• Search form

13.04.2014 | 19:49

Pravac sila

Pravac sila

Izložba “Pravac sila”, čiji su kustosi Slobodan Trajković i Hedley Roberts, otvorena u Galeriji O3one do 23. aprila, predstavlja radove 18 umetnika koji su nastali u Umetničkoj laboratoriji Artol (Artoll Kunstlabor) u Nemačkoj, specijalizovanoj instituciji sa ateljeima koja se nalazi unutar komleksa psihijatriskih klinika na periferiji grada Kleve, gde je živeo i radio Jozef Bojs (Joseph Beuys,1921-1986).

Naziv kolonije "Directional Forces 2014" (Usmeravajuće moći 2014), pozajmljen je od istoimenog Bojsovog dela koje je predstavljeno prvi put na izložbi “Pravci energija ka novom društvu – Richtkräfte” (Directions of Energies to a New Society – Richtkräfte) u Institutu za savremenu umetnost u Londonu u jesen 1974. godine.

To delo sačinjeno je od sto crnih tabli ispisanih belom kredom koje predstavljaju dokumenta sačuvana sa Bojsovih predavanja. Pored tabli, na izložbi su bila predstavljena i tri štafelaja, štap za hodanje i fotografije projektovane na zidu. Za vreme izložbe, Bojs je vodio i dijalog sa publikom na temu: “Umetnost u društvu - društvo u umetnosti”.

Taj rad je 1975. predstavljen i u galeriji Renea Bloka i Ronalda Feldmana u Njujorku, a potom 1976. i na 37. Bijenalu u Veneciji da bi na kraju završio svoj ciklus u formi instalacije u Nacionalnoj galeriji u Berlinu.

Osnovna karakteristika te “umetničke radionice” bila je njena otvorenost i naglašena mogućnost interakcije učesnika.

Sve se dešavalo u atmosferi “otvorenosti” prostora gde su umetnici boravli i radili, u zgradi bez vrata sa konstantnom usmerenošću na pitanje: kako umetnik razmišlja i koji je stepen artikulacije njegovog procesa saznavanja?

Stvaranje u “privilegovanom prostoru imaginarne slobode” (u ateljeu) je solipsizam kojem umetnik pribegava stvarajući time barjeru između sebe i publike. U toj konvenciji tradicije, u izolaciji (izgnanstvu), umetnik gradi svoje boravište u kome otvara dijalog sa “nepoznatim”…

Na izložbi u Galeriji O3one zastupljeni su britanski umetnici: Sarah Buckle, Sian Mooney, Paul Helliwell, Mark O'Rourke, Nerys Mathias i Dean Todd, zatim Chin Wu iz Tajvana, Chen-Shih Lu i Hayoung Kim iz Južne Koreje, Dimitrios Oikonomou i Magdelena Papanicolopoulou iz Grčke, Veronica Shimanovskaya iz SAD/Rusije. Gostujući umetnici su: John Stephens, Tracey Moberly, Hedley Roberts i Craig Madden iz Britanije, kao i Slobodan Trajković iz Srbije, Gerhard Stephanus de Groot iz Holandije i Karolin Schwab iz Nemačke.

Projekt “Usmeravajuće moći 2014”, realizovan u Artolu, kreiran je i podržan unutar profesionalnog doktorskog programa u oblasti vizuelne umetnosti Univerziteta istočnog Londona. To je najstariji program doktorskih studija u Velikoj Britaniji posvećen praksi vizuelnih umetnika. Takođe, podržan je od britanskih univerziteta Bucks i Bedfordshire, Sampoerna fondacije Indonezije (Velika Britanija) i Artoll fondacije (Nemačka).

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav