HEROJ AUTO-PUTA: Nišlija spasio američkog kamiondžiju! (FOTO)

- Otrčao sam do kamiona u kojem je bilo dosta vode pa smo se ja i moj pomagač polili kako bismo mogli da izdržimo vrelinu. Uspeli smo da vozača povučemo dvadesetak metara od cisterne i u tom trenutku je sve eksplodiralo, a zapaljeni delovi pali su na mesto na kojem smo mi bili samo nekoliko sekundi ranije – priča za Telegraf Ivan Vasović

  • 11

Nišlija Ivan Vasović (42), dobitnik je ovogodišnje nagrade "Heroj auto-puta“ koju dodeljuje najpoznatija svetska kompanija za proizvodnju pneumatika „Goodyear“. Laskavo priznanje za najplemenitiji podvig na američkim auto-putevima Vasoviću je pripalo zbog  spasavanja američkog kamiondžije čije je vozilo eksplodiralo 27. oktobra prošle godine u Los Anđelesu.

Vasović već jedanaest godina živi u Americi gde je osnovao svoju auto-prevozničku kompaniju pod nazivom „Bolulevardman Way Inc“, jer je prethodno živeo na niškom Bulevaru Nemanjića.

- Moji kamioni voze za jednu od najvećih kompanija u Americi, "Hub Group Tracking". Iako sam vlasnik kompanije i imam svoje radnike, nastavio sam da i ja vozim kamione. Tog 27. oktobra taman sam započeo radni dan, bilo je nešto posle šest ujutro kada sam na nadvožnjaku na putu koji vodi za Long Bič čuo lomljavu. Pogledao sam gore i ugledao duplu cisternu kako probija ogradu, a zatim ostaje da visi u vazduhu - priča za Telegraf hrabri Nišlija.

- U trenutku je došlo do požara, video sam kako vozač lomi prozor i pada na autoput. Ja i jedan pružni radnik, koji se zatekao u blizini, priskočili smo mu u pomoć. Prizor je bio stravičan, gorelo je osam hiljada galona nafte, a kad smo mu prišli shvatili smo da je i vozač u plamenu. Bacio sam na njega jaknu da bih ga ugasio, a zatim smo počeli da ga vučemo od cisterne koje je mogla svakog trenutka da eksplodira – rekao je Vasović.

Zbog vreline, spasioci su unesrećenog vozača pomerali po par metara, pa bi mu se ponovo vraćali, a onda se hrabri Srbin dosetio kako da uspešno okonča podvig.

- Otrčao sam do kamiona u kojem je bilo dosta vode pa smo se ja i moj pomagač polili kako bismo mogli da izdržimo vrelinu. Uspeli smo da vozača povučemo dvadesetak metara od cisterne i u tom trenutku je sve eksplodiralo, a zapaljeni delovi pali su na mesto na kojem smo mi bili samo nekoliko sekundi ranije – kaže Vasović.

Za priznanje „Heroj autoputa“ Vasovića je predložio njegov menadžer Džon Moreno.

- Da sam kandidat za nagradu, saznao sam od „Goodyeara“ čiji su mi predstavnici telefonirali početkom ove godine i obavestili da sam jedan od četvorice finalista. Nagrada mi je dodeljena 27.marta na sajmu transporta u Luisvilu, u Kentakiju. To je izazvalo pravu medijsku pomamu u Americi. Bio sam gost na televiziji iz Los Anđelesa KTLA5, a sa mnom je prilog napravila i nacionalna ABC TV – priča ovaj hrabri momak.

Ni posle šest meseci od ovog dogadjaja, Ivan ne zna ime čoveka koga je spasio.

- Oko ovog događaja u toku je velika istraga, pa se svi detalji, uključujući i identitet vozača čuvaju u tajnosti. Ono što sam saznao iz medija je da je taj čovek i dalje u bolnici, ali da je najavio da jedva čeka da me upozna – kaže Ivan.

Kompanija za koju Vasović radi, nakon njegovog podviga, odlučila je da ustanovi fondaciju i nagradu koja će nositi njegovo ime, a koja će se dodeljivati najhrabrijim kamiondžijama.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    14. april 2014 | 00:21

    Svaka cast zemljace. Za tako nesto treba imati veliku petlju.

  • Alex

    13. april 2014 | 23:41

    Respect!

  • стрептомицин

    13. april 2014 | 23:27

    Џабе си се мучио. Срби су спасили много њихових пилота за време другог светског рата, да би после неколико деценија њихова копилад бомбардовала Србију.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA