Capital.ba

Arktik najtopliji u posljednje 2.000 godina

08.09.2009. / 18:15

globalno-zagrijavanje1LONDON, Temperature na Sjevernom polu su trenutno više nego u bilo kom drugom periodu u posljednjih 2.000 godina, pokazali su rezultati najnovijih istraživanja, objavljeni u stručnom časopisu “Sajens”.
Promjene u Zemljinoj orbiti su dovele do pada temperatura tokom više vijekova, ali su u posljednjih 100 godina one ubrzano rasle, istovremeno sa povećanjem emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao posljedica ljudskog djelovanja.
Analiza uzoraka leda sa 23 lokacije na Arktiku je pružila uvid u kretanje temperature deceniju po deceniju, pri čemu je dobijena kriva u obliku štapa za hokej, budući da je posljednja dekada između 1998. i 2008. bila toplija od svih ostalih.
“Najuočljiviji je trend hlađenja koji se odvijao u prvih 1.900 godina perioda obuhvaćenog istraživanjem. Dvadeseti vijek je u oštrom kontrastu prema padu temperature koji je trebalo da se nastavi. Poslednjih pola vijeka je najtoplije za 2.000 godina, dok je posljednjih deset godina posebno dramatično”, izjavio je vođa istraživačkog tima sa američkog Univerziteta “Flagstaf”, Darel Kaufman.
U prosjeku se region Arktika hladio brzinom od 0,2 stepena Celzijusa za milenijum do 1900. godine, a od tada je prosječna temperatura porasla za oko 1,2 stepena.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!