!

PanicusVulgaris

17.04.2014. 01:15

@Natovac - @Natovac: Pocni da planiras u koju misju rupu ces da se sakrijes, trebace ti mnogo skorije nego sto mislis.

i to ozbiljno

16.04.2014. 20:06

Sve dok ne obavise planirani pregovor medju patnerima,SAD, EU, Ukrana i Rusija, ne postoji osnova za planiranje sledeceg poteza.

Alex vrnjacki

16.04.2014. 20:26

" NATO JAČA PRISUSTVO NA ISTOKU EVROPE"...he he..pa šta će s njima?! Da upadnu u Ukrajinu?! Ha ha...Odmah bi dobili SR Ukrajinu i DR Ukrajinu, ko Nemačku nekad! Da budem iskren, malo mi je i žao Ukrajince, da sebi dopuste sve ovo a sve zarad nekih koje nisu mogli obuzdati kad je trebalo. Prihvatiti "ljubav" od preko bare a odbiti iskrenu ruku komšije...."Našla se vila u čemu nije bila"....

Трол елиминатор

16.04.2014. 21:32

@danijel - @ "danijel" - А како би било да - за почетак - макар научиш да пишеш, неписмени? Аааааааааааааааааааааааааахахахахахахахахахахахахахахахахаха...!

Bogi

16.04.2014. 21:39

@danijel - misliš da će postojati Ukrajina kao što sada postoji Herceg-Bosna u BiH, hahahaha

Deki

17.04.2014. 10:01

@danijel - Upravo si pogodio sled događanja "danijele" i to hronološki a ha, ha, ha.

Трифун

16.04.2014. 22:31

По ком основу делегација америке учествује на преговорима о Украјини -није европска држава,не граничи се са Украјином,а поменуте државе ,на срећу не повезује никакав војни савез.По мени,веће право да учествује на преговорима има држава Кина која има и веће и дуготрајније уговоре са државом Украјином.

Mex.

17.04.2014. 03:08

@Трифун - Trifune @ Pogledaj MINUSE koliko si dobio . E to je taj osnov i demokratija . Njima ako nema rata nema ni zivota jer su propali jos odavno . Jedino ih jos to ( ratovi ) odrzava .

Ненад

17.04.2014. 01:27

Са генијем Путином овај подивљали западни свијет поново има шансу да се уразуми и постане нормалан. Ако није касно?

Rade

17.04.2014. 01:47

Javio se zločinac.Svrbi ga.Sada će Olbrajtova nešto da izjavi,pa zatim ide Klintonova.Tako se započinje ratna operacija po svetu,bahatog naroda.Bahatog,jer se oni ne bune i protive vojnim operacijama svoje zemlje po svetu.Tako opstaje ta privreda te zemjle.Samo,dokle li će?

Rade

17.04.2014. 01:50

Halo,moderatore,zar ne primećujete da su vam komentari ishakovani.Nemoguće je da se na normalne komentare daje negativna ocena.

Sa1578

17.04.2014. 11:37

@Rade - Vide oni to odavno i baš ih briga. Možda to i sami rade čim ne žele da sprečavaju.

Јабре

17.04.2014. 02:28

Време империја зла је прошло НАТО фашисти и амерички нацисти има да пропадну ускоро и све т ће бити слободан ! Крај б-52 демонкратије !

Mex.

17.04.2014. 03:01

Ko kaze da je hitler mrtav ? nemci salju ratne Avione i Brodove na istok . Pa bili su vec tamo i zna se kako su prosli ... Cinimi se da ce im ovo biti zadnji put jer vise nema povratka otud bar za nemce . Ne verujem da ce nemacki narod to odobriti iako kancelarka kaze da .

Pera Kumanovac

17.04.2014. 04:04

Vesli Klark trebao je biti u Hagu za zlocine koje je napravio u Srbiji.Kakve on savete moze dati Ukrajinskom rukovodstvu?Eto vam novog rukovodstva koje je rasturilo drzavu nazalost ukrajinskog naroda!Necete Rusiju koja vam je davala hleba i poklonila stotine milijarde doolara.Hteli ste zapad i dobili ste ga,,,,

Mis_Pigi

17.04.2014. 06:26

kada se bude pisala prava istorija NATO će zauzeti počasno mesto u zločinačkim organizacijama

prevrednovanje svih vrednosti

17.04.2014. 14:44

@Mis_Pigi - ..svi kolaboracionisti dobiće titulu fašističkih saradnika a oni koji ih sada podržavaju ostaće i dalje najglasniji bukači. Tada kritičari. Ili će zviždukati u drugu stranu, dok se bude pisala prava istorija..

из главе

17.04.2014. 07:33

ја се слажем са предлогом бившег комад натоа који је нелегално и нечасно бомб СРЈ и коме је победу донео стари лисац Ахтисари, да је Укр потребна војна помоћ - Руси је имају спремљену. За 2 дана ће распоредити снаге,за 7 уклонити мајдановце и пучисте, за месец дати обећане млрде од јесенас - и оде Украјина у заборав, медијски.

Prason 34. reda

17.04.2014. 09:40

mladi ljudi treba da se žene, stvaraju porodicu, život je pred njima, a ne tu zarad interesa i novca moćnika da ginu bez veze

kaplar

17.04.2014. 09:42

penzionisanom generalu ne može niko pomoći, satreće ga savest (ako je uopšte ima)

SRB

18.04.2014. 14:21

@Natovac - Natovac;da li znas da ti Ruski vojnici koji su dosli na aerodrom u Pristinu nisu imali nikakvu komandu iz Moskve.Samovoljno su se prebacili iz Bosne.Nasa vlada bi trebala odlikovati te vojnike.SVAKA IM CAST-BOG VAS BLAGOSLOVIO BRACO !!!!!!!!!

ilija

17.04.2014. 09:52

Pogledajte koje je ludilo nastalo zbog Kosova,kako je nastao taj presedan sad svi hoce gdje su vecina ta se odcijepe od te drzave.Mislim da je Evropa ujedinjena kao sto nije jer nemoze zbog Amerikanaca koji sve rade da je razjedine da osude sada Olbrajtovu,Klintona,marionetu Blera i tako dalje.Oni su 99 godine otvorili pandorinu kutiju u Evropi radi svojih licnih interesa i podstakli separatizam u citavoj evropi.Osim Ukrajine koja se ocigledno cijepa tu su i Skotska,Katalonija,Baskija,Pridnestr

MI srpski ne engleski

17.04.2014. 10:09

Jedna zrtva je udarena u glavu od napadaca sa bezbol palicom, ali povreda nije teska. Covek koji je optuzen za napad, pobegao je sa mesta pre nego sto je dosla policija, ali ubrzo nakon toga uhapsen je u blizini policijske patrole.

Deki

17.04.2014. 10:10

Vesli, mislim da bi američke snage trebale direktno da se umešaju, jer je nastala situacija ponižavajuća, kako za kriminalce iz Kijeva na vlasti, tako i za samu Ameriku. Renome američkih snaga se mora održati, ne smete dozvoliti ovoliku sprdnju na svakom koraku, počev od mene prvoga. Nestrpljivi smo da vidimo kraj jedne od najtežih epoha ljudske civilizacije, od kuge na ovamo. Krenite hrabro, molimo vas, uvek ćemo vas se nerado sećati! Još bih vas slikovitije kuražio, ali post je...

Milos

17.04.2014. 14:14

Vesli Klark se oglasava ?! Iz kojeg si ti gliba promolio svoju glavu, deteubico!Dace Bog pa ce se i vama odsvirati kraj!