Vesti

0

Kako će izgledati Vlada Aleksandra Vučića?

Autor: Jelka Jovanović

Izvor: Novi magazin

Kako će izgledati Vlada Aleksandra Vučića?

Personalno i funkcionalno nova vlada Srbije, popularno rečeno kabinet premijera Aleksandra Vučića, krčkaće se još desetak dana. Prema najavi (još budućeg) mandatara, 25. aprila predstaviće prvo Glavnom odboru Srpske napredne stranke sve detalje, uključujući i imena. Nakon toga Narodna skupština Srbije bi trebalo da do 27. aprila, dan-dva pre ili kasnije, dobije predloge novih zakona o Vladi i ministarstvima. Potom slede ekspoze i glasanje.

U međuvremenu će se znati ko će upravljati parlamentom i Beogradom, što je bitno i za sastav Vlade pošto se na više frontova pojavljuju imena Nebojše Stefanovića i Nikole Selakovića. Zapravo, mnogo je više nepoznanica nego definisanih stvari.

Ono što se još zna jeste da će Vlada sa 17 članova biti definitivno najmanja od novog višestranačja u Srbiji, bar što se udela najvažnijih funkcija tiče, te da sam premijer neće dužiti neki od resora. Koliko će biti državnih sekretara i pomoćnika ministara zavisiće od “gustine” resora.

Aleksandar Vučić je najavio i da će trećina ministara, šestoro uključujući potpredsednike, biti iz njegove stranke; ostalo će deliti koalicioni partneri i eksperti.

SNS-u resori sile

Ko će još popuniti Nemanjinu 11 i u kojoj funkciji nije jasno. Ukrštanjem postoktobarskih vlada relativno lako se stiže do 17 članova, odnosno premijera bez resora, dva-tri vicepremijera (sa resorima) i 15-14 ministara.

Nesumnjivo je da će tzv. resori sile – odbrana, policija i pravda – biti pod direktnom partijskom ili indirektnom ekspertskom kontrolom SNS-a. Ko će rukovoditi njima manje je izvesno, ali dva su imena najčešće u opticaju – Nebojša Stefanović za odbranu ili MUP i Nikola Selaković. Opet pravda, ukoliko ne bude novi gradonačelnik Beograda.

Prema nepotvrđenim izvorima Aleksa Jokić, ranije funkcioner Nove demokratije, a u poslednje vreme savetnik dosadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, odbio je mesto ministra policije. Kao “džoker” se pojavljuje Bratislav Gašić, ali u svakom slučaju nedostaje bar još jedno ime od neograničenog poverenja, pa je logična spekulacija da bi policija ili pravda mogle biti poverene nekom od eksperata.

Novca što se tiče, kasu će i dalje držati Lazar Krstić. I sam Aleksandar Vučić je posle sednice Predsedništva SNS u ponedeljak obelodanio pregovore sa Kori Udovički, ali nema naznaka na koji će način ona biti angažovana. Jedna od varijanti koja spaja njena različita obrazovanja i angažovanja je ta kontrola javnih preduzeća, a prema drugoj pretpostavci ona bi mogla biti premijerova savetnica.

Od postojećeg sastava neupitan je (predizborni) koalicioni partner Rasim Ljajić, koji će zadržati sadašnju poziciju – mesto potpredsednika, sa resorom unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija “obogaćenim” turizmom.

Privredu će najverovatnije nastaviti da vodi Igor Mirović, mada i tu figurira Kori Udovički kao moguće rešenje, što bi Mirovića prebacilo na neko drugo zaduženje. Energetiku i rudarstvo vodiće i dalje Zorana Mihajlović, kojoj je namenjeno i potpredsedničko mesto. Saobraćaj bi mogao ostati u rukama Aleksandra Antića, ukoliko SPS dobro shvati poruku da o učešću u Vladi odluči u skladu sa – svojom snagom.

Ostaje veliki upit ko će voditi spoljnu politiku i evropske integracije, što uključuje i osetljive pregovore sa Prištinom. Zdravlje će verovatno biti povereno Zlatiboru Lončaru. Veliko je pitanje ko će preuzeti portfelj rada i socijalne politike – mesto na kojem će se voditi prvi značajni reformski okršaji povodom Zakona o radu.

Uz Krstića i Kori Udovički najčešće se pominje ime Ivana Tasovca. Doduše, već neko vreme se pominje i moguće angažovanje Dušana Vujovića, ali prevashodno u savetničkoj funkciji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR