Ministar obećao: Časovi srpskog biće spaseni

I. MIĆEVIĆ

15. 04. 2014. u 21:25

Ministar obećao da će obim nastave maternjeg jezika u stručnim školama ostati isti. Opasno je da deca znaju da zavrću šrafove, a da ne znaju ništa o kulturi

BROJ časova srpskog jezika i književnosti u srednjim stručnim školama neće biti smanjen sa tri na dva, obećao je u utorak ministar prosvete prof. dr Tomislav Jovanović, iako je takvo obaveštenje iz njegovog ministarstva stiglo medicinskim, turističkim i elektrotehničkim školama. Smanjenje je bilo predviđeno prevođenjem oglednih smerova u redovan sistem, ali je ministar u utorak obećao da će već sledeće nedelje započeti rešavanje ovog problema.

Tokom poslednjih mesec dana na adrese desetina škola stigao je dopis da se ogledi prevode u sistem, što predviđa smanjenje časova srpskog sa tri na dva za medicinske sestre, fizioterapeute, farmaceutske tehničare... Reč je o više od 12.000 učenika koji bi od septembra trebalo da uče po novim programima.

Na oglednim smerovima, sa samo dva časa srpskog jezika i književnosti nedeljno i bez obaveznih časova istorije, već je iškolovano 11 generacija, od kada su ogledi uvedeni u srednje stručne škole. Iako je trebalo da traju najviše pet godina, ovi „eksperimentalni“ smerovi do danas nisu odbačeni ili postali deo redovnog sistema. Za njihovo uvođenje, tj. za projekat „Modernizacija srednjeg stručnog obrazovanja“ EU je dala ukupno 24 miliona evra i upravo je kroz njihov projekat smanjen broj časova srpskog jezika. Stručnjaci upozoravaju da je veoma opasno da stasavaju generacije koje „znaju da zavrću šraf u pravcu kazaljke na satu“, a da ne znaju ništa o nacionalnoj kulturi i istoriji.

NA ZAČELjU EVROPE SRBIJA je prema broju časova maternjeg jezika daleko iza evropskih standarda. U Sloveniji deca uče šest ili sedam časova maternjeg jezika nedeljno, u Francuskoj čak 12, u Nemačkoj devet, a u Hrvatskoj pet. Prema instrukcijama koje su stigle u stručne škole, čak i četvorogodišnjim smerovima, koje po pravilu upisuju odlični đaci, predloženo je smanjenje sa tri na dva časa srpskog jezika nedeljno. Trogodišnji smerovi već imaju svega sedam časova mesečno.

- Strašno je i da je jedno dete ostalo uskraćeno za časove srpskog jezika, a to što se ta stvar već ponavlja u 11 generacija je katastrofalno - ocenio je ministar Jovanović na sastanku sa predstavnicima Društva za srpski jezik i književnost i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. - Do septembra imamo dovoljno vremena i tu grešku moramo da ispravimo, ne samo da zaustavimo smanjivanje, nego i da povećamo obim nastave srpskog jezika i književnosti.

Predstavnici Društva za srpski jezik napomenuli su da godinama upozoravaju na problem sa malim fondom časova u oglednim smerovima, ali da ih do sada niko nije čuo jer se to ticalo malog broja učenika. Sada, kada se to iz ogleda prevodi u sistem, odnosi se na veoma veliki broj đaka.

- Ne borimo se protiv smanjivanja fonda časova zato što će nastavnici, naši bivši studenti, ostati bez posla, već zato što ovo pitanje zadire u nacionalne interese - ocenio je prof. dr Aleksandar Milanović, predsednik ovog društva.

Njegova koleginica sa Filološkog fakulteta prof. dr Zorica Nestorović upozorila je da reforme obrazovnog sistema u poslednjih deset godina imaju tendenciju da nacionalni jezik i književnost stavljaju u drugi plan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije