Capital.ba

Sankcije kao počast, poslovne prilike su u Aziji

13.04.2014. / 7:40

moskvaMOSKVA, Milijarder Genadij Timčenko, trgovac ruskim gasom, to što se našao na udaru sankcija SAD zbog navodnih veza sa Kremljom, nakon pripajanja Krima Rusiji, doživljava kao počast, a smatra da su za ruske energete poslovne prilike u Aziji, tržištu sa mnogo potencijala koje se i dalje razvija.

Timčenko je prodao svoj udio u firmi Gunvor koja trguje naftom, nekoliko sati po objavljivanju sankcija, a kako je priznao, sankcije su bile neugodne za njegov posao, jer neke evropske banke nisu bile voljne da rade s njim.

“Činjenica da sam bio uključen na listu ljudi koji su pod sankcijama SAD malo me je iznenadila, ali je to za mene i prava čast”, rekao je on u intervjuu za državnu televiziju Rusija koji je prenio Rojters.

“Neki problemi su se javili zbog pojedinih banaka, kad su shvatili s kim rade i počele su da prave probleme. Preplašene su”, rekao je on, dodajući da problem ipak nije toliko ozbiljan.

Pretpostavili smo da bi to moglo da se desi i zato smo se u neku ruku unaprijed pobrinuli za svoju imovinu, prebacivali smo je na ruske bankarske račune, objasnio je Timčenko.

Njegove zamjerke su bile u skladu sa raspoloženjem ruskih zvaničnika, prenosi Rojters, a poslovne cifre su projektovane, bar u javnosti, kako pišu, da bi odgovorile sankcijama EU i SAD.

Timčenko je bio najveća figura u biznisu, što se vidjelo i po listi sankcionisanih koju je SAD sastavili kao odgovor na potez Rusije da pripoji poluostrvo Krim, nakon što je proruski predsjednik Ukrajine svrgnut od strane demonstranata u Kijevu koji su zahtijevali bliskije veze sa zapadom, piše Rojters.

Ministarstvo finansija SAD je izjavilo da ruski predsjednik Vladimir Putin ima vlasnički udio u Gunvoru i možda i pristup njihovim novčanim sredstvima. I kompanija i Kremlj energično su negirale ove navode.

Gunvor je počeo da prodaje male pošiljke nafte kroz luku Talin u Estoniji. Firma je kasnije narasla spektakularno i u jednom trenutku je postala najveći izvoznik ruske nafe kroz ugovore sa državnim gigantima poput Rosnjefta.

Timčenko, koji je takođe vlasnik i ruskog proizvođača nafte broj 2 – Novateka, ukazao je da bi on tražio više poslovnih prilika u Aziji kao ohrabrenje da se malo olabave veze sa zapadom.

Ruski zvaničnici su rekli da ako ih Evropa ne tretira sa poštovanjem, umjesto da im prodaju naftu i gas, okrenuće se Kinezima kojima ti resursi trebaju, dok će evropske zemlje s te strane imati gubitak.

U intervju za ruske medij “Vesti” tokom posjete Kini Timčenko je rekao da je njegova kompanija u pregovorima sa Kinezima oko prodaje gasa i plaćanja njihovom valutom juanom, kako bi promijenili tradicionalan način plaćanja takih transakcija u evrima i dolarima.

Novatek ima 60 odsto udjela u projektu od 27 milijardi koji proizvodi gas u ruskom Arktik Jamal regionu, primarno za isporuku azijskim mušterijama.

“Vrlo je važno da kažemo da nas Evropa u neku ruku odbacuje i da se to dešava već nekoliko godina. Zato mi se čini da ove pošiljke gasa Aziji mogu da pokažu Evropljanima da, prvo, mi imamo kapacitet da to radimo, a drugo, da postoji tržište sa mnogo potencijala koje se razvija u regionu Azija-Pacifik”, rekao je Timčenko u tom intervjuu.

Komentarišući situaciju oko Ukrajine Timčenko kaže da u Evropi, na žalost, imaju slabo shvatanje situacije.

“Kada se umiješaju u neku vrstu međunarodne afere oni ne razumiju zaista šta je to i kakve bi posljedice mogle da uslijede. Čini mi se da oni jednostavno ne razumiju. Političari se ponašaju kao da su u tom smislu kratkovidi”, rekao je on. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!